Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

10 Απρ 2017

Α - 3: Σχιζότυπη Διαταραχή Προσωπικότητας

Διαταραχές προσωπικότητας

Ομάδα Α: Παράδοξοι και εκκεντρικοί

1. Παρανοειδής διαταραχή
2. Σχιζοειδής διαταραχή
3. Σχιζότυπη διαταραχή


Στο σημερινό μας άρθρο θα μιλήσουμε για την σχιζότυπη διαταραχή της προσωπικότητας. Τι ακριβώς εννοούμε με τον τύπο «σχιζότυπη»; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ούτως ώστε να μπορεί να διαγνωστεί;
Επίσης θα αναφερθούμε σε κάποια σημεία όσο αφορά την θεραπεία αλλά και κάποια γενικά στατιστικά στοιχεία τα οποία αφορούν την διαταραχή.
Αρχικά θα μιλήσουμε για το τι ακριβώς εννοούμε όταν αναφερόμαστε στην λέξη «σχιζότυπη». Ο συγκεκριμένος όρος αρχικά αναφέρθηκε το 1950 και είναι στην ουσία μια σύμπτυξη των λέξεων «σχιζοφρενικός φαινότυπος». Αυτό μας δείχνει το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος όρος βασίζεται σε μία υπόθεση για το ότι υπάρχει μια κληρονομική βάση προς την σχιζοφρένεια η οποία όμως δεν εμφανίζεται σε πλήρη μορφή.
Περνώντας στην σχιζότυπη διαταραχή της προσωπικότητας μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν χαρακτηριστικές ιδιορρυθμίες, εκκεντρικότητες και παραξενιές στην σκέψη, στην αντίληψη, την ομιλία, την εμφάνιση και την συμπεριφορά του ατόμου. Τα πιο πάνω όμως χαρακτηριστικά δεν είναι σημαντικά ούτως ώστε να διαγνωστεί κάποιο άτομο με την συγκεκριμένη διαταραχή και κατ’επέκταση με σχιζοφρένεια.
Επιπρόσθετα από την παιδική ηλικία εμφανίζονται χαρακτηριστικά όπως η μοναχικότητα, η έλλειψη κοινωνικοποίησης καθώς επίσης και ο περίεργος τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς.
Πως όμως μπορεί να διαγνωστεί κάποιο άτομο με την συγκεκριμένη διαταραχή προσωπικότητας; Υπάρχουν κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά από τα οποία θα πρέπει να εμφανιστούν τουλάχιστον πέντε από αυτά. Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά θα αναφερθούν στην αμέσως επόμενη παράγραφο.
Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ούτως ώστε να μπορεί να γίνει διάγνωση της συγκεκριμένης διαταραχής είναι: υπάρχουν ιδέες αναφοράς (δηλαδή τα άτομα να δίνει σημασία σε κάποια συγκεκριμένα γεγονότα τα οποία όμως όπως νομίζουν τα ίδια έχουν ιδιαίτερη σημασία για αυτά), έχουν παράξενα πιστεύω ή μαγικό τρόπο σκέψης (το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό έχει αντίκτυπο στην συμπεριφορά τους αφού δεν συμβιβάζονται με τις πολιτισμικές αξίες), να υπάρχουν αντιληπτικές εμπειρίες οι οποίες δεν είναι συνηθισμένες, τα άτομα να έχουν περίεργο τρόπο σκέψης ή ομιλίας (για παράδειγμα μπορεί να έχουν σε υπερβολικό βαθμό κυριολεκτική ή αφηρημένη σκέψη).
Ακόμη υπάρχουν και τα πιο κάτω χαρακτηριστικά: το άτομο να έχει καχυποψία και παρανοϊκότητα, έχουν περίεργη συμπεριφορά και παραμελημένη και ιδιόρρυθμη εμφάνιση (τα άτομα γύρω τους μπορεί να τους θεωρούν εκκεντρικούς ή ιδιόρρυθμους ενώ επίσης πιστεύουν ότι τα άτομα αυτά δεν συμμορφώνονται βάση των κοινωνικών προδιαγραφών), υπάρχει κοινωνικό άγχος στο άτομο (αυτό εμφανίζεται ακόμα και όταν βρίσκονται σε περιβάλλοντα τα οποία είναι συνηθισμένα για αυτά π.χ σπίτι φίλων. Ακόμη έχουν δυσκολία ούτως ώστε να καταφέρουν να αντιληφθούν τα διαπροσωπικά μηνύματα τρίτων ατόμων).
Υπάρχει ακόμη ένα τελευταίο χαρακτηριστικό το οποίο μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στα τουλάχιστον πέντε τα οποία χρειάζονται για να γίνει διάγνωση της συγκεκριμένης διαταραχής της προσωπικότητας και αυτό είναι: η απουσία στενών σχέσεων (η συμπεριφορά η οποία έχουν δείχνει ότι έχουν μειωμένο ενδιαφέρον και επιθυμία για κοινωνική επαφή ενώ τις περισσότερες φορές πλησιάζουν και προσεγγίζουν αλλά και έλκονται από ομάδες οι οποίες είναι αποκλίνουσες και περιθωριακές).
Η συνέχεια εδώ