Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

8 Μαρ 2012

ΑΛΕΣΣΑΝΤΡΟ ΜΠΑΡΙΚΚΟ, "ΠΡΟΣ ΕΜΜΑΟΥΣ", ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ


Η Ιταλία του Μπαρίκκο βρίθει από αντιθέσεις: οι θρησκευόµενοι και οι κοσµικοί, οι πλούσιοι και οι φτωχοί, αυτοί που µπορούν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο µέλλον κι αυτοί που απλώς δεν έχουν την πολυτέλεια να ονειρεύονται. Ανάµεσα σ' αυτό το πολύχρωµο πλήθος ανασαίνουν, ωριµάζουν, ερωτεύονται οι τέσσερις έφηβοι ήρωες του βιβλίου: ο Μπόµπι, ο Σάντο, ο Λούκα και ο αφανής αφηγητής, πιστοί καθολικοί, όλοι από τίµιες και ταπεινές οικογένειες, όλοι παθιασµένοι µε ένα και µοναδικό κορίτσι, την Άντρε. Πανέµορφη, αινιγµατική, µοιραία, η Άντρε πρόθυµα οδηγεί τους τέσσερις φίλους από την εφηβεία στην ενηλικίωση µέσα από ένα συνταρακτικό υπαρξιακό ταξίδι στον λαβύρινθο των συναισθηµάτων. Η πίστη, η φιλία, η οικογένεια, ο έρωτας, όλα δοκιµάζονται και αµφισβητούνται, σ' έναν ακήρυχτο πόλεµο όπου την ύστατη στιγµή η ελπίδα παλεύει να διασωθεί.

Σελ: 160
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: Ιανουάριος 2012
Συγγραφέας: Αλεσσάντρο Μπαρίκκο
Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου
Εκδόσεις: Πατάκη

«Το "Προς Εµµαούς", το καινούριο βιβλίο του Αλεσσάντρο Μπαρίκκο, µιλάει για τέσσερις νεαρούς καθολικούς, ορµητικά εγκλωβισµένους στην πίστη τους, που ο ένας µετά τον άλλο ξεστρατίζουν σε δρόµους όπου άλλοι, νέοι σαν κι αυτούς, απολαµβάνουν όλα τα προνόµια και όλες τις ηδονές χωρίς κανένα φανερό αίσθηµα ενοχής και τιµωρίας. [...] Οι αναγνώστες που αγάπησαν το "Μετάξι" θα ξαναβρούν τον Μπαρίκκο στην καλύτερή του στιγµή. Οι πρωταγωνιστές του (ο ανώνυµος αφηγητής, ο Μπόµπι, ο Λούκα, ο Σάντο, όλοι πιστοί σκαπανείς της Βασιλείας του Θεού, και η σειρήνα Άντρε που µε την ανδρόγυνη οµορφιά της τους παρασέρνει έξω από τα νερά τους) έχουν τα σαφή και συνάµα απροσδιόριστα χαρακτηριστικά στα οποία µας έχει συνηθίσει ο Μπαρίκκο. Και οι παθιασµένες περιπέτειές τους –σηµαδεµένες από έρωτα, βία και θάνατο– ζωντανεύουν σ' αυτό το µυθιστόρηµα µε έναν εντυπωσιακό τρόπο, µε µια αργή, έντονη, ρυθµική ταχύτητα, χωρίς ούτε µία λέξη παραπάνω, ίσα ίσα µε όσο το δυνατόν λιγότερες».
Domenico Starnone, «La Repubblica»

«Ο Μπαρίκκο δε σε απογοητεύει, έχει µια πένα σταθερή, αποφασιστική, και οι νεαροί ήρωές του είναι τα πάντα και θέλουν τα πάντα. [...] Το µυθιστόρηµά του είναι [...] περισσότερο µια τρυφερή µατιά, γεµάτη κατανόηση για τις ανθρώπινες αδυναµίες. Κατά βάθος µιλάει για όλους εµάς. Που είµαστε ανυπεράσπιστοι, µόνοι, γυµνοί, εγωιστές, δυστυχισµένοι, φοβισµένοι, περίεργοι, τρελοί, ακατανόητοι. Μιλάει µόνο για µας».
Lucia Dell'Omo, «SoloLibri»

«Μια ιστορία που θα µπορούσε να έχει γράψει οποιοσδήποτε Ιταλός γεννηµένος στη δεκαετία του '50, αλλά που µόνο ο Μπαρίκκο µπόρεσε να γράψει µ' αυτόν τον τρόπο. [...] Μόνο ένας ενήλικος, ώριµος άντρας µπορεί να µιλήσει για τους δεκαεξάρηδες µε την επίγνωση του µετά, όπως στο περιστατικό στον δρόµο προς Εµµαούς µε την εµφάνιση του Ιησού, που γίνεται ετεροχρονισµένα αντιληπτός από τους µαθητές του».
amazon.it

Ο Αλεσσάντρο Μπαρίκκο γεννήθηκε το 1958 στο Τορίνο. Έχει γράψει αρκετά µυθιστορήµατα, θεατρικά έργα και δοκίµια. Το «Όνειρα από γυαλί», 1991 (Εκδόσεις Πατάκη, 2001), το πρώτο του µυθιστόρηµα, τιµήθηκε µε το βραβείο Campiello στην Ιταλία και µε το Prix Médicis étranger στη Γαλλία. Ο «Ωκεανός», 1993 (Εκδόσεις Πατάκη, 1999), πήρε τα βραβεία Viareggio και Palazzo al Bosco στην Ιταλία. Ακολούθησε το «Μετάξι», 1996 (Εκδόσεις Πατάκη, 1997), που µεταφράστηκε σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες, ενώ το 2004 εξέδωσε και µια σύγχρονη εκδοχή της «Ιλιάδας» (Εκδόσεις Πατάκη, 2006). Στα ελληνικά κυκλοφορούν επίσης τα έργα του «Χιλιαεννιακόσια: Ένας µονόλογος», 1994 ( Άγρα, 2002), «City», 1999 (Εκδόσεις Πατάκη, 2001), «Χωρίς αίµα», 2002 (Εκδόσεις Πατάκη, 2005), «Ιστορία σαν παραµύθι», 2005 (Εκδόσεις Πατάκη, 2008) και «Προς Εµµαούς», 2009 (Εκδόσεις Πατάκη, 2012).