Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

7 Μαρ 2013

Μαραλά, η μάνα των παραμυθιών - Χριστίνα Φραγκεσκάκη

Μια ιστορία για την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο καιρό.  Για τη μετάβαση από τον κόσμο της προφορικότητας στον κόσμο των πρώτων ιχνών.


Η Μαραλά, η πιο παλιά γυναίκα του κόσμου, ζει έναν καιρό παμπάλαιο, έναν καιρό που ήταν πριν απ’ όλους τους καιρούς. Ζει με τα ζώα και τα πουλιά, τα δέντρα, τους ανέμους και τους κεραυνούς. Ξέρει τη γλώσσα τους καλά, μιλά μαζί τους και σιγομουρμουρά. Στα μακριά της τα μαλλιά τα πουλιά φτιάχνουν τις φωλιές τους. Μέσα στις στρογγυλάδες της πλεξούδας της γεννιούνται τα καινούρια πουλιά κι οι σπόροι γίνονται λουλούδια. Η Μαραλά ζει μαζί τους σ’ έναν κόσμο ευτυχισμένης συνύπαρξης, έναν κόσμο που όλα τα χωρά. Βλέπει, ακούει, αγγίζει, μυρίζει, γεύεται, ζυμώνει, πλάθει και τραγουδά. Η σχέση τους, αδιαμεσολάβητη και αθώα.

Όταν μια μέρα θα φτάσει σ’ αυτόν τον κόσμο ένα κορίτσι σπάζοντας τον πάγο με την ξύλινη σανίδα του, η Μαραλά θ’ αρχίσει να λέει τις ιστορίες της. Το κορίτσι θα θελήσει να τις αποτυπώσει, να μην ξεχαστούν. Θα καταφέρει να τις «γράψει» μ’ έναν δικό του τρόπο. Μετά, μαζί τους θα ταξιδέψει. Σ’ όλους τους καιρούς κι όλους τους τόπους.

Πριν από τον πηλό και τις γραφίδες, πριν από τα σημεία και τους γραφείς, ένα κορίτσι που ακούει ιστορίες θα επινοήσει τη δική του «γραφή», την πιο παλιά, την πρώτη.
Μια ιστορία για την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο καιρό.

Για τη μετάβαση από τον κόσμο της προφορικότητας στον κόσμο των πρώτων ιχνών.
Μια ιστορία για τις ιστορίες. Αυτές που «γέννησε» η Μαραλά και παρέδωσε στο κορίτσι. Γραμμένη με τα πιο παλιά υλικά. Τις λέξεις και τα συναισθήματα. Γραμμένη μαγικά. Σαν παραμύθι…
Εικονογραφημένη με τις εξαιρετικές ζωγραφιές της Κατερίνας Χαδουλού.
Μια ιστορία για μικρούς και μεγάλους.
 ...........................................................................................................................................................
Η Χριστίνα Φραγκεσκάκη γεννήθηκε στη Ρόδο και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη Νίσυρο. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται ως καθηγήτρια σε δημόσιο λύκειο. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό και με την ιδιότητά της αυτή δραστηριοποιείται σε προγράμματα υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος του εργαστηρίου «Λόγος και ύφασμα» που απευθύνεται σε έγκλειστες γυναίκες. Συμμετέχει σε δράσεις που υποστηρίζουν νέους που κινδυνεύουν από αποκλεισμό και σε δράσεις κατά του παιδικού trafficking.
Από το 2002 μελετά συστηματικά ιστορίες και παραμύθια προφορικής παράδοσης απ’ όλο τον κόσμο και συχνά τα αφηγείται σε σχολεία, βιβλιοθήκες, στέγες ανηλίκων, φεστιβάλ, μουσικές και θεατρικές σκηνές. Ξεκίνησε με την ομάδα αφήγησης «Το κουβάρι με τα παραμύθια» και από τότε συνεχίζει με συντροφιά τη σταθερή της συνεργάτιδα, μουσικό Μέχτιλτ Σταρκ.
Οργανώνει εργαστήρια παραμυθιού για μικρά και μεγάλα παιδιά προσκεκλημένη από διάφορους φορείς. Επί σειρά ετών ήταν υπεύθυνη του εργαστηρίου παραμυθιού και αφήγησης στα παιδικά χωριά SOS Βάρης.
Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του Κύκλου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Έχουν εκδοθεί τα βιβλία της: «Σαν ψέματα», Αρμός, 2009, «Η Ορτανσία φυλάει τα μυστικά», με ζωγραφιές της Ντανιέλας Σταματιάδη, Κέδρος, 2011, που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2012.
Το βιβλίο «Μαραλά, η μάνα των παραμυθιών» είναι η πρώτη της συνεργασία με τις Εκδόσεις Πατάκη.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...