Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

28 Μαρ 2012

Ο πολύπλευρος Πάρις Πρέκας στο Μουσείο Μπενάκη

Αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στις διαφορετικές πτυχές του έργου του

 Σε έναν από τους πιο σημαντικούς έλληνες δημιουργούς με πολύπλευρο έργο, όχι μόνο στη ζωγραφική και στη γλυπτική αλλά και σε άλλους τομείς, όπως το κόσμημα και η αρχιτεκτονική διακόσμηση κτηρίων είναι αφιερωμένη η νέα έκθεση του Μουσείου Μπενάκη.

Ο λόγος για τον Πάρι Πρέκα και την αναδρομική έκθεση «Πάρις Πρέκας, Ζωγραφική - Γλυπτική», που διοργανώνεται στο Μουσείο Μπενάκη, στο ισόγειο του κτηρίου της οδού Πειραιώς από την Τετάρτη 14 Μαρτίου έως την Κυριακή 6 Μαΐου.

Η έκθεση περιλαμβάνει υδατογραφίες, ελαιογραφίες και σχέδια, καθώς και γλυπτά μικρών και μεγάλων διαστάσεων. Ξεκινά από τα πρώτα έργα της περιόδου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών όπου ο Πάρις Πρέκας σπούδασε και στη συνέχεια αναπτύσσεται σε θεματικές ενότητες, όπως τα Άλογα, οι Βίοι Παράλληλοι, τα Λευκά Πανιά, τα Τάνκερς και οι Ηρωες του Ριάτσε. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία των γλυπτών, τα οποία είναι φιλοτεχνημένα σε ξύλο, μάρμαρο, πέτρα, ορείχαλκο και σίδηρο.

Σπουδαία θέση στο έργο του Πάρι Πρέκα καταλαμβάνουν η αρχαιότητα και η μυθολογία και το ιδεολογικό φορτίο που μεταφέρουν. Οι αφαιρετικές αναζητήσεις του διυλίζονται μέσα από την αυστηρότητα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής και ζωγραφικής, την καθαρότητα της φόρμας και την αρμονία των μορφών.

Τα έργα της αναδρομικής έκθεσης του Πρέκα προέρχονται από Ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Την επιμέλειά της είχε η Μερόπη Πρέκα, ενώ ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε από τον Σταμάτη Ζάννο. Η έκθεση συνοδεύεται από μια πλούσια εικονογραφημένη δίγλωσση έκδοση (ελληνικά - αγγλικά), με την επιμέλεια της Όλγας Μεντζαφού - Πολύζου και κείμενα του Αγγέλου Δεληβορριά, του Χρύσανθου Χρήστου, της Μαρίνας Λαμπράκη - Πλάκα, του Στέλιου Λυδάκη, της Ντόρας Ηλιοπούλου - Ρογκάν, και άλλων ερευνητών. Περιέχει επίσης αναλυτικό χρονολόγιο, πλούσια βιβλιογραφία και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό.

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του Μουσείου Μπενάκη.

Πηγή: http://www.tovima.gr