Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

26 Ιουν 2013

Μάλκολμ Λόουρι, Malcolm Lowry (28 Ιουλίου 1909 - 26 Ιουνιου του 1957)

«Μόνο απέναντι στον θάνατο ο άνθρωπος κραυγάζει μάταια», Malcolm Lowry, Άγγλος ποιητής, μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος. Το βιβλίο του «Κάτω από το Ηφαίστειο» αναγνωρίζεται ως ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Ο Malcolm Lowry γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου του 1909 στο Birkenhead στο Chesire στην Αγγλία. Γιος πλούσιου εμπόρου βαμβακιού μεγάλωσε με μία βρετανική αστική  νοοτροπία, ωστόσο σε ηλικία 15 ετών ο Malcolm Lowry έρχεται σε ρήξη με την ζωή που επιχείρησε η οικογένειά του να του επιβάλλει.

Διακόπτει τις σπουδές του και αποφασίζει να δραπετεύσει από το παρελθόν του μέσω της θάλασσας. Μπαρκάρει αρχικά με ένα φορτηγό πλοίο. Ταξιδεύει σε αρκετές πόλεις και χώρες. Κίνα, Ιαπωνία και Νορβηγία, είναι μερικές από αυτές. Στο Όσλο θα γνωρίσει τον συγγραφέα Nordahl Grieg.

Μετά τις ταξιδιωτικές περιπέτειές του επιστρέφει στις σπουδές του και στο Cambridge. Σταδιακά αποκτά τη φήμη ενός πολλά υποσχόμενου νεαρού συγγραφέα, αλλά και ενός γερού πότη. Η λογοτεχνία και το αλκοόλ ήταν οι δύο εμμονές του.

Οι εμπειρίες του από τα ταξίδια καταγράφονται και στο πρώτο του βιβλίο, στο Ultramarine (1933), στο οποίο συμπεριέλαβε αρκετά στοιχεία από το ταξίδι του στη Yokohama, με το S.S. Pyrrhus. Ο Lowry εμπνέεται από το The Ship Sails On, του Nordahl Grieg, αλλά και από το Blue Voyage, του Conrad Aiken. Οι δύο συγγραφείς θα επηρεάσουν σημαντικά στο μέλλον το έργο του Lowry.

Τα χρόνια στο Cambridge βιώνει και μία εμπειρία που θα τον στοιχειώσει. Η αυτοκτονία του συγκάτοικού του Paul Fitte θα τον βασανίζει για όλη του τη ζωή. Αργότερα θα αναλάβει ευθύνες για αυτό το τραγικό περιστατικό, ενώ σχετικές αναφορές θα γίνουν και στα μυθιστορήματά του.  Ο Paul Fitte φέρεται να προσπάθησε να προσεγγίσει τον Lowry ερωτικά, ωστόσο αυτός αρνήθηκε και η ψυχολογία του Paul Fitte κλονίστηκε.

Ο Lowry θα ζήσει στο Λονδίνο, όπου έρχεται σε επαφή με συγγραφείς και ποιητές μεταξύ άλλων και ο Dylan Thomas. Στη συνέχεια θα βρεθεί στο Παρίσι μέχρι το 1934, όταν και αποφασίζει μαζί με τον φίλο του Conrad Aiken να ταξιδέψει για την Ισπανία. Εκεί θα συναντήσει την αμερικανή συγγραφέα Jan Gabrial.  Η ερωτική τους σχέση επισημοποιείται  και τελικά θα δεθούν με τα δεσμά του γάμου στις 6 Ιανουαρίου του 1934 στο Παρίσι.

Όμως η συμβίωσή τους χαρακτηρίζεται κυρίως από τη σύγκρουση. Τελικά η Gabrial θα παρατήσει τον Lowry στη Γαλλία και θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη. Ο Lowry έχει γράψει ήδη δύο ιστορίες για τη θυελλώδη σχέση τους το «Hotel Room in Chartres» και το «In Le Havre».

Εκείνη την περίοδο γράφει και το «In Ballast to the White Sea», μία ιστορία για έναν φοιτητή του Cambridge, το οποίο όμως παρέμεινε σε χειρόγραφη μορφή, δεν εκδόθηκε ποτέ και τελικά καταστράφηκε σε μία πυρκαγιά.

Το 1935 ο Lowry ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη. Έχει ήδη αρχίσει να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, ενώ θα περάσει και δύο εβδομάδες στην ψυχιατρική πτέρυγα του νοσοκομείου Bellevue. Την επόμενη χρονιά θα επανασυνδεθεί με την Jan Gabrial. Θα μετακομίσουν στο Λός Άντελες για λίγο καιρό. Ένας ενδιάμεσος σταθμός πριν φύγουν για την Cuernavaca στο Μεξικό.

Το 1937 το αλκοόλ επηρεάζει τη σχέση του με την  Jan Gabrial, η οποία θα τον παρατήσει και πάλι. Όμως αυτή τη φορά ο χωρισμός θα είναι οριστικός. Οι δυο τους δεν θα συναντηθούν ποτέ ξανά. «Έπινε τα πάντα» θα γράψει αργότερα η Jan Gabrial στο βιβλίο της «Μέσα στο Ηφαίστειο».

Ο Lowry, που ήδη αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, βυθίζεται σε απόγνωση. Στο μυαλό του όμως έχει κατασταλάξει η ιδέα ενός αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος. Ήδη από το 1936 έχει αρχίσει να γράφει το «Κάτω από το Ηφαίστειο». Τα ηφαίστεια της Cuernavaca αποτέλεσαν το ιδανικό περιβάλλον.

Το 1938 επιστρέφει στο Λος Άντζελες και συναντά την Margerie Bonner, συγγραφέα και πρώην παιδί αστέρι του βωβού κινηματογράφου. Θα ταξιδέψουν μέχρι τον Καναδά και τελικά θα παντρευτούν στις 2 Δεκεμβρίου του 1940. Θα μείνουν σε μία καλύβα που έχτισε ο ίδιος. Το 1944 η καλύβα κάηκε, αλλά η Margerie Bonner κατάφερε να σώσει το χειρόγραφο του «Κάτω από το Ηφαίστειο». Ένα σύντομο ταξίδι στο Μεξικό και επιστροφή στον Καναδά.

Μέχρι το 1940 ο Lowry είχε γράψει μία πρώτη έκδοση του «Κάτω από το Ηφαίστειο». Όμως οι εκδότες που διάβασαν το χειρόγραφο το απέρριψαν. Τα επόμενα πέντε χρόνια θα γίνουν πολλές αλλαγές στο αρχικό κείμενο. Το βιβλίο θα πάρει την τελική του μορφή με τη βοήθεια της Margerie Bonner και θα εκδοθεί από τον Jonathan Cape, δέκα χρόνια αφότου ο Lowry ξεκίνησε να το γράφει.

Ο αλκοολισμός και οι ψυχικές διαταραχές σκιάζουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του Lowry. Τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής μπαινόβγαινε σε κλινικές, ενώ πολλά ήταν και τα ατυχήματα που είχε. Ο Lowry πέθανε στις 26 Ιουνίου του 1957 από υπερβολική δόση υπνωτικών στο Ripe, του Sussex στην  Αγγλία, όπου έμενε το τελευταίο διάστημα με τη σύζυγό του.

«Here lies Malcolm Lowry, late of the Bowery, whose prose was flowery, and often glowery. He lived nightly, and drank daily, and died playing the ukulele», αναγράφεται πάνω στον τάφο του Lowry στο νεκροταφείο του Αγίου Ιωάννη


Το «Κάτω από το Ηφαίστειο» αποτελεί το έργο ζωής του Malcolm Lowry, ένα λογοτεχνικό αριστούργημα, που από αρκετούς κριτικούς κατατάσσεται στα δέκα σημαντικότερα βιβλία του αιώνα. Με έντονα τα αυτοβιογραφικά στοιχεία, τις εμμονές, τους εφιάλτες, τα παιδικά τραύματα και τις ανησυχίες του συγγραφέα, το «Κάτω από το Ηφαίστειο» είναι για τον Malcolm Lowry μία «μεθυσμένη Θεία Κωμωδία».


Πηγή: tvxs