Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

22 Ιουλ 2021

Πανελλήνιες 2021: Η παράνοια του συστήματος Κεραμέως με παραδείγματα - Πώς μένουν έξω αριστούχοι

 

Το δαιδαλώδες και εν τέλει πολύ άδικο σύστημα εισαγωγής αφήνει εκτός ΑΕΙ υποψήφιους οι οποίοι έγραψαν από αρκετά έως πολύ καλά. Πως με Μαθηματικά κάτω από τη βάση μπαίνεις στο Μαθηματικό ενώ υποψήφιος με σχεδόν άριστα στο ίδιο μάθημα μένει εκτός.

Όσο περνούν οι μέρες και οι εκπαιδευτικοί αναλυτές έχουν περισσότερα στοιχεία στα χέρια τους, αναδεικνύεται η παράνοια που κρυβόταν πίσω από το εφετινό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παράνοια που οδηγεί σε τρομερές αδικίες και μαθητές οι οποίοι έγραψαν πολύ καλά, εκτός των σχολών προτίμησής τους.

Η θέσπιση εφέτος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αλλά των συντελεστών βαρύτητας στα μαθήματα προκάλεσε πολύ μεγάλες αρρυθμίες αφού η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ από εδώ και στο εξής) συνδέθηκε τελικά με το μέσο όρο της επίδοσης των μαθητών και όχι με τους συντελεστές βαρύτητας των "κύριων" μαθημάτων.

Υποψήφιοι, δηλαδή, που έγραψαν πολύ καλά στα μαθήματα βαρύτητας (πχ για τις Επιστήμες Υγείας και Ζωής, Βιολογία και Χημεία) αλλά όχι καλά στα άλλα δύο, έχασαν τη σχολή που ήθελαν από άλλους υποψήφιους οι οποίοι απλά είχαν ένα καλύτερο μέσο όρο αλλά όχι τόσο καλές επιδόσεις στα μαθήματα βαρύτητας.

Ενα από τα παραδείγματα που χρησιμοποιούνται ευρέως από τους εκπαιδευτικούς τις τελευταίες ώρες είναι το ακόλουθο:

Υποψήφιος που θέλει να πετύχει στο Φυσικό Αθήνας γράφει άριστα (20) στη Φυσική, 11 στη Χημεία, 11 στη Γλώσσα και 15 στα Μαθηματικά. Με συνολικά 14750 μόρια δεν περνάει.

Η συνέχεια εδώ