Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

18 Ιουλ 2017

ΔΕΠ-Υ και εκτελεστική λειτουργία

Για δεκαετίες, η ΔΕΠ-Υ θεωρούσαμε ότι αποτελεί πρόβλημα συμπεριφοράς των νεαρών αγοριών. Η άποψη ήταν ότι τα παιδιά με ΔΕΠΥ ήταν απλά υπερκινητικά, δεν άκουγαν όταν τους μιλούσαν και ήταν απογοητευτικά για τους δασκάλους και τους γονείς τους. Συχνά πίστευαν ότι θα ξεπεράσουν τα προβλήματά τους στη μετέπειτα παιδική ηλικία ή στην αρχή της εφηβείας. Μερικοί εξακολουθούν να σκέφτονται την ΔΕΠ-Υ με αυτόν τον τρόπο.

Γνωρίζουμε τώρα από την έρευνα, ωστόσο, ότι η ΔΕΠ-Υ επηρεάζει τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια. Τις περισσότερες φορές, επιμένει στα εφηβικά και ενήλικα χρόνια. Και πολλοί άνθρωποι με ΔΕΠ-Υ δεν είχαν ποτέ σημαντικά προβλήματα συμπεριφοράς.

Για τα περισσότερα άτομα με ΔΕΠ-Υ, το κύριο πρόβλημα είναι η προσοχή. Η κατανόησή μας για αυτό που σημαίνει έχει επίσης εξελιχθεί. Η προσοχή δεν αναφέρεται μόνο στο να ακούτε όταν κάποιος σας μιλάει. Είναι μια πολύ ευρύτερη ιδέα που αναφέρεται στο σύστημα διαχείρισης του εγκεφάλου - στις "εκτελεστικές του λειτουργίες".

Η εκτελεστική λειτουργία περιλαμβάνει την εστίαση. Σκεφτόμαστε αυτή την έννοια και με ευρύτερους όρους τώρα. Η εστίαση είναι κάτι περισσότερο από το να κρατάς τη προσοχή σε κάτι, όπως "εστιάζεις μια φωτογραφική μηχανή." Μοιάζει περισσότερο με "την εστίαση όταν οδηγούμε".

Τι χρειάζεται για να "επικεντρωθούμε στην οδήγηση"

Όταν εστιάζουμε στην οδήγηση, δεν κολλάμε απλά τα μάτια μας στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου μπροστά μας. Παρακολουθούμε αυτό το αυτοκίνητο, αλλά παρακολουθούμε επίσης το φανάρι μακρύτερα στο δρόμο. Καθώς το φανάρι αλλάζει από πράσινο σε κίτρινο, μετακινούμε το πόδι από το γκάζι στο φρένο.

Καθώς οδηγούμε, βλέπουμε επανειλημμένα τους πίσω καθρέπτες και τους καθρέφτες μας για να δούμε αυτοκίνητα που έρχονται πίσω μας ή δίπλα μας. Μπορούμε επίσης να παρατηρήσουμε ένα μεγάλο φορτηγό πίσω από έναν δρόμο μπροστά μας και μερικούς ανθρώπους που τρέχουν πέρα από το δρόμο για να προλάβουν το λεωφορείο.

Μεταβάλλουμε συνεχώς το βλέμμα μας, αγνοώντας κάποια πράγματα και διατηρώντας για λίγο την προσοχή μας σε άλλα πράγματα. (Μπορούμε επίσης να σκεφτόμαστε τι σχεδιάζουμε να αγοράσουμε όταν φτάσουμε στο παντοπωλείο.)

Σε κάποιο σημείο, σχεδιάζουμε να μετακινηθούμε στην αριστερή λωρίδα για να ετοιμαστούμε να κάνουμε μια στροφή στην επόμενη γωνία. Ξαφνικά, ένα σκυλί τρέχει έξω στο δρόμο μπροστά από το αυτοκίνητο. Τώρα πρέπει να προσαρμοστούμε γρήγορα σε μια νέα κατάσταση. Πρέπει να το μεγεθύνουμε, να αποφασίσουμε τι να κάνουμε, να παρακολουθήσουμε τα αυτοκίνητα πίσω και στην πλευρά μας και στη συνέχεια να δράσουμε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Και σε όλα αυτά, πρέπει να θυμόμαστε το στόχο μας - τον προορισμό μας - και πώς να φτάσουμε εκεί.

Η συνέχεια εδώ