Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

27 Ιαν 2016

ΔΕΠΥ & Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή

Κάθε γονιός παιδιού με ΔΕΠΥ ξέρει τι σημαίνουν «προβλήματα συμπεριφοράς» λόγω της διαταραχής. Υπάρχουν φορές, που το παιδί επιτίθεται ή αρνείται να συμμορφωθεί ακόμη και στην πιο καλοπροαίρετη παρατήρηση. Οι μισοί όμως περίπου απ' αυτούς τους γονείς αντιμετωπίζουν, σε καθημερινή σχεδόν βάση, σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς και απειθαρχίας.
Αυτό συμβαίνει, γιατί περίπου το 40 τοις εκατό των παιδιών με ΔΕΠΥ αναπτύσσουν επίσης Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από χρόνια επιθετικότητα και συχνές εκρήξεις. Τα παιδιά αυτά έχουν την τάση να τσακώνονται, να αγνοούν ό,τι τους ζητούν και να εμφανίζουν μιαν εκ προθέσεως ενοχλητική συμπεριφορά.
Πόσο άσχημα μπορεί να εξελιχθεί; Σκεφθείτε αυτές τις περιπτώσεις παιδιών που έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ και εναντιωματική προκλητική συμπεριφορά
  • Ένα τετράχρονο που ενοχλεί τους γονείς του ανεβάζοντας στο τέρμα τον ήχο της τηλεόρασης.
  • Ένα 7χρονο που λέει σε όλα «όχι» κι επιτίθεται λεκτικά στους γονείς του.
  • Ένα 11χρονο που ανοίγει μια τρύπα στον τοίχο κι επιτίθεται σωματικά στη μητέρα του
«Τους ονομάζω μικρούς εφιάλτες», λέει ο Douglas Riley, Ph.D., συγγραφέας του βιβλίου "The Defiant Child" και παιδοψυχολόγος. «Αυτά τα παιδιά είναι πιο άνετα όταν βρίσκονται σε σύγκρουση. Με το που αρχίζετε να τσακώνεστε μαζί τους, μπαίνετε στο δικό τους γήπεδο. Ρίχνουν το δόλωμα, και οι γονείς τους το αρπάζουν – μέχρι που γονείς και παιδί καταλήγουν σε ψυχοθεραπευτή, με το ερώτημα τι έκαναν λάθος.»
Το ζόρι ενός εναντιωματικού παιδιού επηρεάζει όλη την οικογένεια. Το τίμημα για την συζυγική σχέση μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι φίλοι και συγγενείς τείνουν να αποδίδουν τη συμπεριφορά του παιδιού σε «κακή αγωγή». Μια μη συνεπής πειθαρχία μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο στην ανάπτυξη της εναντιωματικής συμπεριφοράς, αλλά σπάνια είναι η μοναδική αιτία. Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι οι στρατηγικές πειθαρχίας που λειτουργούν με τα φυσιολογικά παιδιά απλά δεν λειτουργούν με τα εναντιωματικά παιδιά.
Ευτυχώς, οι ψυχολόγοι έχουν αναπτύξει αποτελεσματική συμπεριφορική θεραπεία για να τιθασεύσουν ακόμα και το πιο προκλητικό παιδί. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά μπορεί να γίνει - συνήθως με τη βοήθεια εξειδικευμένης ψυχοθεραπείας.
Η συνέχεια εδώ