Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

17 Οκτ 2017

Ναι στην ενθάρρυνση, όχι στην πίεση!

Στο ξεκίνημα μιας νέας σχολικής χρονιάς βρίσκω αφορμή να γράψω για ένα θέμα που απασχολεί πάντοτε αυτή την εποχή τους εφήβους και τις οικογένειές τους. Πρόκειται για το θέμα της ακαδημαϊκής επίδοσης με στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι μαθητές Λυκείου και οι οικογένειές τους σπεύδουν προς την αναζήτηση του πιο κατάλληλου φροντιστηριακού πλαισίου με την ελπίδα ότι αυτό θα τους εξασφαλίσει την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Με αφορμή αυτή την πρακτική, ας σκεφτούμε για λίγα λεπτά την καθημερινότητα του μέσου εφήβου: Σχολείο μέχρι το μεσημέρι, και κατευθείαν σχεδόν καθημερινά όλες τις απογευματινές ώρες και πολλά από τα σαββατοκύριακα στο φροντιστήριο. Είναι προφανές ότι με αυτού του είδους την προετοιμασία για τις τελικές εξετάσεις οι έφηβοι στερούνται πολύτιμες ώρες ύπνου, ξεκούρασης και διασκέδασης. Θα μου πείτε ότι ο ύπνος, η ξεκούραση και η διασκέδαση είναι πολυτέλεια όταν κρίνεται το μέλλον κάποιου. Εγώ όμως θα σας επισημάνω ότι  αυτού του είδους οι πιεστικές σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο συνθήκες της καθημερινότητας, είναι πολύ πιθανό να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην σωματική και ψυχοσυναισθηματική υγεία των  εφήβων. Επίσης, θα προσπαθήσω να σας απομακρύνω από τη λογική του «κρίνεται το μέλλον του παιδιού»  στην οποία έχουμε παγιδευτεί λόγω του συστήματος.

Η συνέχεια εδώ