Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

29 Νοε 2011

«Η Γερακίνα και ο Πρίγκιπας Νερένιος», Αναστασία Ευσταθίου


Το παραμύθι «Η Γερακίνα και ο Πρίγκιπας Νερένιος» χτύπησε την πόρτα των δημοτικών σχολείων των νομών Αχαΐας και Σερρών τη σχολική χρονιά 2009-2010 για να συναντήσει τη δημιουργική φαντασία των μικρών μαθητών.

Οι σχολικοί σύμβουλοι ανέλαβαν την προώθηση της εκπαιδευτικής δράσης με τίτλο: «Μια ιστορία αναζητά εικονογράφους και …» στα σχολεία ως μια πρόταση δραστηριοτήτων γλωσσικής παραγωγής (συγγραφή μικρής ιστορίας) και έκφρασης (εικονογράφηση σκηνών του παραμυθιού) την ώρα της Ευέλικτης ζώνης.

Τα μολύβια και τα σύνεργα της ζωγραφικής ενεργοποιήθηκαν. Οι μαθητές έγιναν συγγραφείς και εικονογράφοι! Παρέδωσαν γραπτά κείμενα από την τοπική τους ιστορία, ποιήματα και σύνθετες εργασίες αλλά και ζωγραφιές με μαρκαδόρους, ακουαρέλες, ξυλομπογιές, κολάζ, και διάφορες κατασκευές. Εμπνευσμένοι συνάδελφοι σχεδίασαν για την τάξη τους project με γλωσσικές δραστηριότητες, κατασκευές και απόδοση του μύθου σε κόμικ.

Στη δράση συμμετείχαν 9 δημοτικά σχολεία (4 από την Αχαΐα και συγκεκριμένα τάξεις από το 2ο Δημ. σχ. Αιγίου, το 5ο Δημ. σχ. Αιγίου, το 2ο Δημ. σχ. Ακράτας και το  Δημ. σχ. Αιγείρας, καθώς και 5 από τις Σέρρες, συγκεκριμένα τάξεις από το 2ο Νιγρίτας, 3ο Νιγρίτας, Κάτω Καμήλας, Δημητριτσίου, Τερπνής).

Στο τέλος της δράσης είχα στα χέρια μου μια σοδειά από 19 παραγωγές γραπτού λόγου και 143 εικαστικά έργα των 218 μαθητών. Στάλθηκαν στα σχολεία ευχαριστήριες επιστολές, η αποτίμηση της δράσης και έπαινοι συμμετοχής στους δασκάλους.

Ψηφιοποίησα τα έργα των μαθητών και μετέτρεψα το παραμύθι σε διαδραστικό κείμενο. Συμπεριέλαβα όλα τα έργα με σύνδεσμο στη ροή του κειμένου χωρίς αποκλεισμούς.

Ο Πρόεδρος της Ν.Ε.Π.Α., κος Γιώργος Αγγελόπουλος, ανταποκρίθηκε στο αίτημά μου για ανάδειξη της τοπικής ιστορίας. Ανέλαβε το κόστος της παραγωγής του διαδραστικού δίσκου και τη διανομή του στα σχολεία που συμμετείχαν στη δράση.

Όλοι εμείς που συμμετείχαμε στη δημιουργία της διαδραστικής Γερακίνας ευχόμαστε στο μικρό ή μεγάλο αναγνώστη να μοιραστεί μαζί της ένα διαφορετικό ταξίδι στην ιστορία του τόπου μας.

Η συγγραφέας

  Αναστασία Ευσταθίου