Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

13 Αυγ 2013

Μαθήματα Δραματοθεραπείας (Ένα Μαγικό Ταξίδι)

Εισηγήτρια: Αντιγόνη Χριστοφόρου,
Ψυχοθεραπεύτρια - Δραματοθεραπεύτρια.

Σε ποιους απευθύνεται:

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και φοιτητές ψυχικής υγείας, σε θεραπευτές, ψυχολόγους, θεραπευτές μέσω τέχνης, συμβούλους, ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς, παιδαγωγούς, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, και σε όσους θα ήθελαν να γνωρίσουν καλύτερα την μέθοδο της Δραματοθεραπείας.
Όπως όλοι γνωρίζουμε από την αρχαιότητα η σχέση ανάμεσα στη δραματική έκφραση και τη θεραπευτική διαδικασία είναι αποδεκτή και αναγνωρίσιμη.
Η δραματοθεραπεία ορίζεται ως η θεραπευτική-δημιουργική μέθοδος στην οποία το θεραπευτικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται μέσω της δραματικής μεταφοράς.
Ο όρος αναφέρεται κυρίως στο χώρο μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, εκεί όπου βρίσκεται η δημιουργικότητα.
Εδώ η μεταφορά λειτουργεί ως μετακίνηση, έκφραση και εξωτερίκευση των παραστάσεων της εσωτερικής σκηνής και ταυτόχρονα ως εσωτερίκευση, ενδοβολή και κατανόηση της εξωτερικής σκηνής.
Με τη δραματοθεραπεία ανασύρονται και έρχονται στο συνειδητό επίπεδο ξεχασμένα, κρυμμένα, απωθημένα κομμάτια του εαυτού μας και της προσωπικής μας ιστορίας.
Στην ιστορία του ο καθένας μπορεί να συναντήσει ένα ευρύ ρεπερτόριο ρόλων.
Μέσα από τη μέθοδο των ρόλων (Landy 93) μας δίνεται η δυνατότητα να επεξεργαστούμε όχι μόνο τους σημαντικότερους ρόλους της καθημερινής μας ζωής αλλά και το σύστημα των υπορόλων που διαμορφώνει, καθοδηγεί, καθορίζει τις καθημερινές μας συμπεριφορές δημιουργώντας ένα λειτουργικό σύστημα ρόλων.
Συμπερασματικά η μέθοδος της δραματοθεραπείας επιδιώκει την έκφραση της «εσωτερικής σκηνής» μέσα από τη βίωση των ρόλων και το παράδοξο του θεάτρου.
Συνδέει το ασυνείδητο με το «θέατρο» της καθημερινής μας ζωής, επιτυγχάνοντας όχι μόνο την κάθαρση και την προσωπική ανάπτυξη αλλά και αποτελεσματικότερες αλλαγές.
Χρησιμοποιούνται πολλές τεχνικές όπως το παίξιμο ρόλων, το θεατρικό παιχνίδι, η μίμηση, ο καθοδηγούμενος οραματισμός, η ζωγραφική, ο χορός, η μουσική, οι μάσκες, αυτοσχεδιασμός, κατασκευή και αφήγηση ιστοριών, ασκήσεις κίνησης, ασκήσεις χαλάρωσης και άλλα.
Η δραματοθεραπεία φαίνεται να αποτελεί θεραπεία επιλογής για τον σύγχρονο άνθρωπο εισάγοντας την έννοια του αισθητικού και δημιουργικού στη θεραπευτική διαδικασία, απαραίτητα στοιχεία στη μεταμοντέρνα εποχή.
Από το 1988 η μέθοδος εφαρμόζεται σε χώρους ψυχικής υγείας, νοσοκομεία, ειδικά σχολεία, κέντρα απεξάρτησης.
Ανακοινώσεις, μελέτες και αποτελέσματα της μεθόδου εμφανίζονται σε επίσημα συνέδρια ψυχοθεραπείας.
Το 2006 άρχισε να εφαρμόζεται η μέθοδος δραματοθεραπείας και στο “Μίτο της Αριάδνης” μέσα από ομάδες δραματοθεραπείας, από εκπαιδευτικούς κύκλους, από βιωματικά σεμινάρια-εργαστήρια, ομιλίες και ημερίδες.


Περιγραφή:


Το Κέντρο Δραματοθεραπείας “Ο Μίτος της Αριάδνης” συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία τα μαθήματα Δραματοθεραπείας.
Έναν κύκλο επτά (7) συναντήσεων με στόχο την γνωριμία με τη μέθοδο από θεωρητική αλλά κυρίως από βιωματική πλευρά. Η κάθε συνάντηση αφορά μία συγκεκριμένη θεματική που θα λειτουργεί ως άξονας γύρω από τον οποίο θα εκφράζονται σκέψεις και συναισθήματα που οι συμμετέχοντες θα επιθυμούν να μοιραστούν. Όλες οι συναντήσεις είναι αυτοτελείς και αλληλοσυμπληρωμένες. Τα μαθήματα περιέχουν θεατρικό παιχνίδι, ασκήσεις κίνησεις, χαλάρωσης, παίξιμο ρόλων, μίμηση, δημιουργία ιστοριών, ζωγραφική, αυτοσχεδιασμό, κ.α., και έχουν στόχο να διεγείρουν τη δημιουργική φαντασία, να βελτιώσουν την παρατηρητικότητα, να αφυπνίσουν τη μνήμη και να ανασύρουν συναισθήματα και νέες οπτικές.
Ελάτε για να πάρετε με ευχάριστο τρόπο γνώση, να νιώσετε τη δύναμη της ομάδας μέσω της συνεργασίας, να βρείτε τα όρια σας, να τα ξεπεράσετε, να ανακαλύψετε τα δυνατά σας σημεία και να τα αξιοποιήσετε.

 Βιωματική εργασία
 Το παρελθόν και οι ρίζες της Δραματοθεραπείας
 Τι είναι η Δραματοθεραπεία, πώς λειτουργεί και που απευθύνεται
 Τι χρειάζεται ένας Δραματοθεραπευτής
 Βασικά στοιχεία που θεμελιώνουν την Δραματοθεραπευτική μέθοδο (συμβολισμός, μεταφορά, κ.α.)
 Πραγματικότητα και φαντασία
 Η δομή μιας Δραματοθεραπευτικής συνεδρίας, (ζέσταμα, δράση, μοίρασμα)
 Η Δραματοθεραπευτική μέθοδος ως επάγγελμα σήμερα στην Ελλάδα
 Ερωτήσεις-Απορίες-Συζήτηση

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό, για την συμμετοχή σας δεν χρειάζεται καμία προηγούμενη εμπειρία. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και καλτσάκια.
Θα υπάρξει δυνατότητα ένταξης σε βιωματική ομάδα Δραματοθεραπείας.


Πληροφορίες


 Διάρκεια 7 συναντήσεις (20 ώρες)
Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε ΠΕΜΠΤΗ 18:00 – 21.00
 Ημερομηνία Έναρξης: ΠΕΜΠΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013
 Ημερομηνία Λήξης: ΠΕΜΠΤΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013
 Θα προηγηθεί δωρεάν συνέντευξη με κάθε ενδιαφερόμενο.
 Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου.
 Θα δοθούν σημειώσεις και βιβλιογραφία.
 Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2107513474, 6947937632
 Email: xrantigoni@yahoo.com
 Συντονίστρια Σεμιναρίου: Αντιγόνη Χριστοφόρου

Συναντήσεις: 17/10, 24/10, 31/10, 7/11, 14/11, 21/11 και 28/11