Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

17 Αυγ 2013

29η ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΧΡΥΣΑΜΠΕΛΩΝ

Την 29η Γιορτή Κρασιού, στο Δημοτικό Άλσος  «ΤΑ ΧΡΥΣΑΜΠΕΛΑ» Αιγείρας, διοργανώνει την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Αυγούστου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων «ΑΡΦΑΡΑ». Θα υπάρχουν δωρεάν ντόπιο κρασί, παραδοσιακά φαγητά και ψητά και φυσικά…χορός για όλους!

Στα 9,8 χλμ. από το κέντρο της Αιγείρας βρίσκεται το χωριό Αμπελόκηποι. Ένα χωριό που φιλοξενεί το μνημείο των προεπαναστατικών μαχών Αρφαρά και Βερσοβά 15 και 18 Μαρτίου 1821 καθώς και το Δημοτικό Άλσος Αμπελοκήπων «ΤΑ ΧΡΥΣΑΜΠΕΛΑ» όπου εκεί πραγματοποιείται κάθε χρόνο η Γιορτή κρασιού. Μια γιορτή που βασίζεται κυρίως στον εθελοντισμό των χωριανών και φίλων. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Το 1982 ιδρύεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση των Αρφαραίων. Σκοπός του να προάγει και να εξυψώσει το πνευματικό, κοινωνικό και εν γένει πολιτιστικό επίπεδο των κατοίκων του οικισμού Αμπελοκήπων και ιδιαίτερα των νέων. Έτσι το 1984 ξεκίνησε η 1η Γιορτή Κρασιού Αμπελοκήπων με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμπελοκήπων και με πλεονέκτημα την ποιότητα και την φήμη του κρασιού των Αρφαρών (Αμπελοκήπων).

Από τότε μέχρι και σήμερα πραγματοποιείται ετησίως η Γιορτή Κρασιού, τα πρώτα χρόνια στην πλατεία του χωριού και αργότερα, όταν η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, στο Δημοτικό Άλσος Αμπελοκήπων «ΤΑ ΧΡΥΣΑΜΠΕΛΑ». Ένα πανέμορφο τοπίο, πλαισιωμένο με πεύκα σε έκταση 18.000 τ.μ. και άνετο πάρκιγκ.

Η εκδήλωση τελείται την πρώτη Παρασκευή και Σάββατο μετά τις 15 Αυγούστου, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς αλλά και τον εθελοντισμό των κατοίκων, έχοντας κάθε χρόνο σαν στόχο την αναβάθμιση των Πολιτιστικών εκδηλώσεων και την βελτίωση των υποδομών.

Ο επισκέπτης λοιπόν μπορεί να διαλέξει και να απολαύσει δωρεάν το κρασί του τόπου και να γευτεί παραδοσιακά φαγητά μαγειρεμένα από τους κατοίκους του χωριού, με πατροπαράδοτο τρόπο μπροστά στα μάτια των επισκεπτών τους, και σε προσιτές τιμές. Παρέα του έχει τα δημοτικά τραγούδια και ενίοτε μουσικοχορευτικά συγκροτήματα που φιλοξενούνται στον χώρο.

Η Γιορτή κρασιού Αμπελοκήπων κατάφερε να καθιερωθεί μέσα στα χρόνια σαν θεσμός και να προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες ντόπιους αλλά και ξένους. Η προετοιμασία ξεκινά 2 εβδομάδες πριν και θέτει όλο το χωριό σε έναν γλυκό συναγερμό. Όλοι μαζί ενωμένοι αλλά και ο καθένας χώρια μεγάλοι και μικροί σπεύδουν να προσφέρουν την εργασία τους για έναν θεσμό που αναδεικνύει και βοηθάει τον τόπο τους.

Αναμφίβολα, η πιο εντυπωσιακή διακόσμηση στο χώρο της Γιορτής, είναι η φιγούρα του Διόνυσου. Μια χαρακτηριστική κατασκευή 2,5 περίπου μέτρων, φιλοτεχνημένη από τον Αντώνιο Αλβέρτη, έναν ξένο για το χωριό στην αρχή, που εγκαταστάθηκε μόνιμα και συνέβαλε σημαντικά στην καλαισθησία του χωριού γενικότερα αλλά και της Γιορτής ειδικότερα. Μύησε τους μικρούς φίλους και χωριανούς μας στην τέχνη της ζωγραφικής και της διακόσμηση και με αυτό τον τρόπο θα μένει πάντα ζωντανός στις καρδιές μας.


Η Γιορτή του Κρασιού στους Αμπελόκηπους (Αρφαρά) μπορεί να θεωρηθεί, κατά κάποιο τρόπο, σαν μια παραλλαγή ή ακόμα σαν μια αναβίωση των εορταστικών εκδηλώσεων λατρείας που διοργανώνονταν στην αρχαιότητα προς τιμή του Διόνυσου, Θεού του αμπελιού και του κρασιού γι’ αυτό και έμβλημα του Συλλόγου αποτελεί το σταφύλι.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...