Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

10 Αυγ 2011

«Πακο-ποίηση» των νέων;


Σε μια κρίσιμη εποχή που η νεολαία βιώνει την αβεβαιότητα για το μέλλον της και δέχεται τον αποκλεισμό από την εργασία, την Παιδεία, τον Αθλητισμό, την Υγεία, έρχεται η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να προσφέρει την εύκολη πρόσβαση των νέων στον κόσμο των ναρκωτικών.
Ιδιαίτερα σήμερα, στο απόγειο της κρίσης και της επίθεσης στα δικαιώματα των νεολαίων και ολόκληρου του λαού, η αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών μάλλον στοχεύει να βοηθήσει την καταστολή με τη ναρκω-καταστολή.
Εξάλλου, η περίπτωση της Αργεντινής με το ναρκωτικό «πάκο» είναι ενδεικτική. Το 2001 στο απόγειο της κρίσης η Αργεντινή από χώρα εισαγωγής ναρκωτικών μετατράπηκε ξαφνικά σε χώρα παραγωγής και γέμισε με παράνομα εργαστήρια που παρήγαν κρυσταλλική κοκαΐνη και από τα υπολείμματα της κατεργασίας της έφτιαχναν το φτηνό ναρκωτικό «πάκο». Ο λαός της Αργεντινής το «πάκο» το είχε μετονομάσει «κλέφτη του μυαλού» και «εξολοθρευτή των φτωχών», γιατί πήγε χαμένη μια ολόκληρη γενιά.
***
Ο Βάλδο Φεράρι, διευθυντής λειτουργίας της Κοινωνικής Βοήθειας κατά των Εθισμών του Δήμου του Μπουένος Αϊρες, αποτιμώντας αργότερα τη ζημιά και τις ευθύνες για τη διάδοση του «πάκο», είπε: «Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι έπρεπε να εξολοθρευτεί μια γενιά εφήβων και νέων που δε θα είχε δουλειά, δε θα είχε θέση στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, δε θα είχε δυνατότητες να ενταχθεί στην κοινωνία. Και, επιπλέον, δε θα έπρεπε να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους απέναντι σ' αυτές τις πολιτικές».
Οι ίδιες οι μάνες των εξαρτημένων από το «πάκο» παιδιών τους αναγκάστηκαν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και δημιούργησαν οργανώσεις όπως τη «Madres contra el paco» (Μητέρες ενάντια στο πάκο) για να καταπολεμήσουν τη μάστιγα στις φτωχογειτονιές τους.
Μήπως κάτι παρόμοιο προσπαθούν να κάνουν και σήμερα στη χώρα μας; Αφού υπάρχει ο αποκλεισμός της νεολαίας από την εργασιακή αγορά και τη διανομή του πλούτου, η ελεύθερη πρόσβαση στα ναρκωτικά θα απάλλασσε το σύστημα από νέους που το αμφισβητούν.

Πηγή: http://www2.rizospastis.gr