Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

14 Ιουλ 2011

Μάστιγα οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα

Σε μάστιγα με ανεξέλεγκτες διαστάσεις εξελίσσονται τα κρούσματα αυτοκτονιών στη χώρα μας, λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτό αποδεικνύουν στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς αυτά δείχνουν ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών στην Ελλάδα αυξήθηκαν μέσα σε δύο χρόνια κατά 17%!

Και αν το παραπάνω νούμερο σοκάρει, ωστόσο αναμένεται να υπάρξουν και πιο εφιαλτικοί αριθμοί. Και αυτό γιατί η έρευνα περιλαμβάνει στοιχεία κατά τη χρονική διάρκεια 2007-2009, όπου η οικονομική κρίση είχε αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της στη χώρα μας. Το 2010 και το 2011 οι Ελληνες έχουν βιώσει στο πετσί τους την ανασφάλεια, την ανεργία και τη συρρίκνωση του εισοδήματός τους, γεγονός που, όπως λένε και οι ειδικοί, θα αυξήσει κατά πολύ το ποσοστό των αυτοκτονιών.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Στάκλερ, κοινωνιολόγο στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στη Βρετανία, ο οποίος επεξεργάστηκε τα στοιχεία, παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση των ποσοστών αυτοκτονιών στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιρλανδία (κατά 13% εκεί), καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση προκάλεσε άνοδο στο ποσοστό ανεργίας και συρρίκνωση των εισοδημάτων των πολιτών. «Παρ’ ότι αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης, αυτό που επίσης παρατηρούμε τώρα είναι μια ανθρώπινη κρίση» τονίζει ο Ντέιβιντ Στάκλερ.

Ο Στάκλερ, ο Μάρτιν Μακί της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και ο Σάντζεϊ Μπασού του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο δημοσίευσαν τα αρχικά τους συμπεράσματα στην επιστημονική επιθεώρηση «Lancet» και ανακοίνωσαν ότι τα στοιχεία «αποκαλύπτουν τις ταχείες επιπτώσεις των χρηματοπιστωτικών κρίσεων στην υγεία». «Μπορούμε ήδη να δούμε ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν τις πιο ισχυρές ανατροπές, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, εμφάνισαν μεγαλύτερη αύξηση των αυτοκτονιών. Και οι αυτοκτονίες είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε ό,τι αφορά τα προβλήματα ψυχικής υγείας» λέει ο Στάκλερ.

Ο ίδιος, πάντως, δήλωσε επίσης ότι οι ερευνητές δεν διαθέτουν ακόμη επαρκή στοιχεία ώστε να προβούν σε μια αξιόπιστη εκτίμηση ως προς το πόσοι θάνατοι συνολικά συνδέονται με τη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο σκοπεύουν να ερευνήσουν στο μέλλον. «Συγκεκριμένα, θέλουμε να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί κάποιοι άνθρωποι, κάποιες κοινότητες και ολόκληρες κοινωνίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, ενώ κάποιοι άλλοι δείχνουν πιο ανθεκτικοί στις οικονομικές κρίσεις» ισχυρίζονται οι ερευνητές.

Ανάμεσα στις δέκα χώρες που εξέτασαν οι επιστήμονες -Αυστρία, Βρετανία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ολλανδία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ουγγαρία, Λετονία και Ρουμανία- μόνο στην Αυστρία τα ποσοστά των αυτοκτονιών μειώθηκαν το 2009, σε σχέση με το 2007, με το ποσοστό μείωσης να κυμαίνεται στο 5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά των θανάτων από τροχαία σε αυτές τις χώρες μειώθηκαν κατά την ίδια περίοδο, ενδεχομένως επειδή τα υψηλότερα ποσοστά ανέργων οδήγησαν σε μικρότερη χρήση του αυτοκινήτου, σύμφωνα με μια αρχική ανάλυση των δεδομένων από δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.).

Πηγή: madata.gr