Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

7 Οκτ 2011

Ελλάδα σημαίνει Ελευθερία

Του ΝΤΑΝΤΟΝ

Προς τους απανταχού Ανελεύθερους εχθρούς των Ελλήνων και τους ασεβείς της ιστορικής αλήθειας ( “Ένας Λαός που καταπιέζει άλλος λαούς – δεν είναι ο ίδιος Ελεύθερος – Κ. Μαρξ)
ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ , σύμφωνα με έναν από τους μοναδικούς μας , τον υμνητή και ενσαρκωτή της Ελευθερίας , τον Νίκο Καζαντζάκη . Και προφανώς δεν εννοεί το εκάστοτε ελληνικό κράτος και τις διοικήσεις του , ούτε τις κοινωνικές τάξεις του ελληνισμού , αλλά την “Ιδέα Ελλάδα” , τον συμβολισμό της σαν έννοια μέσα στην ιστορία. Μπορεί να είναι μια ιδεοληψία η ψευδαίσθηση , όπως διαπιστώνει και ο ίδιος , αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία.
Η φαντασιακή αυτή πρόσληψη από τον Ελληνισμό ΤΟΝ ΕΣΩΣΕ μέσα στο διάβα των αιώνων από τις καταστροφές , τις κατακτήσεις , τους λιμούς και τις γενοκτονίες.
Σας παρουσιάζω με επιλογή μου τρία από τα 26 βίντεο μιας από τις τελευταίες (1955) συνεντεύξεις του μεγάλου μας συγγραφέα , λογοτέχνη και στοχαστή στην γαλλική ραδιοφωνία , όπου συνοψίζει την φιλοσοφία συνολικού του έργου.
Το πρώτο βίντεο μιλά για τον αγώνα υπέρ της Ελευθερίας ενάντια στην Οθωμανική – Τουρκική κατοχή και τις μεγάλες δυνάμεις της Μητρόπολης – και εξηγεί τι σημαίνει Ελευθερία με το παράδειγμα της στάσης που κράτησε ένας Έλληνας βοσκός στην Κρήτη , όταν έμαθε πως η Χιτλερική Γερμανία επιτέθηκε στην Νορβηγία , τι είπε –ΠΡΙΝ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ! Στάση που επαναλήφτηκε θα πρόσθετα με την περήφανη συμπαράσταση των Ελλήνων στις διώξεις των Εβραίων κατά την διάρκεια της κατοχής , όπως και ενάντια στους βάρβαρους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών το 1980 στα Παλαιστινιακά στρατόπεδα στο Λίβανο ΚΑΙ ακόμα πιο πρόσφατα ενάντια στους Νατοϊκούς ¨ανθρωπιστικούς¨ βομβαρδισμούς το 1999 στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Μια ελευθεριακή έκφραση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων ( λίγοι Νενέκοι – υπάλληλοι υπάρχουν παντού και πάντα ) , ανεξάρτητα από ιδεολογικές και κομματικές τοποθετήσεις ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ – ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΥ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ … , είναι ο αγώνας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας , δηλαδή του δικαιώματος στην Ελευθερία , την Αυτοδιάθεση .



Το δεύτερο βίντεο το αφιερώνω ξεχωριστά στους Απόδημους Έλληνες , σε αυτό ο Νίκος Καζαντζάκης τονίζει πως την ουσία και την αξία της Ελλάδας μπορείς να την συλλάβεις και να την ερμηνεύσεις μόνο από απόσταση ( και δεν εννοεί τον Νόστο η την Νοσταλγία).
Οι Απόδημοι την κατανοούν περισσότερο, διότι έχουν εκτός των άλλων την δυνατότητα να την συγκρίνουν από το εξωτερικό και με άλλους πολιτισμούς , κοινωνικές και πολιτικές κατακτήσεις.


Το τρίτο βίντεο αφορά περισσότερο τους ¨κοινωνικούς αγωνιστές ¨ , πραγματεύεται τις έννοιες της Ελευθερίας , της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της Αναρχίας, ένα θέμα που απασχόλησε , όπως αναφέρει και τον Ντοστογιέφσκι.

Αν και Σοσιαλιστής ( πρώτος ταξίδεψε ο Ν.Κ. και κατέγραψε την Νεαρή Σοβιετική Ένωση , γράφοντας στην συνέχεια ένα ενθουσιώδες βιβλίο υπέρ των νέων επαναστατικών κοινωνικών αλλαγών ( ¨Ταξιδεύοντας στην Ρουσία ¨)…,
Αφήνει την αίσθηση στην συνέντευξη μιας περίσκεψης γύρο από τον κίνδυνο η προσπάθεια εφαρμογής της κοινωνικής δικαιοσύνης να περιορίσει την Ελευθερία η , η ίδια η Ελευθερία να καταλήξει στην Αναρχία – που δεν είναι Ελευθερία σύμφωνα με την κρίση του. Η Ελευθερία δηλαδή είναι επίγνωση της αναγκαιότητας (Κ.Μαρξ) και η κοινωνική αναγκαιότητα μπορεί να επιβάλει όρια στην Ελευθερία.
Όταν τα ¨όρια¨ αυτά όμως , θα πρόσθετα , ξεπερνούν τις ανάγκες της κοινωνικής πραγματικότητας και οδηγούν στην Τυραννία , τότε η Ελευθερία Ανταριάζει ξανά , σηκώνεται και εξορμά με ορμή …, σε αυτή την ιστορική φάση βρισκόμαστε σήμερα στην Ελλάδα. Αυτό έδειξε μέχρι τώρα η ιστορική εμπειρία , σε Ανατολή και Δύση…


Πηγή: antinews.gr