Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

18 Δεκ 2012

Οφειλή περιπέτειας - Μια συζήτηση με τον ποιητή Νίκο Μοσχοβάκο με αφορμή τη νέα ποιητική συλλογή του

Ας ξεκινήσουμε με τον τίτλο. Γιατί «Οφειλή περιπέτει ας»;
Γιατί όλοι οφείλουμε την περιπέτεια στη ζωή μας. Την οποία γοητευτικά οφείλουμε να βιώνουμε, αναλαμβάνοντας και το ρίσκο με γνώση των συνεπειών. Σε όλες τις συλλογές μου ο τίτλος προειδοποιεί για το τι θα ακολουθήσει. «Ζέον», «Πολυετής σβέση φόνου» και τώρα «Οφειλή περιπέτειας».


Έμπνευση. Τι την πυροδοτεί;
Σε μένα προσωπικά έρχεται συνήθως μετά από ένταση. Οι δυσκολίες γεννούν την ανάγκη υπεκφυγής. Σε στιγμές χαλάρωσης μετά την ένταση και προκειμένου ν’ αποφευχθούν συγκρούσεις και ενδοσκοπήσεις άλλου είδους, έρχεται το ποίημα. Όχι πάντα, βέβαια. Πάντως σπάνια λειτουργεί λυτρωτικά, καθαρτικά χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις.


Αγαπημένοι ποιητές;
Η ανάγνωση ποιημάτων άλλων ποιητών είναι μία νέα γραφή. Αγαπώ τον Καβάφη γιατί είναι λιτός, κατέχει τη γνώση, μπορεί να ειρωνεύεται, να σαρκάζει και απαιτεί. Όταν άρχισα να γράφω συστηματικά, άρχισα και να διαβάζω ποίηση μανιωδώς.

 

Τεχνική
Δεν είμαι τόσο λεξιλάγνος, όσο κυνηγός της έκπληξης. Να σου έλθει κάτι που δεν το περιμένεις. Συνήθως το τέλος δικαιώνει ότι προηγήθηκε. Την τεχνική την διαμορφώνει μόνος του ο καθένας μέσα από τα διαβάσματα και τις επιρροές του. Τα σεμινάρια ποίησης είναι χρήσιμα μόνον εφόσον υπάρχει ταλέντο.

 

Χρόνος
Σε πόσο χρόνο γεννιέται ένα ποίημα; Κυρίως μέσα από γεγονότα που συνδέονται με περασμένες καταστάσεις ή επιθυμητές μελλούμενες έρχεται μία ιδέα που λίγο έως πολύ κυοφορείται. Το ποίημα μένει για ένα διάστημα και μετά υπάρχουν μικρές ή μεγάλες αλλαγές. Ή και… αποκήρυξη! Καταλαβαίνω ότι ένα ποίημα είναι τελειωμένο όταν το διαβάζω μετά από καιρό κι εξακολουθεί να μου λέει κάτι.

 

Ταλέντο
Το ταλέντο στην ποίηση είναι η ικανότητα πρόσληψης των γεγονότων και η επεξεργασία. Γράφω ποίηση από πολύ μικρός. Στην τρίτη δημοτικού κι επειδή τότε τα γεγονότα γύρω από τους αγώνες του κυπριακού λαού ήταν καθημερινή είδηση, χωρίς καμία προϊστορία, ούτε κάτι ιδιαίτερο, έγραψα ένα ποίημα με ομοιοκαταληξία. Η δασκάλα μου το επικρότησε. Έκτοτε δεν σταμάτησα να γράφω.

 

Μηνύματα
Κάθε τέχνη μεταφέρει κάτι. Στα ποιήματά μου υπάρχουν προσωπικά, αυτοβιογραφικά στοιχεία. Βασίζονται στις προσωπικές μου ανησυχίες που συχνά παίρνουν κοινωνική 

διάσταση αν αφορούν γεγονότα που μας επηρεάζουν.
 

Πηγή: rhodes.com