Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

22 Μαΐ 2011

ΧΡΟΕΣ: "Δεν είναι πόνος να πονεί"



"Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΛΕΝΑ, μουσικά σχόλια σε κείμενα της 'Ελλης Αλεξίου", για κρητική λύρα, πιάνο και χορωδία.

Σύνθεση-πιάνο: Δημήτρης Σφακιανάκης
Κρητική λύρα: Άρης Κορνελάκης

Χορωδοί: Κριτσωτάκη Βαγγελιώ, Λαδιανού Αγάπη, Μανωλτζάς Κώστας, Μαραβέλια Ειρήνη, Μαράκη Διονυσία, Μαράκη Στέλλα, Μαυρομανωλάκη Ελίζα, Μαυρουδή Νεκταρία, Μοσχόβη Ιωάννα, Νταϊλιάνη Κατερίνα, Νταϊλιάνης Θάνος, Σακαβέλη Βιβή, Τσατσάκης Νίκος, Φανουράκη Μαρία, Φθενάκη Ελένη, Χαλκιαδάκη Μαρία, Ψυχογιός Μανόλης

Αφήγηση: Παλαιολόγου Στέλλα

Το έργο έχει τη μορφή ενός «ημιδραματοποιημένου αναλογίου» αφήγησης της εκδρομής στο χωριό Κράσι, από την παρέα του ζεύγους Καζαντζάκη (του Νίκου Καζαντζάκη και της Γαλάτειας Αλεξίου), στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Αναδεικνύει τη μυθοπλασία του επεισοδίου με συμβολισμούς που αντλούνται από το μεταγενέστερο έργο των μελών εκείνης της παρέας, και μέσα από τους δρόμους που αυτοί χάραξαν στην νεοελληνική λογοτεχνία.

Το έργο αποτελείται από τέσσερα οργανικά κομμάτια (πιάνο κρητική λύρα) και δέκα τραγούδια σε ποίηση Ν. Καζαντζάκη, Κ. Βάρναλη, Μ. Αυγέρη, Λ. Αλεξίου, Γ. Καζαντζάκη. Η μουσική παρεμβαίνει σε αφηγηματικά αποσπάσματα της Έλλης Αλεξίου, τα οποία έχουν αντληθεί από το βιβλίο της «Για να γίνει μεγάλος», που αποτελεί μια από τις πιο εμπεριστατωμένες βιογραφίες του Νίκου Καζαντζάκη.