Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

8 Φεβ 2015

Εξερευνώντας το... Για πάντα

Στο πλαίσιο του 44ου IFFR, είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε την Μαργαρίτα Μαντά που συμμετείχε στο φεστιβάλ με την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας της, «Για Πάντα». Ανάμεσα στις ταινίες και τα σχετικά δρώμενα του φεστιβάλ, βρήκαμε το χρόνο να μιλήσουμε μαζί της σχετικά με την νέα ταινία της, αλλά και με την κατάσταση στον πολιτισμό και την Ελλάδα του σήμερα.


Από την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου, το «Για Πάντα» προβάλλεται και στην Αθήνα, αποκλειστικά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, Μετρό Κεραμεικός).
Βλέποντας τη δουλειά σου σαν δείγμα πολιτισμού στο σήμερα, που φανήκαμε και ώριμοι επιτέλους να πάρουμε σαν χώρα αυτή τη στροφή προς τα αριστερά, πόσο δύσκολο ζεις εσύ το γεγονός του να εργάζεται κάποιος στον πολιτισμό σήμερα; Έχεις κάποιες σκέψεις να μοιραστείς μαζί μας; Κάποιες ελπίδες ίσως;
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι εδώ και 40-45 χρόνια όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν από αυτή την έρημη χώρα μόνο παιδεία και πολιτισμό δεν προέταξαν, αντιθέτως ναρκοθέτησαν και την παιδεία και τον πολιτισμό. Και δε μιλάω μόνο για το σινεμά, μιλάω για τα πάντα.
Το ότι είμαστε μια χώρα φτωχή και ιδιαίτερα τώρα, σε μια περίοδο πολύ στριμωγμένη οικονομικά, δεν σημαίνει ότι θα ναρκοθετούμε τον πολιτισμό. Μπορείς να φροντίσεις την παιδεία και τον πολιτισμό, μακάρι φυσικά να υπήρχαν περισσότερα χρήματα, γιατί χρειάζονται χρήματα, αλλά αν πραγματικά σε ενδιαφέρει η χώρα σου να έχει παιδεία και πολιτισμό, μπορείς και με ολίγα χρήματα να το κάνεις. Δεν το έκαναν τόσα χρόνια γιατί δεν τους ενδιέφερε, μπορεί και να το θεωρούσαν επικίνδυνο. Η παιδεία και ο πολιτισμός δημιουργούν ανθρώπους που σκέφτονται. Και οι άνθρωποι που σκέφτονται δεν λειτουργούν σαν πρόβατα, λειτουργούν σαν πολίτες που ελέγχουν την εξουσία.
Περισσότερα εδώ