Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

14 Οκτ 2012

Μέθοδος Feldenkrais® και Χοροκινητική Θεραπεία (Aλεξάνδρα Κουμάτου και Massimo Galli)


Χοροκινητική Θεραπεία – Dance Movement Therapy

“The body is the physical aspect of the personality and movement is the personality made visible.” – Mary Starks Whitehouse

.
Χοροκινητική Θεραπεία - Dance Movement TherapyΗ χοροκινητική θεραπεία είναι η ψυχοθεραπευτική χρήση της κίνησης για την ενίσχυση της συναισθηματικής, διανοητικής, σωματικής και κοινωνικής ολοκλήρωσης του ατόμου. Πρωτοεμφανίστηκε ως ειδική ψυχοθεραπευτική μέθοδος την δεκαετία του ’40. Βασίζεται στην ιδέα ότι το σώμα και το μυαλό/η ψυχή είναι αδιαχώριστα και αλληλένδετα μεταξύ τους. Η σωματική κίνηση αντικατοπτρίζει τις εσωτερικές ψυχικές καταστάσεις και διεργασίες ενώ συγχρόνως οι αλλαγές στην κίνηση του σώματος μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές και βελτίωση στην πνευματική και ψυχική κατάσταση του ατόμου και να συμβάλλουν στην ολοκλήρωση και ανάπτυξη του εαυτού. Η χοροκινητική θεραπεία εφαρμόζεται μέσω ατομικών και ομαδικών συνεδριών. Η μη λεκτική έκφραση, η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση μέσω του σώματος και της κίνησης αποτελούν τον κεντρικό άξονα εντός της χοροθεραπείας.  Διάφοροι θεραπευτικοί στόχοι που συχνά προσεγγίζονται μέσω αυτής της μεθόδου είναι οι ακόλουθοι: η βελτίωση και ενίσχυση του σωματικού εγώ και της εικόνας εαυτού, η ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων, η διεύρυνση των κινητικών-εκφραστικών δυνατοτήτων καθώς και η συνειδητοποίηση και σταδιακή τροποποίηση  από το άτομο των προσωπικών του μηχανισμών συμπεριφοράς και coping.
Οι χοροκινητικοί θεραπευτές εργάζονται με άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν διαφόρων ειδών δυσκολίες (κοινωνικής, συναισθηματικής, διανοητικής ή/και σωματικής-κινητικής φύσεως) στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι συναισθηματικές ή ψυχοσωματικές δυσκολίες, οι αναπτυξιακές και μαθησιακές δυσκολίες, οι δυσκολίες στη συμπεριφορά και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Η χοροκινητική θεραπεία χρησιμοποιείται επίσης ως μέσο προώθησης της ανάπτυξης και εξέλιξης του εαυτού.



Μέθοδος Feldenkrais® – Feldenkrais Method®

“Movement is life. Life is a process. Improve the quality of the process and you improve the quality of life itself.” – Moshe Feldenkrais

.
Η μέθοδος Feldenkrais - Feldenkrais Method
.
H μέθοδος Feldenkrais® αποτελεί μια κινησιοπαιδαγωγική προσέγγιση που χρησιμοποιεί απαλές, δομημένες κινήσεις και κατευθυνόμενη προσοχή με σκοπό να διευκολύνει την κίνηση και να ενισχύσει την λειτουργικότητα και την ευεξία του ατόμου. Η μέθοδος πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της Moshe Feldenkrais (1904-1984), μηχανικό και φυσικό καθώς και δάσκαλο Judo.
Μέσω της κινητικής εξερεύνησης και της καλλιέργειας της προσοχής, ο μαθητής ανακαλύπτει νέες, πιο αποτελεσματικές κινητικές δυνατότητες, οι οποίες μπορούν να αντικαταστήσουν επώδυνες, επίπονες ή αναποτελεσματικές κινητικές συνήθειες.
Τα οφέλη μιας τέτοιας προσέγγισης είναι διάφορα, όπως η ανακούφιση από μυϊκό πόνο ή ένταση, η μεγαλύτερη ευκολία στην αναπνοή, η βελτίωση της στάσης σώματος, η επίτευξη μεγαλύτερης χαλάρωσης και άνεσης κατά τις καθημερινές δραστηριότητες καθώς και η βελτίωση της επίδοσης στην άθληση, το χορό, τη μουσική και το θέατρο. Η μέθοδος μπορεί επίσης να βοηθήσει άτομα με διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος καθώς και άτομα που αντιμετωπίζουν αναπτυξιακές και μαθησιακές δυσκολίες ή δυσκολίες συμπεριφοράς.

Alexandra KoumatouΑλεξάνδρα Κουμάτου


Η Αλεξάνδρα Κουμάτου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο χορό στο Deree College (BA Dance). Συνέχισε τις σπουδές της στο τμήμα Δημιουργικής Θεραπείας – Χοροκινητικής Θεραπείας στο Arteveldehogeschool στη Γάνδη (Βέλγιο) όπου παρακολούθησε στη συνέχεια και δεύτερο μεταπτυχιακό στην Πρώιμη Διάγνωση και Θεραπεία των Αναπτυξιακών Διαταραχών.
Κατά την ίδια περίοδο φοίτησε στο Άμστερνταμ στο International Feldenkrais Teacher Training (AIFTT) υπό την καθοδήγηση του Dr Larry Goldfarb (επαγγελματικό δίπλωμα διδασκαλίας της κινησιοπαιδαγωγικής μεθόδου Feldenkrais). Έχει παρακολουθήσει τη βασική εκπαίδευση της κινησιοπαιδαγωγικής μεθόδου Sherborne (Sherborne Developmental Movement), η οποία στηρίζεται στη φυσική κίνηση και το κινητικό παιχνίδι, καθώς και τη βασική εκπαίδευση στην προσέγγιση DIR / Floortime Model (St. Greenspan, S. Wieder), η οποία είναι μια αναπτυξιακή προσέγγιση σχετικά με τον αυτισμό και άλλες αναπτυξιακές ή ψυχικές δυσκολίες.
Έχει εργαστεί στο Βέλγιο, με εφήβους με αυτιστικές διαταραχές, ΔΕΠΥ και άλλες αναπτυξιακές, μαθησιακές και συναισθηματικές δυσκολίες ή δυσκολίες συμπεριφοράς σε εκπαιδευτικά και ιατροπαιδαγωγικά πλαίσια, καθώς και με ενήλικες σε ψυχιατρικά και ψυχοθεραπευτικά πλαίσια. Τώρα ζει στην Αθήνα όπου εργάζεται ως χοροκινητική θεραπεύτρια και Feldenkrais practitioner με παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Η δουλειά της βασίζεται στην προσωπική της πεποίθηση και διαπίστωση ότι το αίσθημα πληρότητας του εαυτού μπορεί να επιτευχθεί ή να επανακτηθεί μέσω της ενίσχυσης της σχέσης και σύνδεσης  μεταξύ του σώματος και του νου.
Η Αλεξάνδρα είναι τακτικό μέλος της Ολλανδικής Ένωσης Χοροθεραπευτών (Nederlandse Vereniging voor Danstherapie- NVDT), της Βελγικής Ένωσης Δημιουργικών Θεραπευτών (Belgische Vereniging voor Creatieve Therapie- BVCT), της Ολλανδικής Ένωσης Feldenkrais (Nederlandse Feldenkrais Vereniging- NFV) καθώς και της Βελγικής Ένωσης Sherborne (Sherborne Vereniging België) και του Διεπιστημονικού Συμβουλίου Αναπτυξιακών και Μαθησιακών Διαταραχών (Interdisciplinary Council on Developmental and Learning Disorders -ICDL).

Massimo GalliMassimo Galli


Γεννημένος στην Μπογκοτά το 1972, ο Μάσσιμο σπούδασε Γεωλογία (Β.Α. Geology) και Βιομηχανική Χημεία. Εργάστηκε αρχικά ως γεωλόγος (σχέδιο για επισκευή και αντισεισμική αναβάθμιση κατεστραμμένων κτιρίων ως συνέπεια του σεισμού του 1997 – Εταιρία Υπηρεσιών για το Περιβάλλον και τον Τουρισμό, Εταιρία Ενέργειας ΕΝΕL) και στη συνέχεια στον τομέα της πληροφορικής (IT and business services, graphic and web design). Έπειτα άρχισε να προσανατολίζει την επαγγελματική του πορεία προς την κατεύθυνση της υγείας εμβαθύνοντας το ενδιαφέρον του για την Ψυχολογία μέσω της παρακολούθησης επαγγελματικής εκπαίδευσης στους παρακάτω τομείς: Εκπαίδευση για Οικογενειακούς Συμβούλους (S.I.Co.F.: Scuola Italiana Consulenti Familiari di Roma), Profexa – Bologna, Italy: βελτίωση διαπροσωπικών επικοινωνιακών δεξιοτήτων μεταξύ των εργαζομένων, Leader Energia S.p.A. Florence, Italy: Ψυχολογία της Αλλαγής – Επιτυχία στην Επικοινωνία). Πρόσφατα συμπλήρωσε την τετραετή επαγγελματική εκπαίδευση στη Μέθοδο Feldenkrais στο Επιστημονικό Κέντρο για την Κίνηση των Tina και Simone Broccoli στην Strigara, Sogliano al Rubicone (Italy) υπό την καθοδήγηση της Δρ. Eilat Almagor και της Anat Krivine. Επίσης πρόσφατα παρακολούθησε το advanced workshop, Normal Posture and Scoliosis (Φυσιολογική στάση σώματος και σκολίωση) για δασκάλους Feldenkrais με την Eilat Almagor.

Contact

Alexandra Koumatou
koumatou@gmail.com
Mobile: 6945676198
Massimo Galli
massimo.galli@gmail.com
Mobile (English and Italian): 6943847987
Address:
Perikleous 97 A,
15231 - Kato Chalandri, Athens
Ακόμη περισσότερα: http://almamovement.wordpress.com/welcome/