Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

20 Νοε 2012

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΙΧΝΗ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ" ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΛΛΗ

Του Καραγιαννόπουλου Κωνσταντίνου

Εμφύλιος Σπαραγμός∙ ένα δεκάχρονο αγόρι μετά την εν ψυχρό "εκτέλεση" των γονιών του βρίσκεται ξαφνικά στο πλευρό των ανταρτών. Η πείνα, ο φόβος, ο πόνος της απώλειας γίνονται τα σκληρά μαθήματα που ο μικρός Περικλής παίρνει- τόσο νωρίς- από την ίδια την ζωή. Έχοντας χάσει κάθε έρεισμα και κινδυνεύοντας να χάσει και τις ίδιες του τις ρίζες, παλεύει ανάμεσα σε δύο μέτωπα ( την βάρβαρη πραγματικότητα και την επίμονη αναζήτηση της προσωπικής του ταυτότητας) με μοναδικά του όπλα την σιωπή και το κουράγιο.
Ο διχασμός είναι το πνεύμα της εποχής στην οποία ανδρώνεται ο ήρωας του βιβλίου. Περιβάλλον του τα βουνά της Ευρυτανίας και οι σκληρές συνθήκες που παραμονεύουν τον κάθε τους διαβάτη. Το βιβλίο κινείται σε δύο χρόνους ∙ στο σήμερα, όπου γέροντας πια ο Περικλής εξιστορεί τα παθήματα του σ' ένα νέο παιδί... διδακτορικό φοιτητή και στο 1948 όπου μέσα από μια τριτοπρόσωπη αφήγηση βλέπουμε όλη την ιστορία του μέχρι και την εφηβεία.
Τόσο ο Εμφύλιος Πόλεμος, όσο και ο άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται κάτω από ακραίες συνθήκες και που αναγκάζεται -σαν πρωτόγονος- να χρησιμοποιήσει το ένστικτο της επιβίωσης και της αυτο- συντήρησης, είναι δύο από τις βασικές θεματικές του μυθιστορήματος. Η γλώσσα όπου, σαν εκρεμμές, κινείται μια στο ιδίωμα των περιοχών που λαμβάνουν χώρα στην μυθιστορία και μια στην ποιητική γλώσσα της δημοτικής μας παράδοσης, αποτελεί τεκμήριο της αυθεντικότητας ετούτης της μαρτυρίας κι απομακρύνει από πάνω της όλες τις φανφάρες των ευανάγνωστων σκουπιδιών με τις οποίες η μετανεωτερική Ελλάδα έχει γεμίσει.
Μέσα απ' το σκληρό σκηνικό του κινηματογραφικού ρεαλισμού και στο γκρίζο φόντο που αυτό δημιουργεί, ο αναγνώστης μπορεί εύκολα να ανακαλύψει την αγωνία του συγγραφέα, όπως ακριβώς αυτός την εκφράζει σε μια συνέντευξη του στο thinkfree.gr στις 10/10/2012: "Πάντα με τρόμαζε ότι ο άνθρωπος ξεχνά πολύ εύκολα. Πάρτε για παράδειγμα την άνοδο του νεοναζισμού στις μέρες μας στην Ελλάδα αλλά και στη Γερμανία, μια χώρα που έχει μάθει με σκληρό τρόπο τις επιπτώσεις μια τέτοιας ιδεολογίας. Το χθες θα μπορούσε να γίνει γνώση για το μέλλον, αλλά είμαι λίγο δύσπιστος ως προς αυτό".
Η ανάγνωση ενός τέτοιου βιβλίου σήμερα, την εποχή της οικονομικής κρίσης και της πνευματικής πενίας, ίσως αποτελέσει τον μοχλό εκείνο ο οποίος θα θέσει σε κίνηση τους εσωτερικούς μας μηχανισμούς. Έτσι, θα μπορέσουμε βρούμε το κουράγιο αλλά και την γνώση για να αντιμετωπίσουμε τον τωρινό μας απρόσωπο εχθρό, που ονομάζουμε.... Μεγάλη Αγορά.

Πρωτοδημοσιεύτηκε στην evrytania-press.