Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

17 Νοε 2012

Η εισβολή στο Πολυτεχνείο από τα μάτια του αξιωματικού που έριξε την πύλη


Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γουνελά «ο στρατός κλήθηκε να αναλάβει τον ρόλο του διαιτητή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας» για την εκτόνωση της μαζικής κινητοποίησης κατά του καθεστώτος των Συνταγματαρχών που είχε ξεκινήσει την 14η Νοεμβρίου και είχε κλιμακωθεί σε αντιχουντική εξέγερση μέχρι την 17η Νοεμβρίου.

Λαμβάνοντας την οδηγία να πέσει η πύλη του Πολυτεχνείου, ο Γουνελάς θυμάται:«Έφερα ένα άρμα απέναντι από την πύλη και ένας από τους τρεις εκπροσώπους των φοιτητών, δεν θυμάμαι ποιος ήταν ακριβώς, με έναν τηλεβόα ειδοποίησε τον κόσμο ο οποίος ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο, να απομακρυνθεί από την πύλη, γιατί θα πέσει η πόρτα. Ανέβηκα κι εγώ ο ίδιος επάνω στο άρμα και σιγά – σιγά ξεκινήσαμε και ρίξαμε την πύλη»«Δεν είχα καμία αγωνία, διότι πίστευα ότι όλα θα πάνε καλά. Έτσι πίστευα», αναφέρει.

Αναφορικά με τους νεκρούς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου υποστηρίζει πως«πίσω από την πύλη δεν υπήρχε κανένας» και πως «οι φοιτητές έφυγαν με ασφάλεια». «Απομακρυνόμενοι βέβαια από το χώρο του Πολυτεχνείου, δεν ξέρω τι απέγινε. Δεν ξέρω η Αστυνομία ίσως κάπου αλλού να τους την είχε στήσει», προσθέτει.

Παραδέχεται ωστόσο τη συμμετοχή του στρατού στις αιματοχυσίες που ακολούθησαν. «Υπήρξε συμμετοχή του στρατού, αλλά δεν πιστεύω ότι υπήρξε από πρόθεση. Υπήρξε από αδέσποτες σφαίρες κυρίως, διότι κάπου χάθηκε ο έλεγχος φαίνεται. Αυτός ήταν ο λόγος, έτσι πιστεύω», δηλώνει.

Ερωτώμενος τέλος για το αν σήμερα θα είχε διαχειριστεί διαφορετικά την κατάσταση, ο Μιχάλης Γουνελάς απαντάει «Δεν νομίζω. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να είχα κάνει κάτι το διαφορετικό. Πιστεύω ότι ενήργησα με την σύνεση που επέβαλε η θέση μου και η ηλικία μου. Δεν έχω τύψεις συνειδήσεως, γιατί πιστεύω ότι συνέβαλα κι εγώ στο να μην λάβει μεγαλύτερη έκταση η αιματοχυσία. Αυτό πραγματικά το πιστεύω».

Πηγή: http://tvxs.gr/