Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

24 Ιουν 2012

Η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Χρήσης του Facebook: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε


Το Facebook είναι ίσως η δημοφιλέστερη υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2004 από τον τότε φοιτητή του Harvard, Mark Zuckerberg, και αρχικά η χρήση της
περιοριζόταν μόνο σε φοιτητές του πανεπιστημίου αυτού. Σύντομα επεκτάθηκε και σε άλλα πανεπιστήμια, ώσπου σταδιακά άνοιξε τις πύλες του στο ευρύ κοινό. Σήμερα μπορεί να γίνει μέλος του Facebook οποιοσδήποτε έχει συμπληρώσει το 13ο έτος της ηλικίας του.

Στη «λίστα του Facebook», η Ελλάδα καταλαμβάνει την 41η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης «Social Bakers», η διείσδυση του Facebook στη χώρα μας έχει αγγίξει πλέον το 33,14%. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, λοιπόν, να κατανοήσουμε πλήρως την δήλωση απορρήτου και τους όρους χρήσης του Facebook, για να γνωρίζουμε σε τι έχουμε συναινέσει, χρησιμοποιώντας τον ιστοχώρο αυτό.

Α. Πολιτική απορρήτου – τα πιο σημαντικά

Στο κάτω μέρος της οθόνης του Facebook αναγράφεται με μικρά γράμματα «Προσωπικό Απόρρητο» (Privacy). Εκεί διαβάζετε ποια δεδομένα συλλέγει η ιστοσελίδα για τους επισκέπτες της και πώς τα χρησιμοποιεί και τα διαχειρίζεται.

Α.1 Συλλογή πληροφοριών

Α.1.1 Πληροφορίες που συλλέγονται για τους χρήστες
Σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου του Facebook, οι πληροφορίες που συλλέγονται για τους χρήστες ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες:

Πληροφορίες εγγραφής: Όταν γράφεστε στο Facebook, πρέπει να δώσετε το όνομά σας, τη
διεύθυνση email, την ημερομηνία γέννησης και το φύλο σας.

 Πληροφορίες που επιλέγετε να κοινοποιήσετε: Συλλέγονται επίσης οι πληροφορίες που επιλέγετε να κοινοποιείτε στο Facebook, όπως όταν δημοσιεύετε μια ενημέρωση κατάστασης (status update), ανεβάζετε μια φωτογραφία ή σχολιάζετε μια δημοσίευση ενός φίλου. Επίσης, σε αυτές τις πληροφορίες περιλαμβάνονται και δεδομένα που έχετε επιλέξει να κοινοποιείτε όταν κάνετε μια ενέργεια (π.χ. όταν προσθέτετε κάποιον στους φίλους σας, σας αρέσει μια Σελίδα ή ένας ιστότοπος, προσθέτετε με ετικέτα μια τοποθεσία στη δημοσίευσή σας, βρίσκετε φίλους μέσω των εργαλείων εισαγωγής φίλων, ή δείχνετε
ότι είστε σε σχέση). 

 Πληροφορίες που κοινοποιούν οι άλλοι για εσάς: Το Facebook λαμβάνει πληροφορίες για εσάς από τους φίλους σας (π.χ. όταν σας προσθέτουν με ετικέτα σε φωτογραφία ή τοποθεσία, όταν σας προσθέτουν σε ομάδα κτλ.), εάν έχετε δώσει άδεια. Ενδέχεται, επίσης, να λάβει πληροφορίες για εσάς από τα παιχνίδια, τις εφαρμογές και τους ιστοτόπους που χρησιμοποιείτε, αλλά και πάλι μόνο εάν έχετε δώσει άδεια. Οι περισσότερες εφαρμογές προσφέρονται από τρίτες εταιρείες και όχι από το Faceboοκ. Γι’ αυτό είναι βασικό να διαβάσετε προσεκτικά τους «Όρους Χρήσης» και την «Πολιτική Απορρήτου» της προς εγκατάσταση εφαρμογής για να γνωρίζετε σε τι συναινείτε. Η πρόσβαση στις
πληροφορίες εξαρτάται από τον τύπο της εκάστοτε εφαρμογής, έτσι π.χ. ένας διαδραστικός χάρτης μπορεί να έχει πρόσβαση στον τόπο διαμονής σας καθώς και στις φωτογραφίες και τα βίντεο σας.

Άλλες πληροφορίες που συγκεντρώνει το Facebook για εσάς:

‐ Δεδομένα σχετικά με εσάς κάθε φορά που αλληλεπιδράτε με το Facebook, δηλαδή όταν κοιτάτε το προφίλ κάποιου, στέλνετε μήνυμα σε κάποιον, αναζητάτε φίλο ή Σελίδα, κάνετε κλικ σε μια διαφήμιση ή αγοράζετε Μονάδες Facebook.
‐ Όταν δημοσιεύετε στο Facebook φωτογραφίες, βίντεο ή αντίστοιχο περιεχόμενο, ο ιστοχώρος αποθηκεύει και περαιτέρω σχετικά δεδομένα (ή μεταδεδομένα), όπως είναι π.χ. η ώρα, η ημερομηνία και το σημείο λήψης της φωτογραφίας ή του βίντεο.
‐ Το Facebook λαμβάνει δεδομένα από τον υπολογιστή, το κινητό τηλέφωνο ή όποια άλλη συσκευή χρησιμοποιείτε για να συνδεθείτε στο Facebook. Μεταξύ αυτών των δεδομένων είναι η διεύθυνση ΙΡ σας, η τοποθεσία σας, το είδος του προγράμματος περιήγησης που χρησιμοποιείτε, ή οι σελίδες που επισκέπτεστε. Για παράδειγμα, με βάση τη θέση σας στο σύστημα GPS, το Facebook σας ενημερώνει αν κάποιος από τους φίλους σας βρίσκεται κοντά σας.
‐ Δεδομένα όποτε επισκέπτεστε είτε παιχνίδι, είτε εφαρμογή, είτε ιστότοπο που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του Facebook, είτε ιστότοπο με κάποια λειτουργία του Facebook.
‐ Το Facebook λαμβάνει κάποιες φορές δεδομένα από διαφημιστικούς συνεργάτες ή τρίτους που στηρίζουν το Facebook στην προώθηση διαφήμισης και στην ανάλυση της διαδικτυακής δραστηριότητας των χρηστών του. Για παράδειγμα, ένας διαφημιστής μπορεί να ενημερώσει το Facebook πώς ανταποκρίθηκε ένας χρήστης σε μια διαφήμιση στον ίδιο ή σε άλλον ιστότοπο, προκειμένου να υπολογίσει την αποτελεσματικότητα της διαφήμισης και να βελτιώσει την ποιότητά της.
‐ Επίσης, το Facebook, επεξεργάζεται δεδομένα από τις πληροφορίες που έχει ήδη για εσάς και τους φίλους σας. Για παράδειγμα, ίσως συγκεντρώσει δεδομένα σας για να προσδιορίσει ποιους φίλους θα σας δείχνει στις «Ενημερώσεις Αρχικής Σελίδας» ή για να σας προτείνει ετικέτες για τις φωτογραφίες που δημοσιεύετε. Ενδέχεται να συνδυάσει την πόλη στην οποία μένετε με άλλες πληροφορίες GPS και τοποθεσίας που έχει ο ιστοχώρος για εσάς. Έτσι, για παράδειγμα, ενημερώνεστε εσείς αλλά και οι φίλοι σας, είτε σχετικά με άτομα ή εκδηλώσεις από την περιοχή σας, είτε για προσφορές που ίσως σας ενδιαφέρουν. Περαιτέρω, ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν προσωπικά σας δεδομένα για να σας
παρουσιάζονται πιο σχετικές διαφημίσεις.

Α.1.2 Δημόσιες πληροφορίες

Πληροφορίες που επιλέγετε να εμφανίζονται δημόσια: Αν επιλέξετε οι πληροφορίες σας να είναι δημόσιες, τότε θα μπορεί να τις δει οποιοσδήποτε (ακόμη και άτομα εκτός Facebook). Αυτό σημαίνει ότι οι πληροφορίες σας μπορεί να συσχετιστούν με εσάς (πχ. όνομα, εικόνα προφίλ κ.λπ.). Επιπλέον, σημαίνει ότι μπορεί να εμφανιστούν όταν κάποιος κάνει αναζήτηση στο Facebook ή σε δημόσια μηχανή αναζήτησης. Οι πληροφορίες σας είναι επίσης προσβάσιμες στα παιχνίδια, τις εφαρμογές και τους ιστότοπους που χρησιμοποιείτε εσείς και οι φίλοι σας και τέλος σε όποιον χρησιμοποιεί τα API του Facebook.
Προσοχή!! Yπάρχουν κάποιες πληροφορίες που διατίθενται πάντοτε δημόσια και θεωρούνται δεδομένα που έχετε αποφασίσει να δημοσιοποιήσετε. Βλ. παρακάτω λίστα:
 Όνομα: Πρέπει να είναι το πραγματικό σας όνομα, και με το οποίο θα μπορούν να σας βρίσκουν οι φίλοι σας. Αν δε νιώθετε άνετα να κοινοποιήσετε το πραγματικό σας όνομα, τότε πρέπει να απενεργοποιήσετε ή να διαγράψετε το λογαριασμό σας, βάσει των όρων χρήσης (βλ. παρακάτω).

 Εικόνες προφίλ: Μπορείτε να δημοσιεύσετε κάποιες φωτογραφίες, με τις οποίες θα μπορούν να σας αναγνωρίζουν οι φίλοι σας. Αν δε νιώθετε άνετα να εμφανίζεται δημόσια η εικόνα προφίλ σας, διαγράψτε τη. Απλώς τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από τη φωτογραφία και επιλέξτε «Αλλαγή εικόνας».

Δίκτυο: Έτσι θα βλέπετε σε ποιους κοινοποιούνται οι πληροφορίες σας πριν επιλέξετε «Φίλοι και δίκτυα» ως προσαρμοσμένο κοινό (π.χ. ως δίκτυο μπορεί να είναι το σχολείο, η εταιρία που εργάζεστε, ένας αθλητικός σύλλογος κ.λπ.)

Όνομα χρήστη και Αναγνωριστικό (ID)5: Έτσι μπορείτε να δίνετε έναν προσαρμοσμένο σύνδεσμο για το προφίλ ή τη Σελίδα σας και να λαμβάνετε email στη διεύθυνση email του Facebook.

Α.2 Πώς χρησιμοποιούνται αυτά τα στοιχεία

Το Facebook αναφέρει στην Πολιτική Απορρήτου πώς χρησιμοποιεί τις πληροφορίες σας σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες και τις δυνατότητες που προσφέρει τόσο σε εσάς όσο και στους άλλους (π.χ. στους φίλους σας, στους διαφημιστές που αγοράζουν διαφημίσεις στον ιστότοπο, καθώς και στους προγραμματιστές των παιχνιδιών, των εφαρμογών και των ιστοτόπων που χρησιμοποιείτε).

Για παράδειγμα, ο ιστοχώρος ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες σας ως εξής:
 για να μετρήσει την αποτελεσματικότητα των διαφημίσεων που εμφανίζονται σε εσάς και στους άλλους.  για να ενημερώνεστε σχετικά με δυνατότητες και υπηρεσίες τοποθεσίας (π.χ. εσείς και οι φίλοι σας θα ενημερώνεστε όταν συμβαίνει κάτι στην περιοχή σας).
για να στείλει προτάσεις σε εσάς και σε άλλους χρήστες του Facebook. Για παράδειγμα: αποστολή πρότασης σε κάποιον άλλο χρήστη να σας προσθέσει στους φίλους του ή αποστολή πρότασης σε κάποιο φίλο σας να σας προσθέσει με ετικέτα όταν ανεβάζει μια φωτογραφία στην οποία εμφανίζεστε.

Το Facebook αναφέρει πως δεν κοινοποιεί τις πληροφορίες σας σε άλλους, εκτός από τις εξής περιπτώσεις: εάν έχετε δώσει την άδειά σας,  εάν έχετε ειδοποιηθεί σχετικά (π.χ. έχετε ενημερωθεί από την πολιτική απορρήτου),  εάν έχει αφαιρεθεί το όνομά σας ή άλλα προσωπικά στοιχεία ταυτότητας από τις συγκεκριμένες πληροφορίες που κοινοποιούνται, συνεπώς δεν ταυτοποιούνται.

Α.3 Διαγραφή/ Απενεργοποίηση του Προφίλ σας

Όταν ο λογαριασμός σας απενεργοποιείται, ουσιαστικά εισέρχεται σε κατάσταση αδράνειας. Αυτό σημαίνει ότι οι άλλοι χρήστες δε βλέπουν πλέον το προφίλ σας, όμως οι πληροφορίες σας δε διαγράφονται. Σύμφωνα με το Facebook, αυτό γίνεται, επειδή ίσως θελήσετε μελλοντικά να τον ενεργοποιήσετε ξανά. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε το λογαριασμό σας από τη σελίδα ρυθμίσεων λογαριασμού. Όταν ο λογαριασμός σας διαγράφεται, αυτό σημαίνει ότι διαγράφεται οριστικά από το Facebook. Η διαγραφή λογαριασμών διαρκεί συνήθως γύρω στον ένα μήνα. Ωστόσο, κάποιες πληροφορίες παραμένουν ενδεχομένως σε αντίγραφα ασφαλείας και σε αρχεία καταγραφής μέχρι και για 90 ημέρες. Διαγράψτε το λογαριασμό σας μόνο αν είστε σίγουροι ότι δε θέλετε να τον ενεργοποιήσετε ξανά.

Β. Όροι χρήσης/“Terms”

Θα τους συναντήσετε στο κάτω μέρος της οθόνης του Facebook και αφορούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας στον ιστοχώρο. Δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στα παρακάτω:

Β.1 Εγγραφή και ασφάλεια του λογαριασμού σας:

 Κατά την εγγραφή σας στον ιστοχώρο καλείστε να δώσετε τα πραγματικά σας στοιχεία (όνομα, επώνυμο, ημερομηνία γέννησης) καθώς το Facebook ενημερώνει ότι η χρήση ψεύτικου ονόματος ή ψεύτικης ταυτότητας αντιτίθεται στην πολιτική του.Απαγορεύεται η χρήση του ιστοχώρου σε ανηλίκους που δεν έχουν συμπληρώσει το 13 έτος της ηλικίας τους.
Απαγορεύεται η χρήση του ιστοχώρου σε όσους έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα. 
 Απαγορεύεται να δημιουργήσετε περισσότερα του ενός προφίλ.
 Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείτε το προφίλ σας για εμπορικούς λόγους.
 Πρέπει τα στοιχεία επικοινωνίας που καταχωρείτε να είναι ακριβή και σε ισχύ.
Δεν μπορείτε να μεταβιβάσετε το προφίλ σας σε άλλο άτομο χωρίς την γραπτή συγκατάθεση του Facebook.
Εάν το Facebook απενεργοποιήσει για οποιονδήποτε λόγο το προφίλ σας, απαγορεύεται να
δημιουργήσετε ένα καινούριο χωρίς τη συγκατάθεση του ιστοχώρου.
 Δεν πρέπει να δίνετε σε κανέναν τον κωδικό πρόσβασής σας ή να προβαίνετε σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να διακινδυνεύσει την ασφάλεια του λογαριασμού σας.

Β. 2 Πώς πρέπει να συμπεριφέρεστε στον ιστοχώρο

Για θέματα ασφάλειας

 Το Facebook απαγορεύει στους χρήστες, μεταξύ άλλων, να φορτώνουν ιούς ή κακόβουλο λογισμικό στον ιστοχώρο.
 Απαγορεύει την αλίευση πληροφοριών για στοιχεία ή λογαριασμό που ανήκει σε άλλους χρήστες.
 Απαγορεύει τον διαδικτυακό εκφοβισμό ή την παρενόχληση οποιουδήποτε χρήστη.
 Απαγορεύει την ανάρτηση οποιουδήποτε ρατσιστικού, απειλητικού ή πορνογραφικού περιεχομένου ή περιεχομένου που προωθεί τη βία ή περιέχει γυμνό.
 Απαγορεύει επίσης τη χρήση του ιστοχώρου για την προώθηση οποιασδήποτε παράνομης,
παραπλανητικής, κακόβουλης ή ρατσιστικής πράξης.

Προστασία των δικαιωμάτων τρίτων

 To Facebook απαγορεύει στους χρήστες του, μεταξύ άλλων, να κοινοποιούν πληροφορίες που καταπατούν τα δικαιώματα τρίτων ή που παραβιάζουν καθοιονδήποτε τρόπο τη νομοθεσία.
 Για τους χρήστες που παραβιάζουν κατ’ εξακολούθηση την πνευματική ιδιοκτησία άλλων, το Facebook μπορεί να απενεργοποιήσει το λογαριασμό τους, όταν το κρίνει σκόπιμο.
Το Facebook απαγορεύει την δημοσιοποίηση ευαίσθητων οικονομικών δεδομένων άλλων χρηστών ή στοιχείων της ταυτότητας / του διαβατηρίου τους.
Δεν επιτρέπει, επίσης, τη χρήση ετικετών για κάποιο χρήστη χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεσή του.
Το Facebook απαγορεύει τη χρήση ή αντιγραφή των λογοτύπων του ή του σήματος του ή σχεδίων πανομοιότυπων με τα δικά του χωρίς την συγκατάθεση του.

Β.3 Σχετικά με δημοσίευση περιεχομένου

Στο Facebook αναφέρεται ότι το περιεχόμενο που δημοσιεύετε σας ανήκει, ταυτόχρονα,
όμως δίνετε στον ιστοχώρο διαρκή άδεια χρήσης του περιεχομένου αυτού. Με άλλα λόγια,
«ποστάροντας» οποιοδήποτε περιεχόμενο, δίνετε στο Facebook την άδεια να το χρησιμοποιήσει με όποιον τρόπο θέλει. Αναλυτικά μέσα στους όρους αναγράφεται το εξής: «Με την δημοσίευση περιεχόμενου που διέπεται από νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας όπως οι φωτογραφίες και τα βίντεο, οι χρήστες χορηγούν αυτόματα και επιτρέπουν στo Facebook, μια αμετάκλητη, διαρκή, μη αποκλειστέα, μεταβιβάσιμη, πλήρως πληρωμένη, παγκόσμια άδεια (με το δικαίωμα sublicense) να χρησιμοποιήσει, αντιγράψει, αποδώσει δημόσια, (γενικά ή εν μέρει) και να διανείμει το περιεχόμενο
χρηστών για οποιοδήποτε σκοπό σχετικά με τον ιστοχώρο ή την προώθησή του».
Όταν δημοσιεύετε περιεχόμενο ή πληροφορίες χρησιμοποιώντας την επιλογή «Δημόσιες
Πληροφορίες», επιτρέπετε σε οποιονδήποτε και σε άτομα εκτός Facebook να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες αυτές, καθώς και να τις συσχετίσουν με εσάς (όνομα, φωτογραφία προφίλ κτλ).

 Όταν διαγράφετε περιεχόμενο, η διαγραφή προσιδιάζει αυτή του κάδου ανακύκλωσης στον υπολογιστή μας. Ωστόσο, μπορεί να κρατηθούν αρχεία «backup» για εύλογο χρονικό διάστημα (τα οποία δεν θα είναι διαθέσιμα στους υπόλοιπους χρήστες).

Β.4 Σχετικά με τις διαφημίσεις και άλλο εμπορικό περιεχόμενο που προωθεί το Facebook

 To Facebook αναγράφει στους όρους χρήσης πως μέσα από τις ρυθμίσεις ασφαλείας του προφίλ σας μπορείτε να περιορίσετε τη συσχέτιση του ονόματος και της φωτογραφίας σας με εμπορικό, χορηγικό ή διαφημιστικό περιεχόμενο που προωθείται από το Facebook.
 Σύμφωνα με το Facebook, τα στοιχεία σας δε διανέμονται σε διαφημιστές χωρίς τη συγκατάθεσή σας.

Β.5 Εγγυήσεις και Δηλώσεις Αποποίησης

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως το Facebook δεν δεσμεύεται σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχει.Δε δεσμεύεται ούτε για το περιεχόμενο, ούτε για τις λειτουργίες των υπηρεσιών, την αξιοπιστία τους, τη διαθεσιμότητά τους ή τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν τις ανάγκες σας. Προσπαθεί να διατηρεί τον ιστοχώρο «καθαρό» από κακόβουλο λογισμικό, αλλά αναφέρει πως δε φέρει καμία ευθύνη για τυχόν ιούς που μπορεί να μεταδοθούν από τις υπηρεσίες του στους χρήστες, οι οποίοι κάνουν χρήση του ιστοχώρου με δική τους ευθύνη. 

Επίσης, το Facebook δεν είναι αρμόδιο για την καταστρατήγηση οποιονδήποτε ρυθμίσεων απορρήτου (privacy settings) ή μέτρων ασφαλείας που εμπεριέχονται στον ιστοχώρο. Γι’ αυτό και αναφέρεται ρητά πως κανείς από τους διευθυντές, στελέχη και υπαλλήλους δεν μπορεί να κατηγορηθεί για οποιαδήποτε βλάβη δημιουργηθεί στον χρήστη από ανακριβές περιεχόμενο ή για πράξεις, πληροφορίες ή δεδομένα που διανέμονται από τρίτους. Επιπλέον, αναφέρεται ρητά στους όρους ότι το Facebook, οι προμηθευτές και οι διανομείς του δεν ευθύνονται για τυχόν απώλεια ή ζημιά που δεν είναι ευλόγως προβλεπόμενη.

Τυχόν διαφωνίες που προκύπτουν από τους όρους χρήσης ή σχετίζονται με αυτούς ή τις υπηρεσίες του όπως αναγράφονται στο σχετικό κείμενο, εκδικάζονται αποκλειστικά στα ομοσπονδιακά ή πολιτειακά δικαστήρια της κομητείας Santa Clara, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και διέπονται από τη νομοθεσία της Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με το Facebook, η «Πολιτική Απορρήτου» και οι «Όροι Χρήσης» του ενδέχεται να αλλάξουν κατά καιρούς. Τυχόν αλλαγές στην πολιτική απορρήτου δημοσιεύονται σε συγκεκριμένη σελίδα του Facebook («Facebook Site Governance Page») και σας δίνεται και η δυνατότητα σχολίων. Συνεπώς είναι σημαντικό να ανατρέχετε στα κείμενα αυτά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς συναινείτε και συνδιαμορφώνετε όλες αυτές τις τροποποιήσεις (!).

Τέλος, είναι βασικό να γνωρίζετε, πως χρησιμοποιώντας το Facebook δίνετε αυτόματα τη συναίνεσή σας να συλλέγονται και να διαχειρίζονται τα προσωπικά σας δεδομένα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (“Concent to Collection and Processing in the United States: By Using Facebook, you consent to having your personal datea transferred to and processed in the United States”).

Πηγή: Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου
Δράση Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης Saferinternet.gr