Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

15 Απρ 2013

«TOP TEN» λίστα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων στο Διαδίκτυο σύμφωνα με τους ανηλίκους

«ΤΟP TEN» λίστα των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων στο Διαδίκτυο σύμφωνα με τους ανηλίκους ανέδειξε κλειστό online ερωτηματολόγιο της Δράσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που υλοποιήθηκε την περίοδο 23/10/2012 έως 15/01/2013 με αποδέκτες παιδιά και εφήβους, γονείς, και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης1.
Πρώτο στη λίστα των 10 κορυφαίων online δικαιωμάτων που επιθυμούν να απολαμβάνουν οι ανήλικοι αναδείχθηκε η προστασία της ιδιωτικότητάς τους με 83.8%, ενώ ακολουθεί το δικαίωμα ελέγχου στα δεδομένα που αναρτούν (58,2%). Τρίτο κατά σειρά είναι να μην παρενοχλούνται από επιτήδειους στο Διαδίκτυο (57,8%), κάτι που συνδέεται με το ακριβώς επόμενο δικαίωμα στη λίστα, δηλαδή να μπορούν να αναφέρουν εύκολα ύποπτες ή ενοχλητικές συμπεριφορές στους διαχειριστές των εκάστοτε ιστοχώρων (52,8%). Στην 5η θέση βρίσκουμε το δικαίωμα να μαθαίνουν πώς να προστατεύονται στο Διαδίκτυο (50,1%).
Το δικαίωμα στο ποιοτικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο και η αποφυγή επιβλαβούς ή ενοχλητικού περιεχομένου έρχεται στην 6η θέση (40%), ενώ το δικαίωμα των ανηλίκων να μπορούν να παίζουν και να συνομιλούν με τους φίλους τους καταλαμβάνει την 7η θέση (38,6%). Στην 8η και 9η θέση αντίστοιχα τοποθετούνται το δικαίωμα των ανηλίκων να βοηθούν τους φίλους τους να πλοηγούνται με ασφάλεια (25,9%), και να μπορούν να μιλούν σε κάποιον έμπιστο για το τι τους έχει ενοχλήσει στο Διαδίκτυο (24%).
Τελευταίο στη λίστα με μόλις 15,5%, είναι το δικαίωμα των ανηλίκων να μπορούν να δημιουργούν περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, γεγονός που δείχνει πως οι νέοι είτε δε γνωρίζουν πώς να δημιουργούν ποιοτικό περιεχόμενο, είτε προτιμούν να ψυχαγωγούνται από τους ιστοχώρους στο Διαδίκτυο, παρά να είναι οι ίδιοι ενεργοί δημιουργοί.
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός, ότι μερικά από τα παραπάνω δικαιώματα τέθηκαν στην ίδια θέση από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, αλλά για κάποια από τα δικαιώματα υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των τριών ομάδων «Ανήλικοι – Γονείς – Εκπαιδευτικοί» (βλ. γράφημα στη σελ. 8).
Αντίστοιχα, πρώτο στη λίστα των 10 κορυφαίων online υποχρεώσεων που οφείλουν να σέβονται οι ανήλικοι online, με ποσοστό 73,2% αναδείχθηκε ο σεβασμός των προσωπικών δεδομένων των άλλων χρηστών (π.χ. φωτογραφίες) και και η μη ανάρτηση τέτοιων δεδομένων χωρίς έγκριση, κάτι που δείχνει αντιστοιχία με το No 1 δικαίωμα της ιδιωτικότητας όπως έχει ήδη επισημανθεί. Δεύτερη κατά σειρά υποχρέωση των ανηλίκων: να κρατούν απόρρητους τους προσωπικούς τους κωδικούς στο Διαδίκτυο, ακόμη και από τους καλύτερους τους φίλους και να επιλέγουν δύσκολους κωδικούς (57,5%) και τρίτη υποχρέωση να μην παρενοχλούν άλλους στο Διαδίκτυο (52,9%). Στην τέταρτη θέση τοποθετείται η υποχρέωση των νέων να αποφεύγουν αγνώστους και να αναφέρουν
ύποπτες/επιβλαβείς ή παράνομες συμπεριφορές στο Διαδίκτυο (51,2%) ενώ στην 5η θέση
κατατάσσεται η υποχρέωση σεβασμού της πνευματικής ιδιοκτησίας των άλλων στο Διαδίκτυο (48,6%).
Η υποχρέωση του να εκφράζονται οι ανηλικοι ελεύθερα στο Διαδίκτυο, αλλά πάντα με σεβασμό απέναντι στους άλλους (45%) καταλαμβάνει την 6 θέση ενώ το να βοηθούν τους φίλους τους και τους μικρότερους να πλοηγούνται με ασφάλεια στο Διαδίκτυο, όπως το κάνουν και τα ίδια έρχεται στην 7η θέση (39,2%). Στην 8η και 9η θέση αντίστοιχα τοποθετούνται η υποχρέωση τους να προστατεύουν την εικόνα τους στο Διαδίκτυο όπως και στο φυσικό κόσμο (37,6%) και να διασταυρώνουν την εγκυρότητα των πληροφοριών στο Διαδίκτυο (25,1%). Τελευταία υποχρέωση στην κατάταξη με μόλις 21,1%: να πλοηγούνται σε ιστοσελίδες που αρμόζουν στις ηλικίες τους, να σέβονται τους ηλικιακούς περιορισμούς που θέτουν οι δικτυακοί τόποι, και να γνωρίζουν τυχόν Όρους Χρήσης και Πολιτικές Απορρήτου, γεγονός που δείχνει πως οι ανήλικοι όχι μόνο δεν διαβάζουν τις Πολιτικές Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης αλλά δεν συνειδητοποιούν και τους κινδύνους που εγκυμονεί το ακατάλληλο για αυτούς περιεχόμενο.
Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε πως οι περισσότερες από τις παραπάνω υποχρεώσεις σε αντίθεση με τα δικαιώματα τέθηκαν σε τελείως διαφορετικές θέσεις από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, με εξαίρεση τις πρώτες δυο υποχρεώσεις, καταδεικνύοντας σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των τριών ομάδων «Ανήλικοι – Γονείς – Εκπαιδευτικοί» (βλ. γράφημα στη σελίδα 9).
H Δρ. Βερόνικα Σαμαρά, Συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, θέτει το εξής ζήτημα με βάση τα παραπάνω ως προς τα δικαιώματα: «Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι ανήλικοι ζητούν επιτακτικά να προστατεύεται η ιδιωτικότητά τους στο Διαδίκτυο, όταν οι ίδιοι αναρτούν σχεδόν καθημερινά υλικό που καθιστά αυτή την ιδιωτικότητα απλά αδύνατη. Πώς είναι δυνατόν, όταν αναρτούν φωτογραφίες –πολλές φορές πολύ προσωπικές ή που τους στοχεύουν στον πραγματικό κόσμο– να αναμένουν μετά από το Διαδίκτυο και τους παρόχους των υπηρεσιών του να τους προστατεύσουν; Ας το σκεφθούν αυτό, πριν δημοσιεύσουν οτιδήποτε online».
Παράλληλα, συμπληρώνει για τις υποχρεώσεις πως: ««Είναι, επίσης, ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι ανήλικοι θέτουν ως πρωταρχική τους υποχρέωση να σέβονται τα δεδομένα των άλλων χρηστών, όταν οι ίδιοι αναρτούν καθημερινά π.χ. στους ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες φίλων ή συμμαθητών τους, χωρίς να έχουν ζητήσει πριν συναίνεση γι’ αυτό. Αντίστοιχα, ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι διασταύρωση της εγκυρότητας των διαδικτυακών πληροφοριών, η πλοήγηση σε ηλικιακά κατάλληλες ιστοσελίδες και η γνώση των όρων χρήσης και των πολιτικών απορρήτου, ζητήματα που
άπτονται άμεσα της υπεύθυνης και ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου, βρίσκονται στις δύο τελευταίες θέσεις της λίστας».
Στην επόμενη σελίδα παρατίθενται σε γραφική μορφή τα αποτελέσματα του κλειστού online ερωτηματολογίου αναφορικά με τα παραπάνω δικαιώματα και τις υποχρεώσεις.





Πηγή!Saferinternet.gr