Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

15 Ιουν 2015

Η Κατερίνα Γώγου

του Φώτη Θαλασσινού
75 χρόνια πέρασαν από τη γέννηση της Κατερίνας Γώγου. Της Μαγιακόφσκι των Εξαρχείων. Από πολύ μικρή γνώρισε τη σκληρότητα της ζωής στην συμπεριφορά του πατέρα της. Εξομολογείται πολλά για τη σχέση τους σε κείμενα και ποιήματα της. Είναι δύσκολο να γράψεις για κάποιον που δεν ξέρεις προσωπικά. Και πάντα παρακινδυνευμένο. Ο Ταρκόφσκι είχε πει πως το μεγαλύτερο όνειρο του ήταν να του δινόταν κάποτε κινηματογραφημένη η ζωή ενός ανθρώπου από τη γέννηση μέχρι και τον θάνατο του. Μόνον τότε ίσως να μπορούσε να φτιάξει μια βιογραφία λιγότερο ψεύτικη απ’ αυτές που δίνουν μέχρι τις μέρες μας οι καλλιτέχνες στον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία.  Η βιογραφία είναι μια επινοημένη αλήθεια και ως εκ τούτου μια μυθιστορία.  
Δεν θα ενδώσω στον πειρασμό να ανασκαλεύσω τα στοιχεία της ζωής της Γώγου για να φτάσω σε κάποιο ενδεχόμενο πυρήνα τεκμηριωμένων συμπερασμάτων. Ο φενακισμός διαλύεται απ’ όσους έχουν γράψει γι’ αυτή με αγάπη. Η Κατερίνα είναι μετά θάνατο πρόσωπο αγαπώμενο από πολλούς και οι ζώντες σύντροφοι της ή οι μελετητές του έργου της όταν καταγίνονται και με τη ζωή της είναι για να υπερτονίσουν τις πλευρές της  που λάτρεψαν. Η λατρεία είναι ένα συναίσθημα και ο επηρεασμός του στην αντίληψη μας δεν είναι αμελητέος. Περισσότερο βλέπουμε παρά νοούμε.
Η ποιήτρια μας άφησε ποιήματα που διαχρονικά αφυπνίζουν την ανθρώπινη συνείδηση. Η διαδρομή απ’ τον εφησυχασμό στην αμφισβήτηση και τη ρήξη περιγράφεται με ενάργεια στους στίχους τους. Το τίμημα που πληρώνει ο επαναστάτης είναι η διαρκής αίσθηση της ήττας.  Κι αυτό η Κατερίνα το γνώριζε πολύ καλά. Οι πράξεις της υποκινούνταν από την προφητεία της πως θα πέθαινε μέσα σε κάποιον αγώνα της. Θυσία για τους σημερινούς απελεύθερους. Οι επιγενόμενοι της ποιήτριας πορευόμαστε με  μια δράκα δικών της παρακαταθηκών. Μόνο αγάπη για τους νεκρούς που με φτωχά μέσα υποσχέθηκαν πως θα ‘ρθει ένας άλλος καλύτερος καιρός.
Πηγή: http://www.toportal.gr/?i=toportal.el.politismos&id=8265