Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

12 Ιουλ 2011

Ρίχαρντ Ντάβιντ Πρεχτ, Έρωτας, Εκδόσεις Πατάκη

Συγγραφέας: Ρίχαρντ Ντάβιντ Πρεχτ
Μετάφραση: Χαράλαμπος Καρβούνης

Ο έρωτας ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα είναι το δημοφιλέστερο θέμα για τον άνθρωπο. Αναρίθμητα μυθιστορήματα τον επικαλούνται, σχεδόν καμία ταινία δεν μπορεί να κάνει χωρίς αυτόν, και τι θα ήταν άλλωστε η μουσική χωρίς τον έρωτα; Ο έρωτας είναι η κινητήρια δύναμή μας, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή μας και να ανατρέψει οποιαδήποτε τάξη. Κι ωστόσο δεν ξέρουμε βασικά καθόλου τι εστί έρωτας. Ο Ρίχαρντ Ντάβιντ Πρεχτ βάζει σε τάξη αυτό το πλέον απειθάρχητο συναίσθημα: από τη βιολογία των γονιδίων μας, μέσα από την ψυχολογία του πάθους μας, μέχρι τα προσωπικά και κοινωνικά προβλήματα του έρωτα σήμερα. Μας κάνει να βλέπουμε την περιπέτεια που λέγεται έρωτας με εντελώς άλλο βλέμμα!

Αναρίθμητα συμβουλευτικά έντυπα έχουν γραφεί για τον έρωτα, έχουν φωτιστεί δε όλες οι πτυχές του απειθάρχητου αυτού συναισθήματος. Μάθαμε πώς να διατηρούμε φρέσκο τον έρωτά μας, πώς να γίνουμε φλογεροί εραστές και γιατί οι άνδρες δεν μπορούν να ακούνε με προσοχή. Μας βοήθησε σε κάτι; Στην ουσία όχι, γιατί στην πραγματικότητα η υπόθεση δεν τελειώνει διαβάζοντας το σωστό βιβλίο κι έπειτα όλα δουλεύουν ρολόι. Ο Ρίχαρντ Ντάβιντ Πρεχτ εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό με τεκμηριωμένο όσο και παραστατικό τρόπο: επιχειρεί ένα περιπετειώδες ταξίδι μέσα από τους πιο διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς και κλείνει το μάτι στον αναγνώστη συμπαρασύροντάς τον ευχάριστα στην πορεία αυτής της ερωτικής διαδρομής – στο τέλος της οποίας έχουμε μάλλον εξοικειωθεί με το απειθάρχητο του έρωτα.

Ο Ρίχαρντ Ντάβιντ Πρέχτ, επικοινωνιολόγος και συγγραφέας, γεννήθηκε το 1964 στο Ζόλινγκεν της Γερμανίας. Πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Κολονίας το 1994 και έκτοτε συνεργάζεται με όλες σχεδόν τις γερμανικές εφημερίδες και τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Έχει συνεργαστεί με την Chicago Tribune και το 2000 του απονεμήθηκε το δημοσιογραφικό βραβείο βιοϊατρικής. Η αυτοβιογραφία της παιδικής του ηλικίας, Ο Λένιν έφθασε μόνο ως το Λίντενσαϊντ, διασκευάστηκε σε κινηματογραφική ταινία. Με το φιλοσοφικό βιβλίο του Ποιος είμαι εγώ (υπό έκδοση από τις Εκδ. Πατάκη) κατέκτησε την πρώτη θέση στη λίστα των μπεστ σέλερ του Spiegel, ενθουσιάζοντας αναγνώστες και κριτικούς. Τα βιβλία του μεταφράζονται σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Ζει στην Κολονία και στο Λουξεμβούργο