Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

22 Ιουλ 2011

Ο «ιερός πόλεμος» του Ιράν ενάντια στα «βλαβερά» βιβλία

Μπορεί στον δυτικό κόσμο η λογοκρισία των βιβλίων να είναι ένα θέμα που σε μεγάλο βαθμό έχει ξεπεραστεί, όμως σε χώρες όπως το Ιράν εξακολουθεί να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Ενδεικτικά για τη λογοκρισία στο Ιράν είναι αυτά που είπε πρόσφατα δημόσια ο αγιατολάχ Αλί Χομενεΐ, ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας, αναφερόμενος στα βιβλία.

«Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την έκδοση βιβλίων δεν θα έπρεπε να αφήνουν βλαβερά βιβλία να μπαίνουν στην αγορά μας, με τη λογική να αφήνουμε τους αναγνώστες να επιλέγουν τι θα διαβάσουν. Όπως με τα δηλητηριώδη, επικίνδυνα και εθιστικά ναρκωτικά δεν είναι διαθέσιμα σε όλους χωρίς περιορισμούς, δεν έχουμε δικαίωμα να διαθέτουμε τέτοια βιβλία σε αυτούς που δεν κατέχουν γνώση. Πρέπει να τους παρέχουμε καλά και υγιή βιβλία», ήταν τα λόγια του Χαμενεΐ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ το Σύνταγμα του Ιράν απαγορεύει τη λογοκρισία, οι εκδότες είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν τα βιβλία τους πριν εκδοθούν στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπου τριμελείς επιτροπές λογοκρίνουν λέξεις και φράσεις ή χαρακτηρίζουν το βιβλίο ακατάλληλο για κυκλοφορία. Μάλιστα, ο βραβευμένος συγγραφέας Mohammad Mohammad-Ali υποστηρίζει πως τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχει ζητήσει άδεια για να εκδώσει 10 βιβλία του, όμως μόνο ένα έχει εγκριθεί μέχρι τώρα.

Πηγή: http://www.indexonline.gr