Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

6 Δεκ 2012

Έκθεση αφιερωμένη στον Ν. Καζαντζάκη

Με μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στον Νίκο Καζαντζάκη, το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» ετοιμάζεται να τιμήσει τα 130 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα.

Η έκθεση, που ξεκινά στις 6 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο, παρουσιάζει τη ζωή, τα ταξίδια και το έργο του οικουμενικού συγγραφέα, μέσα από πρώτες εκδόσεις, σπάνιο φωτογραφικό υλικό, χειρόγραφα και προσωπικά του αντικείμενα, πολλά εκ των οποίων εκτίθενται πρώτη φορά.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, που στόχο έχει να αποτυπώσει την οικουμενικότητα του Καζαντζάκη, προβάλλονται οι σημαντικότεροι «σταθμοί» της ζωής του, οι σχέσεις του με το παιδί, το Θεό, τον έρωτα και τη φιλία και βέβαια το πλούσιο συγγραφικό του έργο.

Έτσι, μεταξύ άλλων, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει το σημειωματάριο-λεύκωμα που διατηρούσε από κοινού με τον Άγγελο Σικελιανό, μια καρτ-ποστάλ του Ζορμπά, καθώς και άλλα προσωπικά αντικείμενα, όπως η καρέκλα και η βαλίτσα του, οι χάρτες που χρησιμοποιούσε, δώρα που λάμβανε από την Κίνα, χειρόγραφα, καθώς και προσωπικά του σημειωματάρια, όπως αυτό από τα ταξίδια του ή εκείνο όπου κατέγραφε τα όνειρά του, ενώ στην ενότητα για τη σχέση του με το θέατρο παρουσιάζονται φωτογραφίες και σκίτσα από έργα του Καζαντζάκη που έχουν γίνει θεατρικές παραστάσεις ή κινηματογραφικές ταινίες.

Η έκθεση υποστηρίζεται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, όπως μία ταινία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού που παρουσιάζει βασικούς σταθμούς των ταξιδιών του, με προσωπικό φωτογραφικό υλικό, ένα βίντεο που παρουσιάζει τον Καζαντζάκη, την Ελένη και τον Κίμωνα Φράιερ κ.ά. Η έκθεση «130 χρόνια Νίκος Καζαντζάκης» συνοδεύεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις ομώνυμες εκδόσεις και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη.

Πηγή: www.avgi.g