Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

11 Μαΐ 2012

Καταθλιπτικά παιδιά, εξαρτημένοι έφηβοι...

Όπως ανέφερε ο ειδικός, οι περίοδοι οικονομικής κρίσης επιτείνουν τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στην οικογένεια, ενώ και το ειδικό βάρος της κατάθλιψης πολλαπλασιάζεται όταν πρόκειται για ευάλωτους πληθυσμούς όπως τα παιδιά και οι έφηβοι.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι η κατάθλιψη στις μικρές ηλικίες επηρεάζει αρνητικά τη σχολική επίδοση και τις σχέσεις με τους άλλους. Συνδέεται επίσης με αυξημένη αυτοκτονικότητα, χρήση ουσιών και περιοδική έξαρση των συμπτωμάτων και στην ενήλικη ζωή.

«Η έγκαιρη αναγνώριση, διάγνωση και αντιμετώπισή της από τους ειδικούς ψυχικής υγείας είναι πολύ σημαντική. Ακόμα σημαντικότερη είναι η πρόληψή της μέσω οργανωμένων προγραμμάτων πρόληψης στα σχολεία και την κοινότητα» ανέφερε ο κ. Λύκουρας.

Εντείνεται και η χρήση ουσιών

Επιδείνωση του σοβαρού προβλήματος των εξαρτήσεων αναμένουν οι ειδικοί, καθώς  όπως τονίζουν  είναι άμεσα συνδεδεμένο με την οικονομική κρίση.

«Αναγνωρίζοντας ότι οι εξαρτήσεις, εκτός από ένα κοινωνικό πρόβλημα, εκτός από μια προσωπική και οικογενειακή τραγωδία, αποτελούν και ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας το οποίο συνδέεται, και μάλιστα αναμένεται να επιδεινωθεί,  με την οικονομική κρίση, ο ΟΚΑΝΑ διευρύνει τις θεραπευτικών του δομές», ανέφερε στην ίδια συνέντευξη η πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ),  κυρία Μένη Μαλλιώρη.


Πηγή: fourtounis