Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

26 Ιουν 2018

Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα (Μοντέλο Gordon) με τον Νίκο Τομαρά



Πώς να βελτιώσετε τη σχέση σας με το παιδί σας:

Το Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα πρωτοπαρουσιάστηκε το 1962 από τον πολυβραβευμένο κλινικό ψυχολόγο Dr. Thomas Gordon και έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως η πρώτη εκπαίδευση για γονείς με βάση τις δεξιότητες επικοινωνίας.

Στόχος του Εργαστηρίου είναι να εφοδιάσει τους γονείς με τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τη βελτίωση και την ενδυνάμωση της σχέσης τους με τα παιδιά τους. Μέσα σε μία υγιή σχέση γονέα-παιδιού, που προάγει τα έμφυτα θετικά στοιχεία του καθενός μεγαλώνουν παιδιά με χαρακτηριστικά:
  • υπευθυνότητας
  • αυτοπειθαρχίας
  • συνεργασίας
  • αυτονομίας
  • σεβασμού

Αυτό επιτυγχάνεται όχι με αυταρχικό ή υποχωρητικό τρόπο, αλλά με σεβασμό στις ανάγκες του καθενός, δουλεύοντας ο ένας μαζί με τον άλλο, αντί ο ένας απέναντι στον άλλο.

Η επιτυχία του Εργαστηρίου οφείλεται κυρίως στο ότι δεν αρκείται στο να μεταδώσει κάποιες θεωρητικές γνώσεις, αλλά βασίζεται στην πρακτική εξάσκηση των δεξιοτήτων εκείνων που θα φέρουν άμεσα, πραγματικά και αναγνωρίσιμα αποτελέσματα στα καθημερινά προβλήματα της οικογένειας. 

Πρόκειται για ένα βιωματικό εργαστήριο που περιλαμβάνει σύντομες διαλέξεις, επιδείξεις, εναλλαγή ρόλων, ομαδικές και ατομικές πρακτικές ασκήσεις, συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων και εμπειριών.


Στο εργαστήριο θα μάθετε:
  • Πώς να διευκολύνετε το παιδί σας να αναγνωρίζει τις ανάγκες του, να αντιμετωπίζει τα δυσάρεστα συναισθήματα και να λύνει αποτελεσματικά τα προβλήματά του, με τρόπο υποστηρικτικό και όχι παρεμβατικό.
  • Πώς να διεκδικείτε τις ανάγκες σας, όταν αυτές παρεμποδίζονται από τη συμπεριφορά του παιδιού σας, με τρόπο που να ενισχύει την αυτοπειθαρχία του και να μην μειώνει την αυτοεκτίμηση του.
  • Πώς να δημιουργήσετε μία ουσιαστική, ζεστή, αρμονική σχέση με το παιδί σας, ώστε να μπορεί να μοιράζεται τις δυσκολίες του μαζί σας, αντί να αποσύρεται.
  • Πώς να προλαβαίνετε συγκρούσεις και εντάσεις.
  • Πώς να επιλύετε τις συγκρούσεις αναγκών που προκύπτουν, με τρόπο ισότιμο και αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, χωρίς νικητές και ηττημένους.
  • Πώς να διαχειρίζεστε τις συγκρούσεις αξιών με σεβασμό και ευαισθησία.


Θα βοηθηθείτε σε καταστάσεις όπως:

·        «Κάθε πρωί, μέχρι να ετοιμάσω τα παιδιά για το σχολείο, ζω μια κόλαση».
·        «Το παιδί μου γυρνά στενοχωρημένο από το σχολείο και όταν το ρωτάω τι έχει δεν απαντά. Ανησυχώ και δεν ξέρω πώς να το βοηθήσω».
·        «Γίνεται καθημερινά μάχη για το διάβασμα. Κουράστηκα, τι άλλο να κάνω πια;».
·        «Προσπαθώ να βάλω κανόνες στο σπίτι αλλά σπάνια τηρούνται, παρότι απειλώ με τιμωρίες αν δεν εφαρμοστούν». 
·        «Τα παιδιά μου τσακώνονται συνεχώς μεταξύ τους».
·        «Δεν καταφέρνω να ξεκολλήσω τα παιδιά μου από το internet, το κινητό και τα παιχνίδια στο tablet».
·        «Το βράδυ αναγκάζομαι να τους φωνάζω για να κάνουν μπάνιο, να πλύνουν τα δόντια τους και να πάνε στο κρεβάτι τους. Τελειώνει η μέρα και έχω εξαντληθεί».
·        «Έχω άγχος τώρα που μπαίνουν στην εφηβεία. Πολλοί οι κίνδυνοι. Ναρκωτικά, αλκοόλ, ξενύχτι, κακές παρέες. Όσες φορές προσπαθώ να τους συμβουλέψω νιώθω ότι δε με ακούν».
·        «Η κόρη μου θέλει να κάνει τατουάζ και κοντεύω να τρελαθώ».
·        «Οι δάσκαλοι μού λένε ότι το παιδί μου έχει αρχίσει να γίνεται επιθετικό στο σχολείο».


Gordon Hellas

Ο διεθνούς κύρους οργανισμός Gordon Training International (GTI) είναι ο φορέας που δημιούργησε ο Thomas Gordon για τη διάδοση των δεξιοτήτων επικοινωνίας ανά τον κόσμο και έχει σαν στόχο τη δημιουργία αποτελεσματικών σχέσεων στην οικογένεια, το σχολείο και την εργασία.    

Ο GTI εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τον οργανισμό Gordon Hellas για την οργάνωση εργαστηρίων γονέων, δασκάλων και ηγεσίας, σύμφωνα με τα πρότυπα που έθεσε ο Dr. Gordon.

Το βιβλίο του Thomas Gordon «Τα μυστικά του Αποτελεσματικού Γονέα» (Parent Effectiveness Training) έχει πουλήσει πάνω από 4 εκ. αντίτυπα σε 33 γλώσσες και αποτελεί ουσιαστικό βοήθημα για τους γονείς που συμμετέχουν στο εργαστήριο.


Κύκλοι Εργαστηρίου – Συμμετοχή

Διάρκεια: Το Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα (ΕΑΓ) διαρκεί συνολικά 30 ώρες και διεξάγεται σε 10 τρίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις ή δύο Σαββατοκύριακα ή άλλους εναλλακτικούς χρονικούς συνδυασμούς ανάλογα την ομάδα και το χώρο.

Πραγματοποιούνται τρεις κύκλοι το χρόνο. 

Τόπος διεξαγωγής: Λεωφόρος Καποδιστρίου 44, Νέα Φιλοθέη 15123 

Πληροφορίες - εγγραφές:
τηλ.: +30 210 6136303
e-mail: info@tomaras.gr

Στο σχηματισμό των ομάδων τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Σε κάθε συμμετέχοντα δίδεται το βιβλίο "Τα Μυστικά του Αποτελεσματικού Γονέα", το αντίστοιχο Εγχειρίδιο ασκήσεων, ένα αντίγραφο των Πιστεύω του Dr Gordon και βεβαίωση συμμετοχής.

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Νίκος Τομαράς
Ειδικός Εκπαιδευτικός - Συγγραφέας
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
MA Counselling and Psychotherapy

·       Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής PET & TET (Parent & Teacher Effectiveness Training) από τον GTI (Gordon Training International)
·       Πιστοποιημένος συνεργάτης EvCareer της Evalion (Επαγγελματικός προσανατολισμός και καριέρας ενηλίκων)