Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

26 Απρ 2014

Τα πλεονεκτήματα της ενασχόλησης με ένα μουσικό όργανο

Η εκμάθηση της μουσικής και ενός οργάνου, εκτός από τη συντροφιά που μας προσφέρει, ανοίγει πλήρως τους ορίζοντές μας. Δεν είναι τυχαίο πως οι αρχαίοι Έλληνες συνόδευαν κάθε πτυχή της ζωής τους με τη μουσική. Αντίστοιχα έχουν ασχοληθεί και φιλόσοφοι με τη μουσική, όπως ο Κομφούκιος, που έλεγε ότι η μουσική έχει παιδευτική επίδραση στην ανθρώπινη ψυχή. Σας παρουσιάζουμε τα πλεονεκτήματα της ενασχόλησης με ένα μουσικό όργανο. 

  • Βελτιώνει τη μνήμη. Έχει αποδειχθεί βάσει μελετών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας πως κάτι τέτοιο ισχύει. Άλλες έρευνες απέδειξαν πως με τη μουσική αυξάνεται το σχήμα και η δύναμη του εγκεφάλου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για τη βελτίωση των γνωστικών ικανοτήτων.
  • Βελτιώνει τη διαχείριση του χρόνου σας και τις οργανωτικές ικανότητες. Ένας καλός μουσικός ξέρει ότι η ποιότητα του χρόνου εξάσκησης είναι πιο πολύτιμη από την ποσότητα. Οι μουσικοί πρέπει να ξέρουν πώς να οργανώνουν τον χρόνο και να κάνουν αποτελεσματική διαχείριση.
  • Ενισχύει τις δεξιότητες της σας σε ομαδικό επίπεδο. Εάν είστε μέλος ορχήστρας ή μπάντας μαθαίνετε να λειτουργείτε καλύτερα ομαδικά.
  • Σας διδάσκει επιμονή. Για να μάθετε ένα όργανο, χρειάζεστε χρόνο και προσπάθεια. Μέσω αυτών διδάσκεται πραγματικά η υπομονή και επιμονή για επίτευξη στόχων.
  • Ενισχύει τη μαθηματική σας σκέψη. Το διάβασμα μουσικής απαιτεί να ξέρετε να μετράτε τις νότες και τον ρυθμό. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μαθητές που παίζουν ή μελέτη μουσική είναι συχνά καλύτεροι στα μαθηματικά.
  • Βελτιώνει την ανάγνωση σας και τις δεξιότητες κατανόησης. Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που αναλώνονται σε μουσική διδασκαλία αναπτύσσουν όλο και πιο σύνθετες ρυθμικές, τονικές και πρακτικές δεξιότητες και εμφανίζουν ανώτερες γνωστικές επιδόσεις.
  • Σας κάνει πιο υπεύθυνους. Κάθε όργανο χρειάζεται ξεχωριστή φροντίδα, καθώς γίνεται αργά ή γρήγορα κομμάτι του εαυτού σας. Οφείλετε να το προσέχετε και να το «περιποιείστε» όποτε χρειάζεται.Μαθαίνετε για πολιτισμό. Η μουσική είναι ένα είδος τέχνης και για να μάθετε να την εφαρμόζετε, θα πρέπει να έχετε αποκτήσεις τις ανάλογες γνώσεις.
  • Ακονίζει την αυτοσυγκέντρωση σας. Το παίξιμο μουσικής είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και χρειάζεται απόλυτη συγκέντρωση, καθώς οφείλετε να είστε απόλυτα προσεκτικοί στο ρυθμό, το τέμπο, την ένταση και τη διάρκεια όσο παίζετε.
  • Βοηθά να εκφραστείτε. Η μουσική αποτελεί για όλους μια πηγή έκφρασης. Μπορείτε ανάλογα τη διάθεσή σας να παίξετε και με τον ανάλογο τρόπο.
  • Προωθεί την κοινωνικότητά σας. Ανοίγονται νέοι δρόμοι και κάνετε νέες παρέες με τη μουσική. Πρόκειται για ένα θέμα που μπορείτε να μιλήσετε με άλλους και να δεθείτε σε μια ομάδα που να παίζει μουσική.
  • Πειθαρχεία. Η συχνή εξάσκηση και εξέλιξη με πιο δύσκολα μουσικά κομμάτια απαιτεί πειθαρχεία. Οι καλύτεροι μουσικοί μάλιστα είναι και οι πιο πειθαρχημένοι.
  • Ενισχύει το αναπνευστικό σύστημα. Ισχύει για κάθε όργανο. Ένα από τα βασικά συστατικά στην παραγωγή καλής μουσικής είναι οι σωστές ανάσες. Οι ασκήσεις αναπνοής ενισχύουν πραγματικά το αναπνευστικό σύστημα.
  • Προωθεί την ευτυχία στη ζωή σας και τους γύρω σας. Παίζοντας ένα μουσικό όργανο μπορεί να είναι διασκεδαστικό και συναρπαστικό. Δεν είναι μόνο η δική σας διασκέδαση, αλλά και η ευχαρίστηση που προσφέρετε και στο κοινό σας.
Του Άκη Αδαμόπουλου στο flowmagazine