Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

7 Νοε 2014

Η θεατρική ομάδα για παιδιά δημοτικού ξεκινάει στις 15/11/14

Το Σάββατο 15 Νοεμβρίου ξεκινάμε την ομάδα για παιδιά δημοτικού! Με τραγούδι, χορό, ζωγραφική, παραμύθια και παιχνίδι μεταμόρφωσης, θα οδηγηθούμε σιγά - σιγά  στο ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης! Το έργο που θα ανεβάσουμε είναι βασισμένο στο λαϊκό παραμύθι "Μαρούλα" (συλλογή Μέγα). Η διασκευή έγινε από τη Γεωργία Δεληγιαννοπούλου ειδικά για παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού...  Το παραμύθι αυτό έχει αρχετυπικά χαρακτηριστικά:  είναι, σε μία ανάγνωσή του,  μια λαϊκή παραλλαγή του μύθου της Δήμητρας και της Περσεφόνης, κι αυτό το καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρον γιατί μέσα του γεφυρώνονται δύο παραδόσεις, η αρχαία με η νέα,  με μια απλή γλώσσα "παιδική" και σοφή.

Η εργασία της ομάδας, για λόγους παιδαγωγικούς,  θα βασίζεται στην εναλλαγή των δραστηριοτήτων: ο Μανώλης Γιούργος και η Γεωργία Δεληγιαννοπούλου που θα καθοδηγούν την ομάδα από κοινού, θα αφηγούνται λαϊκά παραμύθια, αλλά και αρχαίους μύθους, και τα παιδιά θα ακροώνται, θα αναπαριστούν με το δικό τους μοναδικό τρόπο τις ιστορίες, εναλλάσσοντας  ρόλους. Μπορεί αυτά τα παραμύθια τα παιδιά μετά να τα ζωγραφίζουν (γι' αυτό είναι απαραίτητο να έχει το κάθε παιδί ένα μπλοκ ζωγραφικής και  μολύβια ή μαρκαδόροιυς ή παστέλ μπογιές).
Η αφήγηση, η αναπαράσταση της αφήγησης και η ζωγραφική είναι η μία φάση της δουλειάς με τα παιδιά. Η άλλη είναι το τραγούδι. Με την εμψύχωση της Γεωργίας Δεληγιαννοπούλου και την κιθάρα της, τα παιδιά θα μαθαίνουν τραγούδια συμβατά με την ευρύτερη θεματολογία της ομάδας, τα οποία θα καλούνται να τα μάθουν με την επανάληψη, να τα τραγουδούν, να τα χορεύουν, να τα αναπαριστούν και να τα ζωγραφίζουν.
Η τρίτη και τελική φάση της δουλειάς είναι το ανέβασμα της παράστασης που θα γίνει στο χώρο του Ιδιόμελου, εκεί γύρω κοντά στο κλείσιμο των σχολείων. Το κάθε παιδί θα μάθει το ρόλο του με το δικό του τρόπο, με κριτήριο την ηλικία, και τις ιδιαιτερότητές του, χωρίς πίεση, μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού.
Η  ομάδα θα συναντιέται κάθε Σάββατο από τις 12 το μεσημεράκι μέχρι τις 2, με  δυο διαλείμματα ανάμεσα στα οποία τα παιδιά μπορούν να τρώνε το κολατσιό τους και, ανάλογα με τον καιρό, να πηγαίνουν με τη συνοδεία της Γεωργίας και του Μανώλη βόλτα στον κήπο, με τις πολλές Γάτες, τη Χελώνα τον Κλήμη και το Ψάρι τον Ήρωα!
Το ζητούμενο με αυτή την εργασία είναι πολλαπλό: πρώτον, στο γνωστικό  επίπεδο τα παιδιά μέσα από την προφορική σχέση μετάδοσης και το παιχνίδι   να  μάθουν  αρχετυπικούς μύθους και να τους χωνέψουν βιωματικά, ώστε να  τους κάνουν κτήμα τους στη μετέπειτα ανάπτυξή τους. Η βιωματική μάθηση είναι  σπουδαία προίκα. Δεύτερον, να καλλιεργήσουν τις ψυχοκινητικές  τους δεξιότητες, με το παιχνίδι, το χορό, τη ζωγραφική, και να εκφράσουν δημιουργικά την πλούσια φαντασία τους. Τρίτον να εκπαιδευτούν στη λειτουργία της ομαδικότητας, της συντροφικότητας και της αλληλοϋποστήριξης μέσα από την θεατρική προετοιμασία και τη θεατρική πράξη.
Το τηλέφωνο για πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής είναι 210 6817042
Ανώτατο όριο συμμετοχών: 10 παιδιά