Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

4 Ιουλ 2022

Νέα μελέτη υποστηρίζει πως η δυσλεξία είναι απαραίτητη για την ανθρώπινη προσαρμοστική επιτυχία

 

Οι ερευνητές του Κέιμπριτζ που μελετούν τη νόηση, τη συμπεριφορά και τον εγκέφαλο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με δυσλεξία είναι εξειδικευμένα στο να εξερευνούν το άγνωστο. Αυτό είναι πιθανό να παίζει θεμελιώδη ρόλο στην ανθρώπινη προσαρμογή στα μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα.


Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η "εξερευνητική προκατάληψη" έχει εξελικτική βάση και παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιβίωσή μας. Με βάση αυτά τα ευρήματα, τα οποία ήταν εμφανή σε πολλούς τομείς, από την οπτική επεξεργασία έως τη μνήμη και σε όλα τα επίπεδα ανάλυσης, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πρέπει να αλλάξουμε την οπτική μας για τη δυσλεξία ως νευρολογική διαταραχή.

Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο περιοδικό Frontiers in Psychology, έχουν συνέπειες τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας δρ. Έλεν Τέιλορ.

Η ελλειμματοκεντρική θεώρηση της δυσλεξίας δεν αποτυπώνει όλη την αλήθεια, δήλωσε η Τέιλορ. Αυτή η έρευνα προτείνει ένα νέο πλαίσιο που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τις γνωστικές δυνάμεις των ατόμων με δυσλεξία.

Και πρόσθεσε: Πιστεύουμε ότι οι τομείς δυσκολίας που αντιμετωπίζουν τα άτομα με δυσλεξία είναι αποτέλεσμα ενός γνωστικού συμβιβασμού μεταξύ της εξερεύνησης νέων πληροφοριών και της αξιοποίησης της υπάρχουσας γνώσης, με το θετικό να είναι μια διερευνητική προκατάληψη που θα μπορούσε να εξηγήσει τις ενισχυμένες ικανότητες που παρατηρούνται σε ορισμένα πεδία όπως η ανακάλυψη, η εφεύρεση και η δημιουργικότητα.


Η συνέχεια εδώ