Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

4 Σεπ 2017

Ισίδωρος Ζουργός: συνέντευξη στη Χαριτίνη Μαλισσόβα

Ο Ισίδωρος Ζουργός γεννήθηκε το 1964 στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται ως δάσκαλος. Έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με διάφορα περιοδικά δημοσιεύοντας ποίηση και πεζογραφία, καθώς και βιβλιογραφικά κριτικά σημειώματα. Έχει επίσης ασχοληθεί με θέματα διδασκαλίας της λογοτεχνίας στο δημοτικό σχολείο και ιστορίας της εκπαίδευσης. Το 1996 συμμετείχε στη συλλογική έκδοση κειμένων για την εκπαίδευση με τον τίτλο Αναπνέοντας κιμωλία – γραφές εκπαιδευτικών από τις εκδόσεις Σαββάλα. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα: Φράουστ(εκδόσεις Λιβάνη, 1995/εκδόσεις Πατάκη, 2010), Αποσπάσματα από το βιβλίο του ωκεανού (εκδόσεις Πατάκη, 2000/2007), Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού (εκδόσεις Πατάκη, 2002/2010), Στη σκιά της πεταλούδας (εκδόσεις Πατάκη, 2005), Η αηδονόπιτα (εκδόσεις Πατάκη, 2008), Ανεμώλια (εκδόσεις Πατάκη, 2011 – Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ), Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο (εκδόσεις Πατάκη, 2014 – Ειδικό Βραβείο βιβλιοπωλών Public). Επίσης συνέγραψε με τον σκηνοθέτη Πάνο Καρκανεβάτο το σενάριο της μεγάλου μήκους ταινίας Όχθες (2015).
Συναντηθήκαμε με αφορμή το νέο του βιβλίο Λίγες και μια νύχτες που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Γιατί λίγες νύχτες;
Λίγες γιατί όλα ξεκινάνε από ένα ιστορικό γεγονός, όταν τον Απρίλιο του 1909 στη Θεσσαλονίκη φτάνει ένα πολύ περίεργο τρένο, το οποίο δεν έχει επιβάτες όπως όλα τα τρένα παρά μόνο σε ένα βαγόνι υπάρχει ο σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ, τον οποίο μόλις έχουν εκθρονίσει οι Νεότουρκοι από την Κωνσταντινούπολη. Με μια μικρή ακολουθία έρχεται αιχμάλωτος στη Θεσσαλονίκη και φυλακίζεται στη βίλα Αλλατίνι, την πιο εντυπωσιακή έπαυλη στην πιο εντυπωσιακή συνοικία της εποχής, τη συνοικία των Εξοχών.
Η μυθιστορηματική φαντασία λέει ότι αυτή η βίλα είχε έναν κηπουρό. Αυτός ο κηπουρός, ένα φτωχό παιδί που μεγάλωσε στους δρόμους και πουλούσε εφημερίδες, βλέπει σε απόσταση απίστευτα κοντινή έναν άλλο κόσμο. Βλέπει σουλτάνους, αξιωματούχους, ευνούχους, παπαγάλους, βλέπει έναν κόσμο που του φαίνεται παραμυθένιος. Αυτές τις λίγες νύχτες ζει αυτό τον κόσμο και η θέαση αυτού του κόσμου του σημαδεύει την ίδια του τη ζωή. Αυτές είναι οι λίγες νύχτες.
Τον σημαδεύει κι ένας έρωτας, ωστόσο...
Τον σημαδεύει κι ένας έρωτας, ο οποίος έχει να κάνει με ένα μικρό κορίτσι, την κόρη του οικονομικού συμβούλου του σουλτάνου, η οποία επιτείνει τη μαγεία όσων ζει εκείνες τις λίγες νύχτες. Ο μικρός Λευτέρης είναι ο βασικός πρωταγωνιστής του βιβλίου.
Η γνώση της ιστορίας του τόπου σου θεωρώ ότι είναι, επιπλέον, θεμέλιος λίθος αυτογνωσίας. Το να γνωρίζω τι προηγήθηκε στο άμεσο περιβάλλον όπου ζω είναι εξαιρετικά σημαντικό δομικό στοιχείο της αντίληψής μου και της συγκρότησής μου.
Και ποια είναι εκείνη η μία νύχτα;
Το βιβλίο παρακολουθεί τη ζωή αυτού του ανθρώπου από τον Απρίλιο του 1909 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 70, όπου τον ξαναβρίσκουμε μια νύχτα να είναι τυφλός, γέρος, ανήμπορος, με άλλο όνομα, να ζει σε ένα ρετιρέ μιας πολυκατοικίας η οποία χτίστηκε με αντιπαροχή πάνω στη Συνοικία των Εξοχών και να συνομιλεί με τον συγγραφέα που καταγράφει τη ζωή του.
Η συνέχεια εδώ