Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

16 Ιουν 2012

Ανεξαρτήτως κυβέρνησης η χώρα θα βγει από την ευρωζώνη

Σε ολοσέλιδο άρθρο της η εφημερίδα The Australian αναφέρει πως η Ελλάδα παρουσιάζει... εικόνα «πλήρους κατάρρευσης».

Ο δημοσιογράφος της, Πίτερ Γουίλσον, σκιαγραφεί από την Αθήνα τη «δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, ενδεικτικά με το εθνικό σύστημα υγείας να καταρρέει θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών ή με το να χρειάζεται έκδοση δικαστικής απόφασης, η οποία να τερματίζει τη διακοπή ρεύματος που είχε επιβληθεί σε ολόκληρες περιοχές λόγω του ότι οι πολίτες αρνούνται να πληρώσουν το λογαριασμό στον οποίο έχει ενσωματωθεί φόρος ακίνητης περιουσίας».

Στα ανωτέρω έρχεται να προστεθεί και «η αδυναμία του εθνικού παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας να αποπληρώσει τους παρόχους φυσικού αερίου κυρίως από τη Ρωσία και την Τουρκία με ορατό πλέον τον κίνδυνο κατά την τουριστική περίοδο οι τουρίστες να διαμένουν σε καταλύματα χωρίς ρεύμα και κλιματισμό».


Κορύφωση, σύμφωνα με το άρθρο, αποτελεί το φαινόμενο «όπου, εξαιτίας της αβεβαιότητας για τα αποτελέσματα των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής και της πιθανότητας εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, πληθώρα ελληνικών επιχειρήσεων και ιδιωτών αρνούνται να καταβάλουν τους φόρους που τους αναλογούν με αποτέλεσμα να απειλείται η χώρα με έλλειψη ρευστού σε δύο με τρεις εβδομάδες».


Ωστόσο το άρθρο δεν αναφέρει ότι δόθηκε παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, με αποτέλεσμα να «πάνε πίσω» τα έσοδα.


Ο αρθρογράφος επικαλείται κυβερνητικές πηγές και δηλώσεις αξιωματούχων από όλο το φάσμα του πολιτικού σκηνικού, οι οποίοι «επίσης διακρίνονται από την απόλυτη αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης», ενώ αναφέρει ότι οι ορισμένες ελληνικές τράπεζες «έχουν ήδη αρχίσει να επιβάλουν περιορισμό στο ποσό ημερήσιας ανάληψης από τα αυτόματα μηχανήματα, τη στιγμή που η HSBC, μια εκ των ισχυρότερων ευρωπαϊκών τραπεζών ελέγχει τη δυνατότητα των μηχανημάτων της στην Ελλάδα να προσαρμοστούν στις διαστάσεις ενός νέου νομίσματος το οποίο ακόμα δεν έχει τυπωθεί».

Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι πρώτη φορά τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος όσο και οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες «πιέζουν τους Έλληνες ψηφοφόρους προς την κατεύθυνση ανάδειξης μιας συγκεκριμένης κυβέρνησης που δε θα υπονομεύει τη βιωσιμότητα του ενιαίου νομίσματος», ενώ επαναλαμβάνονται οι θέσεις των δύο επικρατέστερων κομμάτων, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, και οι διακηρύξεις δια στόματος Γερμανίδας καγκελαρίου και Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι η Ελλάδα «δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί νέα συμφωνία».


Εντούτοις, το άρθρο καταλήγει ότι «αν και οι ηγέτες της ευρωζώνης ευελπιστούν ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τον όλεθρο, αν παραμείνει στο ευρώ, ώστε να κερδίσει χρόνο και να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της, στην πραγματικότητα το μέλλον της είναι προδιαγεγραμμένο και δεν είναι τίποτα άλλο από σειρά ετών με δραματικές περικοπές και αυξήσεις φόρων».


"Ανεξαρτήτως κυβέρνησης η χώρα θα βγει από την ευρωζώνη"


Στην εκπομπή The Business του κρατικού δικτύου ABC φιλοξενείται συνέντευξη του επικεφαλής οικονομολόγου της Lloyds Bankin Group, μιας εκ των μεγαλύτερων βρετανικών τραπεζών, ο οποίος διατείνεται ότι «οι χώρες καταφεύγουν στο μηχανισμό οικονομικής στήριξης λόγω του ότι οι οικονομίες τους δεν είναι ανταγωνιστικές, παρόλο που ανήκουν στην ίδια νομισματική ένωση. Αποτελεί πρόκληση, λοιπόν, να καταστούν ανταγωνιστικές και ταυτόχρονα να παραμείνουν στην ευρωζώνη και να αποπληρώνουν τα χρέη τους».

Η λύση θεωρεί ότι εδράζεται στο να «αλλάξουν οι ιδρυτικές συνθήκες ώστε οι πιο αδύναμες οικονομίες να έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν από τη νομισματική ένωση και ταυτόχρονα να διατηρήσουν το ενιαίο νόμισμα».


Σχετικά με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα, υποστηρίζει ότι «δεν έχει καμία σημασία ποιο κόμμα θα αναδειχθεί πρώτο, εάν θα είναι υπέρ ή κατά του προγράμματος λιτότητας. Εάν θα είναι εναντίον του, απλώς θα επιταχυνθεί η διαδικασία εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Εάν θα είναι υπέρ, και πάλι το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο, καθώς οι κοινωνικές επιπτώσεις από την επιβολή του προγράμματος εξαντλητικής λιτότητας είναι τέτοιες που δε θα γίνουν αποδεκτές από τους πολίτες».

Στο θέμα, τέλος, της συμφωνίας που επετεύχθη για τη στήριξη της ισπανικής οικονομίας διατείνεται ότι «η οικονομική βοήθεια προς την Ισπανία διοχετεύεται στις τράπεζες, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας διοχετεύεται στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, το πρόβλημα ήταν ο υπέρμετρος δημόσιος δανεισμός. Οπότε η οικονομική βοήθεια διοχετεύεται απευθείας στο δημόσιο σύστημα διαμέσου της εκάστοτε κυβέρνησης».


Οι Έλληνες μαθαίνουν γερμανικά...


Τέλος, σε άρθρο της εφημερίδας The Australian, αναφέρεται ότι τα «ινστιτούτα εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας καταγράφουν αύξηση των σπουδαστών κατά 30%. Πρόκειται για ιδιαίτερα μορφωμένους νέους 20-30 ετών, οι οποίοι σχεδιάζουν να αναζητήσουν εργασία και μια καλύτερη προοπτική για το μέλλον στη Γερμανία».

Επισημαίνεται δε ότι «ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο αριθμός των γιατρών που μεταναστεύουν στη Γερμανία, εξαιτίας της απλήρωτης, υπερωριακής και μη, εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας επί σειρά ετών».


Τέλος, υπογραμμίζεται ότι ο συνολικός αριθμός μεταναστών από την Ελλάδα προς τη Γερμανία «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας σημείωσε 90% αύξηση κατά το προηγούμενο έτος», παρά την «μνησικακία που νιώθουν πολλοί Έλληνες για τους Γερμανίας εξαιτίας της κατοχής στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, γεγονός που καταδεικνύεται από το ότι ντύνονται με ναζιστικές στολές στις διαμαρτυρίες κατά της λιτότητας και απεικονίζουν τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, στις γελοιογραφίες, ως σύγχρονο Χίτλερ».

Πηγή: epikaira