Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

7 Δεκ 2020

Μνήμες Δεκέμβρη, Κώστας Δουζίνας

 

Η κυβέρνηση απαγόρευσε πάλι για τις 6 Δεκέμβρη, επέτειο της  δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και της εξέγερσης που ακολούθησε, δημόσιες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα με πάνω από τρία άτομα.  Η απαγόρευση επαναλαμβάνει εκείνη την πρωτοφανή στις 17 Νοέμβρη. Η πανδημία δίνει την αφορμή και τη δικαιολογία για την αναστολή μιας από τις πιο βασικές ελευθερίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Η καταστολή αποτελούσε πάντα τη μεγάλη αγάπη της δεξιάς. Η πανδημία της έδωσε την ευκαιρία να την γιγαντώσει και να την κάνει μόνιμη. Η συζήτηση περί της συνταγματικότητας της απαγόρευσης των εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν δυσανάλογη με τον σκοπό της. Οι διαδηλώσεις που τηρούν τα υγειονομικά μέτρα είναι όσο συνταγματικές όσο και η ποδηλατάδα στην Πάρνηθα.

Η συζήτηση περί συνταγματικότητας αφορά όλους μας και όχι μόνο κάποιους ειδικούς ή δικαστές των οποίων ξέρουμε τις απόψεις πριν δούμε την υπογραφή στο τέλος του κειμένου. Οι πορείες και άλλες εκδηλώσεις απονομής τιμής στο Πολυτεχνείο που οργάνωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και άλλες οργανώσεις ματαίωσαν την απαγόρευση στην πράξη. Για τους νομικούς ρεαλιστές, το δίκαιο υπάρχει στην πράξη και όχι στα βιβλία (ή τις δηλώσεις των συνταγματολόγων).  Για τον σημαντικότερο Άγγλο νομικό του περασμένου αιώνα J A G Griffith «ό,τι γίνεται στην πολιτική είναι συνταγματικό. Και αν κάτι δεν γίνεται κι αυτό συνταγματικό είναι». Η συνταγματικότητα της απαγόρευσης, όπως και του νόμου Χρυσοχοΐδη περί συναθροίσεων, αποφασίστηκε στον δρόμο.
 
Η απαγόρευση των σημερινών εκδηλώσεων μνήμης είναι πιο σημαντική από εκείνη του Πολυτεχνείου. Η εξέγερση του Δεκέμβρη αποτελεί μεγαλύτερο τραύμα για τη δεξιά από το Πολυτεχνείο και την ετήσια πορεία του. Το μεταπολιτευτικό κίνημα επέβαλε τον εορτασμό του Πολυτεχνείου και η δεξιά αναγκάστηκε να το αποδεχτεί απρόθυμα, μια και η αναγνώριση του Πολυτεχνείου είναι παλλαϊκή. Φέτος ακούσαμε και το πρωτοφανές ότι δεξιοί ήταν στο Πολυτεχνείο. Αποτελεί συνέχεια του ισχυρισμού του κ. Μητσοτάκη ότι ως βρέφος ήταν μέρος της αντίστασης.  Ο Δεκέμβρης είναι διαφορετικός. Αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη εξέγερση σε μια ακολουθία αντιστάσεων με σταθμούς τις πολύμορφες και μαζικές αντιστάσεις κατά των μνημονίων, την κατάληψη του Συντάγματος και των άλλων πλατειών και κατάληξη τις εκλογές του 2015.

Η συνέχεια εδώ