Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

20 Αυγ 2015

«Θαυμάστε την ανατολή του ήλιου, χορέψτε χωρίς ντροπή, κάντε όνειρα για τη ζωή σας». Τα καθήκοντα των μαθητών για τις διακοπές από έναν καθηγητή Λυκείου

Είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι επηρεάζει ιδιαίτερα την ψυχολογική μας κατάσταση και διάθεση. Ο συνδυασμός της αλλαγής του καιρού, του ήλιου, της θάλασσας, των διακοπών επηρεάζει θετικά προς κάθε κατεύθυνση, ενώ  η όλη ατμόσφαιρα είναι περισσότερο διεγερτική… Νιώθουμε πιο ευδιάθετοι, πιο ελεύθεροι, πιο χαρούμενοι…  Όλα συντελούν σε μια αίσθηση ή ψευδαίσθηση, ότι μπορούμε να αφεθούμε περισσότερο, να νιώσουμε περισσότερο, να αλληλεπιδράσουμε και να εκτονωθούμε με έναν τρόπο διαφορετικό. 
Σε ένα τέτοιο κλίμα αφύπνισης και «ξεσηκώματος» μεγάλων και μικρών, έρχεται το ερώτημα αν θα πρέπει τα παιδιά να διαβάζουν το καλοκαίρι, ώστε να μην ξεχάσουν όσα έμαθαν το χειμώνα και για να είναι καλύτερα προετοιμασμένα το Σεπτέμβριο. 
Το θέμα της καλοκαιρινής μελέτης των μαθητών, δεν απασχολεί μόνο την ελληνική κοινωνία, αλλά φαίνεται να υπάρχει και σε πολλές άλλες χώρες. Μια από αυτές, η γειτονική μας Ιταλία.  Φέτος λοιπόν, κάνει το γύρο της Ιταλίας  η λίστα των εργασιών για τις διακοπές, που δίνεται στους μαθητές του Λυκείου Ανθρωπιστικών Σπουδών  "Don Bosco" στο Φέρμο από τον καθηγητή τουςCesare Catà.
Ο λόγος είναι απλός: αντί να ζητήσει υποχρεωτικό διάβασμα  ή ασκήσεις, ο καθηγητής συνιστά στους μαθητές να αγναντέψουν τη θάλασσα μόνοι τους, να παρακολουθήσουν την ανατολή του ηλίου, να ονειρευτούν για το μέλλον της ζωής τουςνα διαβάσουν  «γιατί είναι η καλύτερη μορφή επανάστασης» και «να χορέψουν χωρίς ντροπή». Συμβουλές ζωής, που δίνονται από ένα δάσκαλο τον οποίο φαίνεται ότι απασχολεί περισσότερο η πνευματική και ψυχολογική ευεξία των μαθητών του, παρά η μηχανηστική μάθηση ακαδημαϊκών γνώσεων.

Ακολουθεί η λίστα με τις 15 οδηγίες του καθηγητή Catà:

Η συνέχεια εδώ