Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

8 Απρ 2017

Α - 1: Παρανοειδής Διαταραχή Προσωπικότητας

Διαταραχές προσωπικότητας

Ομάδα Α: Παράδοξοι και εκκεντρικοί

1. Παρανοειδής διαταραχή
2. Σχιζοειδής διαταραχή
3. Σχιζότυπη διαταραχή


Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι η έντονη δυσπιστία και καχυποψία προς τους άλλους ανθρώπους, οπότε τα κίνητρα των πράξεων τους ερμηνεύονται ως κακόβουλα.


Οπωσδήποτε μια τάση για καχυποψία όχι μόνο δικαιολογείται, αλλά είναι και απαραίτητη σε διάφορες δύσκολες περιστάσεις της ζωής. Όμως τα άτομα με Παρανοειδή Διαταραχή της Προσωπικότητας, όταν τους παρουσιάζονται οι αποδείξεις για το εσφαλμένο των απόψεων ή πεποιθήσεων τους, αδυνατούν να εγκαταλείψουν τις υποψίες τους και μπορεί και να τις στρέψουν και προς το άτομο που τις αμφισβητεί. Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή είναι σε μόνιμη επαγρύπνηση και παίρνουν προφυλάξεις για συνεχείς απειλές. Είναι άτομα υπερευαίσθητα και περιμένουν ότι οι άλλοι θα τους ξεγελάσουν. 

Χαρακτηρίζονται από έντονη ένταση, επιφυλακτικότητα, ακαμψία, μυστικότητα και πολύ συχνά από έντονη ηθικολογία και εμπλέκονται σε νομικές διαμάχες. Δεν χρησιμοποιούν το χιούμορ, επιδεικνύουν μεγάλη σοβαρότητα και έχουν μεγάλη δυσκολία να εκφράσουν θερμά συναισθήματα. Έτσι παρουσιάζονται συχνά ψυχρά και στεγνά λογικά. Αν και κριτικάρουν έντονα τους άλλους, δεν δέχονται τα ίδια την κριτική των άλλων.

Η συνέχεια εδώ