Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

26 Ιουλ 2011

Η λίστα του Χόρχε, Γιάννης Γιαννέλλης - Θεοδοσιάδης, Εκδόσεις Πατάκη

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, που η δράση του κλιμακώνεται ανάμεσα στον έρωτα, στην τέχνη και την αναζήτηση των απόκρυφων αληθειών του μυστικισμού. Μια χαρισματική νέα γυναίκα, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, αψηφώντας τους κινδύνους και τις απειλές κατά της ζωής της, διεισδύει στα άδυτα μιας ιησουίτικης μυστικιστικής οργάνωσης ιδρυμένης στο Τολέδο από τους μαθητές του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, η οποία κατάφερε να επιβιώσει επί τετρακόσια χρόνια προμηθεύοντας μουσεία και ιδιωτικές συλλογές με πλαστούς πίνακες του μεγάλου ζωγράφου, έχοντας την υποστήριξη μυημένων διεθνούς κύρους τεχνοκριτικών. Κάποιος Ισπανός πυργοδεσπότης, κάτοχος της περίφημης λίστας του Χόρχε, γιου του κορυφαίου ζωγράφου, απειλεί να ανατρέψει την παγκόσμια εικαστική τάξη με την αποκάλυψη των πλαστών πινάκων του.

Μυστικά σύμβολα, διονυσιακές τελετουργίες, πρόσωπα υπεράνω υποψίας, δαιδαλώδεις διαδρομές μαύρου χρήματος συνθέτουν το σκηνικό. Ένας μύθος που διατρέχει τους αιώνες από την εποχή του Θεοτοκόπουλου φτάνοντας ως τις μέρες μας και διαδραματίζεται στην Ελλάδα, στην Ισπανία, μέχρι και τη Νέα Υόρκη.
Το μυθιστόρημα του πρώην βουλευτή Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη Η λίστα του Χόρχε είναι το πέμπτο βιβλίο του συγγραφέα. Έχουν προηγηθεί τα ιστορικά λευκώματα Η λαϊκή πολιτική σάτιρα στο τέλος του 19ου αιώνα (Εκδ. Έφεσος) και Ο λαός εικονογραφεί την ιστορία του (Εκδ. Ι. Σιδέρης) καθώς και τα μυθιστορήματα Ισμαήλ και Ρόζα (που έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί στην Τουρκία και γίνεται διεθνής κινηματογραφική παραγωγή) και Το βλέμμα της Ήρας, και τα δύο από τις Εκδ. Πατάκη.