Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

17 Νοε 2014

Να μην ξεχάσουμε τα βασανιστήρια

Έχουν περάσει σαράντα και πλέον χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου που συνέβαλε αποφασιστικά στην πτώση της επταετούς δικτατορίας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα. Η Διεθνής Αμνηστία, μια οργάνωση μόλις 6 ετών τότε, κινητοποιήθηκε αμέσως και προσέτρεξε στο πλευρό των πολιτικών κρατουμένων της δικτατορίας. Το 1975, άνθρωποι που είχαν «υιοθετηθεί» από τη Διεθνή Αμνηστία ως φυλακισμένοι συνείδησης, με διαφορετικό κοινωνικό και πολιτικό υπόβαθρο αλλά με την ίδια πίστη στα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδρύουν  το ελληνικό γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας. Πρώτη μας πρόεδρος, η Αμαλία Φλέμινγκ. Του Γιώργου Κoσμόπουλου. 
 «22 μέθοδοι βασανισμού»
Ήδη από το 1967, οργανώνεται επείγουσα αποστολή στην Ελλάδα, που επισκέπτεται τη χώρα για πρώτη φορά στις 30 Δεκεμβρίου. Αρχικά δεν δίνεται  πρόσβαση στους χώρους  κράτησης άλλα οι ερευνητές μας περνούν 4 εβδομάδες συλλέγοντας μαρτυρίες. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους της οργάνωσης. Οι απεσταλμένοι της οργάνωσης Αντόνι Μαρρέκο και Τζέιμς Μπέκετ,  χάρη στο θάρρος και την αποφασιστικότητα ορισμένων θυμάτων, καταγράφουν την κατάσταση. Στην πρώτη έκθεση που δημοσιεύεται τον Ιανουάριο του 1968 αναφέρουν  ότι «παρά το κλίμα φόβου ειδικά εκείνων που αποφυλακίστηκαν και μπορούν να αναφέρουν το πώς βασανίστηκαν, και παρά την εξαιρετική δυσκολία και το χρόνο που απαιτήθηκε για να έρθουμε σε επαφή μαζί τους, 16 άτομα κατέθεσαν στην αποστολή ότι βασανίστηκαν». Η αποστολή θα συγκεντρώσει και θα διασταυρώσει 32 ακόμη ονόματα ατόμων που βρίσκονταν φυλακισμένοι και είχε καταγγελθεί ότι βασανίστηκαν.
Στη ίδια έκθεση καταγράφονται 22 διαφορετικές μέθοδοι βασανισμού και σε λίγες μόνο παραγράφους συμπυκνώνεται η φρίκη των βασανιστηρίων όπως τα περιέγραψαν τα θύματα: το βασανιστήριο της φάλαγγας, σεξουαλικά βασανιστήρια γυναικών, ηλεκτροσόκ  και ψυχολογικά βασανιστήρια. Επίσης η έκθεση δεν διστάζει να αναφέρει τα ονόματα των καταγγελλομένων ως βασανιστών στην οδό Μπουμπουλίνας και αλλού: επιθεωρητής Λάμπρου, Μάλλιος, Μπάμπαλης, Καραπαναγιώτης και άλλοι.
Η Κίττυ Αρσένη, αργότερα θα περιγράψει τη συνάντηση με τους ερευνητές μας: «[…] με ειδοποιήσανε ότι είναι στην Ελλάδα, έχει έρθει μία αποστολή από την Άμνιστι Ιντερνάσιοναλ, όπου ψάχνει να βρει μαρτυρίες από ανθρώπους που πραγματικά βασανιστήκανε. Και μου είπανε θέλεις, μπορείς, το αντέχεις να πας; Και το άντεξα και πήγα. Αυτό ήταν στο σπίτι της Αμαλίας της Φλέμιγκ, η οποία και αυτή κυκλωμένη από ασφαλίτες και παρακολουθήσεις. Και ήτανε εκεί δύο της Άμνιστι Ιντερνάσιοναλ, ο Μαρέκο και ο Τζέιμς Μπέκετ».
Η δημοσίευση της έρευνας ξεσηκώνει σάλο σε όλη την Ευρώπη ενώ αντίστοιχες καταγγελίες δημοσιεύονται και από το διεθνή τύπο και άλλες οργανώσεις.
Συνεχίστε την ανάγνωση του άρθρου εδώ