Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

12 Ιουλ 2017

3.500 δωρεάν συνεδρίες στήριξης καρκινοπαθών

Να επεξεργαστούν το άγχος τους. Να καταπολεμήσουν την κατάθλιψη. Να αντιμετωπίσουν προβλήματα στις σχέσεις τους. Με αυτά τα τρία αιτήματα προσέρχονται οι ασθενείς στο Κέντρο Ημέρας για την Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, που λειτουργεί από το 2001 προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης σε καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους.

Από τις αρχές του 2017 μέχρι και τον Μάιο, έχουν πραγματοποιηθεί στο ΚΗΨΥΑΚ 3.418 θεραπευτικές συνεδρίες, η πλειονότητα των οποίων (65%) αφορά σε ασθενείς και οι υπόλοιπες σε συγγενείς και οικεία πρόσωπα ασθενών. «Η νόσος του καρκίνου δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο. Οσοι έχουν νοσήσει γνωρίζουν καλύτερα τι αποθέματα δυνάμεων –ψυχικών και σωματικών– απαιτούνται», σημειώνει ο ψυχίατρος και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας Δημήτρης Σακελλάρης. «Είναι λογικό κάποιος –είτε βιώνει τον καρκίνο προσωπικά είτε μέσω ενός κοντινού του προσώπου– να ζητεί βοήθεια όχι μόνο ιατρική, αλλά και στο κομμάτι της διαχείρισης των δύσκολων και πρωτόγνωρων συναισθημάτων που γεννάει μια τέτοια δοκιμασία, ώστε να μπορέσει να την αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν καλύτερα».


Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας είναι γυναίκες (82%). Οι περισσότεροι είναι 50-64 ετών (37%), ενώ ακολουθούν οι 35-49 (34%). Η διάγνωση που συναντάται πιο συχνά είναι ο καρκίνος του μαστού (42%), οι γυναικολογικοί καρκίνοι (10%), ο καρκίνος του εντέρου (8%) και του πνεύμονα (8%).

Η συνέχεια εδώ