Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

16 Νοε 2011

Περίπου 100 – 150.000 ανήλικα παιδιά εργάζονται στην Ελλάδα

Υπολογίζεται ότι 100 - 150.000 ανήλικα παιδιά (62% αγόρια και 33% κορίτσια) εργάζονται στην Ελλάδα, με τη ΓΣΕΕ να τονίζει πως η καταναγκαστική εργασία ανηλίκων παγιώνεται στη χώρα μας. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Ειδικού Γραμματέα του Σ.ΕΠ.Ε., καθεστώς τείνει να γίνει η ανασφάλιστη εργασία στην Ελλάδα, αφού είναι η πλέον διαδεδομένη μορφή καταναγκαστικής εργασίας.


Η τάση όσον αφορά την παιδική εργασία είναι αυξητική, αφού 40.000 παιδιά εγκατάλειψαν το σχολείο, όπως εκτιμά το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, για να βοηθήσουν το οικογενειακό περιβάλλον. Κυρίως είναι παιδιά μεταναστευτικών οικογενειών, χωρίς να αποκλείεται το φαινόμενο να έχει επεκταθεί και στις Ελληνικές οικογένειες.

Οι επισημάνσεις αυτές, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» έγιναν στην ευρωπαϊκή ημερίδα του «Κέντρου Έρευνας Γυναικείων Θεμάτων», το «Ινστιτούτο Ισότητας» και την «Εύξεινη Πόλη» με θέμα: «Trafficking – παράνομη διακίνηση και καταναγκαστική εργασία γυναικών και παιδιών», που έγινε το περασμένο Σάββατο, στην Αθήνα, όπου συμμετείχαν ομιλήτριες από Ελλάδα, Γερμανία, Λιθουανία, Ην. Βασίλειο και Τουρκία.
Για τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα, στην ημερίδα μίλησε η Κατερίνα Σιδηροπούλου εκ μέρους του «Κέντρου» και τόνισε ότι:

- Οι περισσότερες καταγγελίες εργαζομένων αφορούν τη: μη καταβολή δεδουλευμένων, μη καταβολή υπερωριών, μη καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, τις παρεμβάσεις σχετικά με την υγεία και την ασφάλιση, την υπέρβαση ωραρίου.

- Στην Ελλάδα σύμφωνα με εκτιμήσεις 100-150 χιλιάδες ανήλικα παιδιά, κάτω των 18 εργάζονται σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροτικές και τουριστικές εκμεταλλεύσεις, πολλά από αυτά στο δρόμο, πορνεία, κ.α. Ένας μεγάλος αριθμός εργάζεται δίχως αμοιβή, καθώς εκτελούν εργασία σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και εντάσσονται στην κατηγορία των συμβοηθούντων και μη αμειβόμενων μελών της οικογένειας, πολλά από τα οποία, δεν έχουν τελειώσει, ούτε το δημοτικό σχολείο. Όσο μειώνεται η ηλικία τόσο μικρότερη απόκλιση παρατηρείται μεταξύ των δύο φύλων. Συγκεκριμένα στην ηλικία των 12-14 ετών είναι 59,8% αγόρια ενώ 40,2% κορίτσια. Στην ηλικιακή κατηγορία 5-11 τα ποσοστά είναι 54% αγόρια και 45,6% κορίτσια.

Σ΄αυτό το εργασιακό πλαίσιο, όσο η οικονομική κρίση, αυξάνει και βαθαίνει, τόσο η εκμετάλλευση φτωχών και πεινασμένων ανθρώπων και η καταναγκαστική εργασία σηκώνει κεφάλι. Η Καταναγκαστική Εργασία ασκείται χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας της σωματικής ακεραιότητας του ανθρώπου που την ασκεί, κάτω από συνθήκες που προσβάλλουν την προσωπικότητα του/της εργαζόμενου/εργαζόμενης και των παιδιών, που δεν έχουν τη δυνατότητα αντίδρασης.

Τέλος λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας (ILO), που δόθηκε στη δημοσιότητα εν οψι της πρόσφατης Συνόδου των G-20, που προειδοποιεί ότι η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια νέα φάση αποδυνάμωσης, το «Κέντρο» εκτιμά, ότι, σε λιγότερο από έξι μήνες θα έχουμε και νέες αρνητικότερες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, με εκτόξευση της καταναγκαστικής εργασίας, λόγω των πιέσεων του φθίνοντος καπιταλιστικού συστήματος.


Πηγή: tvxs