Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

22 Μαρ 2012

Η Ποίηση στους δρόμους «με λογισμό και μ’ όνειρο»

Κάνε ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά» έγραφε το πανό που κρατούσαν χθες 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης πάνω από 1500 πολίτες και πνευματικοί άνθρωποι που συμμετείχαν στην πορεία-πολιτική λιτανεία που διοργανώθηκε στο κέντρο της Αθήνας από τον Κύκλο Ποιητών, τα περιοδικά ποίησης «Poetix» και «Ποιητικά», τις εκδόσεις «Μικρή Άρκτος» και την αλυσίδα πολιτισμού IANOS.

Με όπλο εικαστικά λάβαρα με στίχους Ελλήνων ποιητών φιλοτεχνημένα από τους σπουδαστές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και τη μουσική υπόκρουση από μπάντες κρουστών και μουσικών δρόμου δημιουργήθηκε στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας ένα μωσαϊκό καλλιτεχνών και πολιτών που μέσω της ποίησης διαμαρτυρήθηκαν για κάθε μορφή κρίσης που βιώνει η Ελλάδα.

«Σημασία έχει το κίνημα. Για να γίνει, για να φανεί, για να βγει στο δρόμο. Το αποτέλεσμα δε μας ενδιαφέρει κάθε φορά.Εμείς θα περάσουμε καλά» δήλωσε στο tvxs.gr η Βίκυ Δημοπούλου, η οποία ταξίδεψε από την Κόρινθο για να συμμετάσχει στη διαμαρτυρία.

Ξυλοπόδαροι, κρατώντας πανό με ποιήματα του Ελύτη, Καβάφη, Σαχτούρη κ.α. χόρευαν στους δρόμους στους ρυθμούς των κρουστών και ξεκουράζονταν που και που στις οροφές δημόσιων λεωφορείων, καθώς «2 λωρίδες αρκούν για να προχωρήσουμε και να διαδηλώσουμε στην Αθήνα χωρίς να διακόψουμε την κυκλοφορία» τόνισε στο tvxs.gr ο Παρασκεύας Καρασούλος, πρωτεργάτης αυτής της πρωτοβουλίας.

Έγιναν στάσεις στην Εθνική Βιβλιοθήκη, το Πανεπιστήμιο και την Ακαδημία Αθηνών όπου και απαγγέλονταν ποιήματα από ποιητές και ηθοποιούς. Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Συντάγματος όπου έγιναν τα «Αόρατα Αποκαλυπτήρια του μνημείου του Άγνωστου Ποιητή» και παρουσιάστηκαν δρώμενα από χορευτές της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης.

Το παρόν έδωσαν άνθρωποι από 140 πολιτιστικούς φορείς, περιοδικά, εκδοτικούς οίκους και πανεπιστήμια από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, όπως η Μαρίζα Κωχ, ο Γιάννης Κακουλίδης, ο Νίκος Καρατζάς, αλλά και μαθητές οι οποίοι μοίραζαν στον κόσμο στίχους ποιημάτων.

Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση των Μέσων Ενημέρωσης, και μάλιστα ξένων ανταποκριτών, οι οποίοι έσπευσαν να καλύψουν την πορεία διαμαρτυρίας με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης.

«Οι ποιητές τα είπαν όλα, οι πολιτικοί δεν έκαναν τίποτα» δηλώνει στο tvxs.gr ο Χρήστος Μιχαηλίδης, αδιόριστος φιλόλογος που νιώθει ότι αυτή η κίνηση τον εκφράζει απόλυτα εφόσον κι εκείνος μιλάει στους μαθητές του με ποιήματα.

«Πάντα στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας προστρέχαμε στην ποίηση. Η ποίηση πάντα δημιουργούσε στοχασμό, ελπίδα και όραμα. Στη συγκυρία που περνάμε μπορεί να δημιουργήσει μία άλλη αξιακή κλίμακα και να μας θρέψει προς τα μέσα, κάνοντάς μας να σκεφτούμε λίγο είτε ατομικά είτε συλλογικά» σημειώνει ο Π. Καρασούλος, ο οποίος στην ερώτησή μας για το πού βρίσκονταν οι πνευματικοί ταγοί τόσο καιρό απαντά «Ήμασταν όλοι εκεί. Το ζήτημα είναι ότι αυτή τη φορά είμαστε όλοι μαζί εδώ, ξεπερνώντας τον απομονωτισμό μας και καταφέρνοντας να κάνουμε τη σημερινή διαμαρτυρία είδηση της ημέρας».


Ρεπορτάζ: Μαργαρίτα Τζαβάρα

Πηγή: tvxs