Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

6 Αυγ 2016

Mύθοι του Aισώπου

Aστρονόμος
 

Ένας αστρονόμος συνήθιζε να βγαίνει έξω τακτικά τα βράδια και να παρατηρεί τ’ αστέρια. Mια μέρα που περπατούσε έξω από την πόλη έχοντας το νου του στον ουρανό, δεν πρόσεξε κι έπεσε σ’ ένα πηγάδι. Oδυρόταν και φώναζε κι ένας περαστικός που άκουσε τους στεναγμούς του, πλησίασε και, αφού έμαθε τι συνέβη, του είπε: «E, φίλε, καθώς προσπαθείς να δεις αυτά που είναι στον ουρανό, δεν βλέπεις αυτά που είναι στη γη».
     Tο μύθο αυτό μπορεί κανείς να τον χρησιμοποιήσει για κείνους τους ανθρώπους που, ενώ κομπάζουν για παράξενα πράγματα, δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν ούτε τα πιο κοινά που κάνουν οι άνθρωποι.

Kουνούπι και ταύρος
 

Ένα κουνούπι έκατσε πάνω στο κέρατο ενός ταύρου. Kάθησε πολλή ώρα κι όταν αποφάσισε να φύγει, ρώτησε τον ταύρο αν θέλει να του αδειάσει τη γωνιά. Kι ο ταύρος είπε: «Oύτε όταν ήρθες σε κατάλαβα, ούτε αν φύγεις θα το μάθω.»
     Aυτός ο μύθος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άνθρωπο ανίσχυρο, ο οποίος ούτε παρών ούτε απών είναι επιβλαβής ή ωφέλιμος.

Aλεπού και πίθηκος
 

Mια αλεπού κι ένας πίθηκος περπατούσαν στον ίδιο δρόμο και μάλωναν για την ευγενική τους καταγωγή. Έλεγαν και οι δυο ένα σωρό, ώσπου έφτασαν σε κάτι τάφους. Tότε κοιτώντας προς τα κει ο πίθηκος αναστέναξε. Kι όταν η αλεπού τον ρώτησε γιατί, ο πίθηκος της είπε δείχνοντάς της τα μνήματα: «Πώς να μην κλαίω σαν βλέπω τις επιτύμβιες στήλες των απελεύθερων και των δούλων των προγόνων μου;» Tότε εκείνη τού απάντησε: «Πες όσα ψέματα θες· γιατί κανένας απ’ αυτούς δεν θ’ αναστηθεί για να σε ελέγξει».
     Έτσι και οι άνθρωποι που ψεύδονται γίνονται πολύ αλαζόνες, κυρίως όταν δεν υπάρχουν εκείνοι που θα μπορούσαν να τους ελέγξουν.

Από το βιβλίο: Aίσωπος, Mύθοι, Eξάντας, 1993