Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

26 Ιουν 2018

Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα (ΕΑΓ) από το Νίκο Τομαρά Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα
(έναρξη: Παρασκευή 5/10/18)


Ημερ. διεξαγωγής: 5/10 - 12/10 - 19/10 - 2/11 - 9/11 - 16/11 - 23/11 - 30/11)

Ώρα: 18.00-21.00

Το Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα (ΕΑΓ) διαρκεί συνολικά 24 ώρες και διεξάγεται σε 8 τρίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις (ή άλλους εναλλακτικούς χρονικούς συνδυασμούς) ανάλογα την ομάδα και το χώρο.

Είναι ένα εκπαιδευτικόβιωματικό εργαστήριο που γίνεται σε μικρές ομάδες γονέων και περιλαμβάνει σύντομες διαλέξεις, επιδείξεις, παιχνίδια ρόλων, ομαδικές και ατομικές εργασίες, συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων και εμπειριών. Με το ΕΑΓ οι γονείς μεγαλώνουν παιδιά με χαρακτηριστικά
υπευθυνότητας, αυτοπειθαρχίας, συνεργασίας,
αυτονομίας, σεβασμού.Πώς να βελτιώσετε τη σχέση σας με το παιδί σας


Το «Μοντέλο Gordon» βασίζεται στις αρχές του C. Rogers υποστηρίζοντας τις αποτελεσματικές σχέσεις και προσφέρεται από τον Gordon Training International, έναν διεθνούς κύρους οργανισμό, που κύριο μέλημα έχει τη διάδοση των δεξιοτήτων επικοινωνίας για τη δημιουργία αποτελεσματικών και ανθεκτικών σχέσεων στην οικογένεια, το σχολείο και τη δουλειά.

Οι συμμετέχοντες στο ΕΑΓ αναπτύσσουν ένα περιεκτικό σύνολο δεξιοτήτων και ένα πλαίσιο που θα τους επιτρέψει να γνωρίζουν πότε και πώς θα τις χρησιμοποιούν.
Η φιλοσοφία του εργαστηρίου


Στη φιλοσοφία του Gordon υπάρχει η πεποίθηση πως τα παιδιά δεν είναι κακά ή άτακτα αλλά συμπεριφέρονται με τρόπους που ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Έχουν το δικαίωμα να τις ικανοποιούν όπως και οι γονείς άλλωστε. Οι σχέσεις γονέων - παιδιών αρχίζουν να αποκτούν προβλήματα τη στιγμή που οι ανάγκες τους συγκρούονται. Ο συνεχής κύκλος των αγώνων εξουσίας για την επιβολή λύσης και η ένταση που προκαλείται έχει σαν αποτέλεσμα να διαβρώνει τη σχέση γονέα-παιδιού.

Βασικό στοιχείο του μοντέλου είναι η δεξιότητα που ονομάζεται Ενεργητική Ακρόαση. Όταν το παιδί αντιμετωπίζει πρόβλημα, με τη δεξιότητα αυτή οι γονείς μπορούν να καταλάβουν το συναίσθημα του παιδιού και να το εξερευνήσουν μαζί σε βάθος στηρίζοντας την εύρεση μιας ικανοποιητικής λύσης.

Όταν οι γονείς αντιμετωπίζουν πρόβλημα, με μια άλλη δεξιότητα, το Μήνυμα-Εγώ, εξηγούν στο παιδί τους ότι η συμπεριφορά του, τους προκαλεί πρόβλημα. Το μη επικριτικό μήνυμα επιτρέπει στο παιδί να αναλογιστεί και τις ανάγκες των γονιών του και να αλλάξει. Χωρίς το φόβο ή την ανταμοιβή διδάσκεται την ενσυναίσθηση που θα το βοηθήσει στη συναισθηματική του ευφυΐα, ωριμότητα και αυτοπειθαρχία.

Το Μοντέλο Gordon προτείνει για τη λύση των προβλημάτων και των συγκρούσεων τη μέθοδο της Μη-Ήττας. Οι γονείς συζητούν την επίλυση του προβλήματος με έναν συγκεκριμένο τρόπο χωρίς να υπάρχει κανείς δυσαρεστημένος εφαρμόζοντας αμοιβαία αποδεκτές λύσεις.

Πολύ σημαντική είναι επίσης η αναγνώριση του πώς και πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται οι παραπάνω δεξιότητες. Το Παράθυρο Συμπεριφοράς βοηθά τους γονείς να αναγνωρίσουν πότε και ποια δεξιότητα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ώστε να λυθεί το πρόβλημά τους.
Θα βοηθηθείτε σε καταστάσεις όπως:

      ·   «Κάθε πρωί ζω ένα μαρτύριο, μέχρι να ετοιμάσω τα παιδιά για το σχολείο».
      ·   «Το παιδί μου γυρνά στενοχωρημένο από το σχολείο. Αναρωτιέμαι πώς να το βοηθήσω».
      ·    «Γίνεται καθημερινή μάχη για το διάβασμα. Δεν ξέρω τι να κάνω πια».
      ·    «Οι κανόνες σπάνια τηρούνται και συνοδεύονται από φωνές, ένταση και αποξένωση».
      ·    «Τα παιδιά μου τσακώνονται συνεχώς μεταξύ τους».
      ·    «Γίνομαι συχνά η κακιά. Δεν καταφέρνω να τα ξεκολλήσω από το internet, τα social media και τα παιχνίδια στο tablet»
     ·    «Τσακωνόμαστε συχνά για το μπάνιο, τα δόντια, την ώρα του βραδινού ύπνου…»
     ·    «Έχω άγχος τώρα στην εφηβεία για τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, τις παρέες τους».
     ·   «Οι δάσκαλοι μού λένε ότι το παιδί μου έχει αρχίσει να γίνεται επιθετικό στο σχολείο».
Οφέλη εργαστηρίου

- Οι γονείς μαθαίνουν να επιλύουν συγκρούσεις και να διεκδικούν τις ανάγκες τους.

- Τα παιδιά νιώθουν ελεύθερα να συζητούν τα προβλήματά τους, αναπτύσσουν αυτοπειθαρχία και την αίσθηση της προσωπικής ευθύνης.

- Μειώνονται οι συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια.

- Όλοι συμμετέχουν στη θέσπιση των κανόνων και όλοι έχουν κίνητρο να συμμορφώνονται με αυτούς.

- Μικρότερη δυσαρέσκεια, περισσότερη διασκέδαση.
Κύκλοι Εργαστηρίου – Συμμετοχή


Πραγματοποιούνται δύο κύκλοι το χρόνο: αρχές Οκτωβρίου και αρχές Φεβρουαρίου.

Για συμμετοχή στο ΕΑΓ στείλτε email με τα στοιχεία σας στη διεύθυνση: info@tomaras.gr ή τηλ. στο 210-6136303 και θα επικοινωνήσω μαζί σας. 

Επειδή η ομάδα θα είναι ολιγομελής θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 

(*) Σε κάθε συμμετέχοντα δίδεται το βιβλίο της Εκπαίδευσης Αποτελεσματικού Γονέα, εγχειρίδιο ασκήσεων, αντίγραφο της φιλοσοφίας του Dr. Gordon και πιστοποιητικό συμμετοχής.Υπεύθυνος εργαστηρίου: Νίκος Τομαράς
Ειδικός Εκπαιδευτικός
MA Counselling and Psychotherapy
Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής P.E.T. (Parent Effectiveness Training) 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...