Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

14 Δεκ 2015

Χρωστικές ουσίες και συντηρητικά των τροφίμων – ποιος ο ρόλος τους στη ΔΕΠ-Υ;

Γράφει ο Δρ. Γιώργος Ευθυμίου*μοριακός βιολόγος-γενετιστής PhD
Στα τρόφιμα συχνά προστίθονται χημικές ουσίες που είτε τους προσδίδουν χρώμα ή τα συντηρούν αναλλοίωτα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η σύνδεση των χημικών αυτών στα τρόφιμα με την πορεία της ΔΕΠ-Υ στα παιδιά δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη, όμως νέες μελέτες φαίνεται ότι αλλάζουν σιγά σιγά αυτό το σκηνικό. Ο καθηγητής Bernard Weiss από τοUniversity of Rochester Medical Center στη Νέα Υόρκη, πιστεύει ότι οι χρωστικές των τροφίμων δρουν αρνητικά στον παιδικό εγκέφαλο επιδεινώνοντας τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ και άλλων διαταραχών που συνδέονται με την συγκέντρωση την αντίληψη και τη συμπεριφορά. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι παιδιά που λαμβάνουν τροφές χωρίς τεχνητά χρώματα έχουν καλύτερη εξέλιξη της ΔΕΠ-Υ, κάτι που επιβεβαιώνει και ο καθηγητής ψυχιατρικής Joel Nigg από το Oregon Health & Science University1.
Αν και η αντίδραση της βιομηχανίας τροφίμων ήταν στην αρχή αρνητική στα ευρήματα των επιστημόνων, η πίεση από το καταναλωτικό κοινό έπεισε μερικές από αυτές να αποσύρουν χρωστικές ουσίες από τα προιόντα τους. Για παράδειγμα, η Kraft δεσμεύτηκε να αποσύρει μέχρι το 2016 τις κίτρινες χρωστικές Ε110 και Ε102 από τα προϊόντα της1.
Η συνέχεια εδώ