Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

17 Απρ 2012

Η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Χρήσης της Google: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Η Google έχει αυτή τη στιγμή 70 διαφορετικές περίπου υπηρεσίες: από την μηχανή αναζήτησης Google, το Gmail και το YouTube μέχρι το Feedburner, τα Google Analytics, τα Adwords και το Adsense. Σύμφωνα με την εταιρία, προκειμένου να βελτιστοποιήσει τα προϊόντα της αλλά και για λόγους διατήρησης στατιστικών στοιχείων χρήσης, όταν κάποιος κάνει χρήση των υπηρεσιών καταγράφονται κάποια στοιχεία: πότε μπήκε ένας χρήστης, ποια είναι η διεύθυνση IP του, ποια βίντεο είδε, πόσο παρέμεινε στην υπηρεσία, σε ποιες διαφημίσεις έκανε «κλικ», τι αναζητήσεις έκανε στο Google, ποια RSS διαβάζει και σε ποια κάνει κλικ κτλ. Η συλλογή αυτών των δεδομένων αναφέρεται με σαφήνεια στην πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης της υπηρεσίας. Όταν κάνετε λοιπόν χρήση των υπηρεσιών της Google, αποδέχεστε αυτή την καταγραφή των στοιχείων σας.

A. Τι είναι η Πολιτική Απορρήτου – Privacy policy;

Πρόκειται για κείμενο στο οποίο ένας ιστοχώρος δηλώνει ποια δεδομένα των επισκεπτών του συλλέγονται και με ποιον τρόπο χρησιμοποιούνται. Επίσης, αναφέρει πώς ο ιστοχώρος διαχειρίζεται τα δεδομένα αυτά, για παράδειγμα αν μεταφέρονται σε μητρική ή θυγατρική εταιρεία ή αν δίνονται σε τρίτους. Επιπλέον, διευκρινίζει τους λόγους για τους οποίους συλλέγει τα στοιχεία των χρηστών και τις επιλογές που προσφέρει για ενημέρωση ενός συγκεκριμένου χρήστη σχετικά με τα στοιχεία που έχει συλλέξει, π.χ. εάν δίvεται η δυνατότητα πρόσβασης στα συλλεχθέντα στοιχεία. Βάσει πολλών ιστοχώρων, τα στοιχεία αυτά συλλέγονται για να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους χρήστες, και αφορούν τόσο βασικά στοιχεία, όπως η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή η γλώσσα, όσο και πιο σύνθετα, όπως π.χ. οι διαφημίσεις που ‘επισκέπτονται’ οι χρήστες.

Σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου της Google τα στοιχεία συλλέγονται με δύο τρόπους:

Στοιχεία που δίνετε εσείς: Για παράδειγμα, πολλές από τις υπηρεσίες της εταιρίας απαιτούν τη δημιουργία ενός λογαριασμού Google. Με την εγγραφή ζητούνται προσωπικά σας στοιχεία, όπως όνομα, διεύθυνση email, ο αριθμός τηλεφώνου ή τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας. Εάν θέλετε να εκμεταλλευθείτε την κοινή χρήση λειτουργιών που παρέχει η Google όπως αναφέρεται στην πολιτική, ενδέχεται να σας ζητηθεί να δημιουργήσετε ένα δημόσια ορατό προφίλ Google, το οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνει το όνομα και τη φωτογραφία σας.
Στοιχεία που λαμβάνει από την χρήση των υπηρεσιών από τους χρήστες: Η Google ενδέχεται να συλλέξει πληροφορίες για τις υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε και τον τρόπο που τις χρησιμοποιείτε, όπως όταν επισκέπτεστε μια ιστοσελίδα η οποία χρησιμοποιεί τις διαφημιστικές υπηρεσίες της Google ή όταν προβάλλετε και αλληλεπιδράτε με τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο της Google. Αυτές οι πληροφορίες περιλαμβάνουν αρκετά στοιχεία, μεταξύ άλλων, τα εξής σημαντικά:

- Στοιχεία συσκευής:
ενδέχεται η Google να συλλέξει στοιχεία για τη συγκεκριμένη συσκευή (όπως το μοντέλο, την έκδοση λειτουργικού συστήματος κτλ). Η Google ενδέχεται να συσχετίσει τα αναγνωριστικά της συσκευής σας ή τον αριθμό τηλεφώνου σας με τον λογαριασμό σας Google.

- Στοιχεία καταγραφής
: Όταν χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες της Google ή προβάλλετε περιεχόμενο το οποίο προσφέρεται από την Google, ενδέχεται να συλλεχθούν και να αποθηκευτούν αυτόματα τα συγκεκριμένα στοιχεία στα αρχεία καταγραφής του διακομιστή (αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν με ποιον τρόπο χρησιμοποιήσατε την υπηρεσία της Google, όπως τα ερωτήματα αναζήτησης, τηλεφωνικά στοιχεία καταγραφής όπως ο αριθμός κινητού σας τηλεφώνου, αριθμοί προώθησης, ώρα και ημερομηνία κλήσης, διάρκεια κλήσεων, πληροφορίες δρομολόγησης SMS, διεύθυνση πρωτοκόλλου διαδικτύου IP, στοιχεία συμβάντων της συσκευής σας όπως τυχόν διακοπές λειτουργίας, ρυθμίσεις συσκευής, «cookies» τα οποία ενδέχεται να προσδιορίζουν μοναδικά το πρόγραμμα περιήγησής σας ή το λογαριασμό σας στη Google κ.λπ.).

- Στοιχεία Τοποθεσίας:
Όταν χρησιμοποιείτε μια υπηρεσία Google με δυνατότητα τοποθεσίας, ενδέχεται η Google να συλλέξει και να επεξεργαστεί στοιχεία που αφορούν την πραγματική σας τοποθεσία, όπως σήματα GPS τα οποία αποστέλλονται από μια κινητή συσκευή. Ενδέχεται να χρησιμοποιήσει, επίσης, διάφορες τεχνολογίες για τον καθορισμό της τοποθεσίας σας, όπως δεδομένα αισθητήρα από τη συσκευή σας.

Πώς χρησιμοποιούνται αυτά τα στοιχεία:

Σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου της Google, τα στοιχεία χρησιμοποιούνται από τη εταιρεία είτε για βελτίωση των υπηρεσιών της, είτε για δημιουργία νέων υπηρεσιών, είτε για να προσφέρει στους χρήστες προσαρμοσμένο περιεχόμενο, όπως πιο σχετικά αποτελέσματα αναζήτησης και διαφημίσεις.
Ενδέχεται να χρησιμοποιήσει, επίσης, το όνομα που έχετε καταχωρίσει στο προφίλ σας Google σε όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει και οι οποίες απαιτούν έναν λογαριασμό Google. Εάν άλλοι χρήστες έχουν τη διεύθυνση σας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλα στοιχεία που σας προσωποποιούν, ενδέχεται να τους εμφανίσει η Google τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία του προφίλ σας Google, όπως το όνομα και η φωτογραφία σας. Επίσης, όταν επικοινωνείτε με την Google, ενδέχεται να καταγράφεται αρχείο της επικοινωνίας σας καθώς και να χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρονική σας διεύθυνση προκειμένου να σας αποσταλεί ενημέρωση για επερχόμενες αλλαγές ή βελτιώσεις.

Σχετικά με τις πληροφορίες τις οποίες μοιράζεστε:

Πολλές από τις υπηρεσίες της Google σας επιτρέπουν να μοιράζεστε πληροφορίες με άλλους. Να θυμάστε ότι, όταν κάνετε κοινή χρήση πληροφοριών δημόσια, ενδέχεται να είναι δυνατόν να ευρετηριοποιηθούν από κάποιες μηχανές αναζήτησης, συμπεριλαμβανομένης της Google.

Πληροφορίες σας τις οποίες μοιράζεται η Google:

Η Google δεν μοιράζεται προσωπικά σας στοιχεία με εταιρίες, οργανισμούς και μεμονωμένα άτομα εκτός του Google, εκτός αν ισχύει μία από τις παρακάτω περιπτώσεις:
Με δική σας συναίνεση: Απαιτείται η ρητή σας συναίνεση για την κοινή χρήση των προσωπικών σας δεδομένων1.
Για εξωτερική επεξεργασία: Η Google παρέχει προσωπικά στοιχεία στους συνεργάτες της και σε επιχειρήσεις ή άτομα που εμπιστεύεται για να επεξεργαστούν τα στοιχεία αυτά για χρήση της Google, με βάση τις οδηγίες τους και σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου της και τυχόν άλλα κατάλληλα μέτρα εμπιστευτικότητας και ασφάλειας.
Για νομικούς σκοπούς: Η Google μοιράζεται τα προσωπικά στοιχεία με εταιρίες, οργανισμούς ή μεμονωμένα άτομα εκτός Google αν θεωρεί, καλή τη πίστει, ότι η πρόσβαση, η χρήση, η διατήρηση ή η αποκάλυψη των πληροφοριών είναι εύλογα απαραίτητη, προκειμένου:
- να ικανοποιήσει τυχόν ισχύοντες νόμους, κανονισμούς, νομικές διαδικασίες ή επιβλητέα αιτήματα οργανισμών.
- να επιβάλει ισχύοντες Όρους Παροχής Υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης πιθανών παραβιάσεών τους.
- να εντοπίσει, να αποτρέψει ή να αντιμετωπίσει με οποιονδήποτε άλλο τρόπο απάτες σχετικές με τις διευθύνσεις και ζητήματα ασφάλειας ή τεχνικά ζητήματα.
- να προστατεύσει από επικείμενη βλάβη τα δικαιώματα, την ιδιοκτησία ή την ασφάλεια της Google, των χρηστών της ή του κοινού, όπως απαιτείται ή επιτρέπεται από τη νομοθεσία.
Ενδέχεται να μοιραστεί συγκεντρωτικά στοιχεία μη προσωπικής ταυτοποίησης2 δημόσια και με τους συνεργάτες της – όπως εκδότες, διαφημιζόμενους ή συνδεδεμένους ιστότοπους. Για παράδειγμα, ενδέχεται να μοιραστεί πληροφορίες δημόσια για να δείξει τις τάσεις όσον αφορά τη γενική χρήση των υπηρεσιών της.

Μπορεί η Πολιτική Απορρήτου να αλλάζει;

H Google επισημαίνει ότι η Πολιτική Απορρήτου της ενδέχεται να αλλάξει κατά καιρούς. Τυχόν αλλαγές στην πολιτική απορρήτου δημοσιεύονται, συνεπώς είναι σημαντικό να ανατρέχετε στα κείμενα αυτά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς συναινείτε και σε όλες αυτές τις τροποποιήσεις (!). Εάν οι αλλαγές είναι σημαντικές, η Google θα παρέχει διακριτές ανακοινώσεις (συμπεριλαμβανομένης της ειδοποίησης μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τις αλλαγές στην πολιτική απορρήτου για ορισμένες υπηρεσίες). Επίσης, θα διατηρεί προηγούμενες εκδόσεις της παρούσας Πολιτικής Απορρήτου σε αρχείο, ώστε να μπορείτε να τις εξετάσετε.

Β. Τι είναι οι όροι χρήσης – Terms and conditions;

Οι όροι χρήσης μας ενημερώνουν για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας σε έναν ιστοχώρο, αλλά και την πολιτική των διαχειριστών της σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα, τα πνευματικά δικαιώματα κ.α. Έτσι π.χ. σε πολλούς δημοφιλείς ιστοχώρους, όπως το YouTube ή το Facebook, οι όροι χρήσης αναφέρουν ευκρινώς ότι απαγορεύεται η χρήση τους από ανηλίκους κάτω των 13 ετών, ή ότι πρέπει πάντα να δίδονται αληθή στοιχεία (όπως η ακριβής ημερομηνία γέννησης). Οι όροι χρήσης αφορούν σε μεγάλο βαθμό στο πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε όταν χρησιμοποιούμε έναν ιστοχώρο. Έτσι, π.χ. δεν μπορούμε να δημοσιεύουμε πληροφορίες που καταπατούν τα δικαιώματα τρίτων ή των οποίων δεν κατέχουμε πνευματικά δικαιώματα, δεν πρέπει αναρτούμε υλικό με ρατσιστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο ή που σχετίζεται με πορνογραφία, δεν πρέπει να παρενοχλούμε άλλους χρήστες, κ.λπ. Επίσης οι περισσότεροι ιστοχώροι διαφυλάττουν μέσα από τους όρους χρήσης τα πνευματικά τους δικαιώματα σχετικά με τη χρήση του λογισμικού και των υπηρεσιών που παρέχουν, και ενημερώνουν για τις ευθύνες τους - ή την αποποίηση ευθυνών - σε σχέση με τις υπηρεσίες αυτές.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισημάνουμε ότι η Google αναφέρει στην πρώτη παράγραφο των Όρων Χρήσης, ρητά και ευκρινώς, πως χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες της συμφωνείτε με τους παρόντες όρους. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, σας συμβουλεύει να μη χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες αυτές.

Χρήση των υπηρεσιών – Άδειες – Περιορισμοί Χρήσης:

Η Google αναφέρει πως δεν πρέπει να κάνετε κακή χρήση των υπηρεσιών της, όπως για παράδειγμα παρέμβαση στην λειτουργία των υπηρεσιών της ή πρόσβαση σε αυτές, χρησιμοποιώντας διαφορετική μέθοδο από εκείνη που παρέχει. επίσης, μεταξύ άλλων, διευκρινίζει ότι η χρήση των υπηρεσιών της δε σας δίνει την κυριότητα επί τυχόν δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας όσον αφορά στις υπηρεσίες της ή στο περιεχόμενο στο οποίο αποκτάτε πρόσβαση. Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο από τις υπηρεσίες, εκτός εάν αποκτήσετε άδεια από τον κάτοχό του ή εάν επιτρέπεται διαφορετικά από τη νομοθεσία. Αυτοί οι όροι δεν σας εκχωρούν το δικαίωμα χρήσης τυχόν επωνυμιών ή λογότυπων που χρησιμοποιούνται στις υπηρεσίες της Google. Δεν επιτρέπεται να καταργήσετε, να αποκρύψετε ή να τροποποιήσετε οποιεσδήποτε νομικές ειδοποιήσεις που εμφανίζονται στις υπηρεσίες ή μαζί με αυτές. Η Google μπορεί να αναστείλει ή να σταματήσει την παροχή των υπηρεσιών της, εάν ερευνά ύποπτη δραστηριότητα κακής χρήσης.
Είναι, επίσης, σημαντικό να τονίσουμε πως σύμφωνα με τους Όρους Χρήσης της Google, οποιοδήποτε περιεχόμενο ανήκει σε τρίτο μέρος και όχι στη Google, την αποκλειστική ευθύνη φέρει το πρόσωπο που καθιστά διαθέσιμο το εν λόγω περιεχόμενο. Η Google ενδέχεται να ελέγξει το περιεχόμενο για να διαπιστώσει αν είναι παράνομο ή εάν παραβαίνει τις πολιτικές της και τότε το απομακρύνει, ωστόσο δεν υποχρεούται να ελέγξει το περιεχόμενο αυτό, επομένως ο συγκεκριμένος έλεγχος δεν είναι σε καμία περίπτωση δεδομένος!

Ο Λογαριασμός σας Google:

Ίσως χρειαστείτε έναν Λογαριασμό Google για να χρησιμοποιήσετε ορισμένες από τις υπηρεσίες της εταιρείας.Κατά την δημιουργία του λογαριασμού πρέπει να δίνετε πάντα αληθή πληροφόρηση, σύμφωνα με τους Όρους Χρήσης, καθώς είστε ο μοναδικός υπεύθυνος (!) για την οποιαδήποτε δραστηριότητα στο λογαριασμό σας καθώς και για τη δημιουργία και διατήρηση ενός ασφαλούς κωδικού (password).

Το περιεχόμενο σας στις υπηρεσίες της Google:

Ορισμένες από τις υπηρεσίες της Google σας δίνουν τη δυνατότητα υποβολής περιεχομένου. Διατηρείτε την κυριότητα τυχόν δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που σας ανήκουν στο συγκεκριμένο περιεχόμενο. Εν συντομία, ότι σας ανήκει παραμένει δικό σας. Η Google δε φέρει καμία ευθύνη ούτε ασπάζεται οποιαδήποτε γνώμη, συμβουλή ή σύσταση και κανένα περιεχόμενο, το οποίο υποβάλλεται στις υπηρεσίες της από οποιοδήποτε χρήστη ή τρίτο μέρος.
Όταν μεταφορτώνετε ή με άλλο τρόπο υποβάλλετε περιεχόμενο στις υπηρεσίες, δίνετε στην Google (και σε εκείνους με τους οποίους συνεργάζεται) μια παγκόσμια άδεια χρήσης, φιλοξενίας, αποθήκευσης, αναπαραγωγής, τροποποίησης, δημιουργίας παράγωγων έργων (όπως αυτά που προκύπτουν από μεταφράσεις, προσαρμογές ή άλλες αλλαγές που πραγματοποιεί η Google), επικοινωνίας, δημοσίευσης, δημόσιας εκτέλεσης, δημόσιας προβολής και διανομής του εν λόγω περιεχομένου। Τα δικαιώματα που εκχωρείτε στη συγκεκριμένη άδεια παραχωρούνται για το συγκεκριμένο σκοπό της λειτουργίας, της προώθησης και της βελτίωσης των υπηρεσιών της Google, καθώς και για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στους Όρους Χρήσης. Αυτή η άδεια εξακολουθεί να ισχύει ακόμα και αν σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες της Google.

Εγγυήσεις και Δηλώσεις Αποποίησης:

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε πώς ούτε η Google ούτε και οι προμηθευτές της ή διανομείς της δεσμεύονται σχετικά με τις υπηρεσίες. Δε δεσμεύεται ούτε για το περιεχόμενο, ούτε για τις λειτουργίες των υπηρεσιών, την αξιοπιστία τους, τη διαθεσιμότητα τους ή τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν τις ανάγκες σας. Η Google παρέχει τις υπηρεσίες «ως έχουν». Επιπλέον, η Google δε φέρει καμία ευθύνη για τυχόν ιούς, παραλείψεις ή λάθη μπορεί να μεταδοθούν από τις υπηρεσίες της στους χρήστες. Γι’ αυτό και αναφέρεται ρητά πως κανείς από τους διευθυντές, στελέχη και υπαλλήλους δεν μπορεί να κατηγορηθεί για οποιαδήποτε βλάβη δημιουργηθεί στον χρήστη από ανακριβές περιεχόμενο ή από τη χρήση των υπηρεσιών της. Επιπλέον, αναφέρεται ρητά στους όρους ότι η Google, οι προμηθευτές και οι διανομείς της δεν ευθύνονται για τυχόν απώλεια ή ζημιά που δεν είναι ευλόγως προβλεπόμενη.
Η σχέση σας, λοιπόν, με την Google διέπεται και από τους όρους χρήσης στους οποίους επίσης πρέπει να ανατρέχετε τακτικά καθώς ενδέχεται να τροποποιούνται συχνά. Για να συναινέσετε με τους όρους χρήσης της Google πρέπει να είστε ενήλικας ή να υπάρχει νομική συγκατάθεση ή καθοδήγηση κάποιου κηδεμόνα. Σε κάθε περίπτωση, αναγράφεται ρητά πως η χρήση των υπηρεσιών απαγορεύεται σε ανηλίκους κάτω των 13 ετών!
Για τυχόν διαφωνίες που προκύπτουν από τους όρους χρήσης ή σχετίζονται με αυτούς ή τις Υπηρεσίες όπως αναγράφονται στο σχετικό κείμενο, ισχύει η νομοθεσία της Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, εξαιρουμένων των διατάξεων περί διενέξεων νόμων της Καλιφόρνια. Διαφορετικά, όλες οι αξιώσεις που προκύπτουν ή σχετίζονται με τους εν λόγω όρους ή τις υπηρεσίες εκδικάζονται αποκλειστικά στα ομοσπονδιακά ή πολιτειακά δικαστήρια της κομητείας Santa Clara, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Πηγή: Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου - Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr