Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

23 Ιαν 2015

Το νηπιαγωγείο της ισότητας

Διπλά μέτρα και σταθμά, ανάλογα με το αν είσαι αγόρι ή κορίτσι; Ξεχωριστά παιχνίδια και στερεοτυπικές ασχολίες ανάλογα με το φύλο; Όχι στην προσχολική παιδεία του νηπιαγωγείου Nicolaigarden, που βρίσκεται στη Στοκχόλμη. Εδώ, όλα τα νήπια αποκαλούνται απλώς «φίλοι».

Αντωνυμίες όπως «αυτός» και «αυτή» απουσιάζουν από το λεξιλόγιο. Αντικαθίστανται όταν χρειάζεται από τη λέξη «hen», μια τεχνητή και χωρίς φύλο λέξη που πολλοί Σουηδοί αποφεύγουν, όμως χρησιμοποιείται ευρέως σε γκέι και φεμινιστικά κινήματα. Εδώ «οι φίλοι» παίζουν με όλα τα παιχνίδια. Τα αυτοκινητάκια δεν είναι μόνο για τα αγόρια και οι κούκλες -λευκές και μαύρες, με σωστή ανατομία, όχι άφυλες - δεν είναι μόνο για τα κορίτσια.

Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει μερικά κλασικά παραμύθια, όπως η «Σταχτοπούτα» και η «Χιονάτη», με όλα τα βαριά αρσενικά και θηλυκά στερεότυπα, αλλά υπάρχουν και πολλές ιστορίες που ασχολούνται με μονογονεϊκές οικογένειες, υιοθετημένα παιδιά ή ζευγάρια του ίδιου φύλου. Αφορμή για την ίδρυση του πρωτότυπου αυτού νηπιαγωγείου ήταν ένας νόμος του 1998, βάσει του οποίου όλα τα σχολεία υποχρεούνται να διασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες για τα αγόρια και τα κορίτσια.

Περισσότερα εδώ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...