Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

16 Μαΐ 2024

Κυριακή Σαββίδη & Ισαβέλλα Ζαμπετάκη, «(Για)Τι τρώμε;», Εκδόσεις Κριτική

Το βιβλίο της διαιτολόγου-ψυχολόγου Κυριακής Σαββίδη και της δημοσιογράφου Ισαβέλλας Ζαμπετάκη (Για) Τι τρώμε; από τις Εκδόσεις Κριτική είναι μια ωδή στην επιστήμη της Διατροφής, καθώς είναι τροφή για σκέψη αλλά και πράξη, μια προσπάθεια να μας δώσει τη μέγιστη γνώση για ζητήματα που αφορούν τις διατροφικές μας συνήθειες και τους ρυθμούς ζωής μας.

Με τιμά η πρόταση που μου έγινε να αναλάβω το κεφάλαιο που αφορά τη σχέση Διατροφής και Ψυχολογίας (Νίκος Τομαράς, Σύμβουλος/Ψυχοθεραπευτής).

Είναι σίγουρο ότι δεν τρώμε για να ικανοποιήσουμε μόνο τις ανάγκες της επιβίωσης, τη βιολογική πείνα δηλαδή, αλλά και άλλες ανάγκες μας. Συχνά τρώμε περισσότερο από αυτό που χρειαζόμαστε.

Τα συναισθήματα είναι πάντα πιο ισχυρά και νικούν την πληροφόρηση που έχει το άτομο για τη σωστή διατροφή. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να βρει τα αίτια που προκαλούν τη συναισθηματική του πείνα.

Αν δεν πετύχουμε την ψυχική και συναισθηματική μας ισορροπία, δεν θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε μια πιο υγιή διατροφική συμπεριφορά.

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής (επεισοδιακή υπερφαγία, ψυχογενής βουλιμία ή ψυχογενής ανορεξία) συνεχίζουν να αποτελούν ένα δύσκολο θεραπευτικό εγχείρημα καθώς είναι μια σύνθετη κατάσταση, αποτέλεσμα ψυχικών συγκρούσεων, καταπιεστικών συνθηκών και μη σωστής αναλογίας των διατροφικών ουσιών που τρώμε. 

Η σωστή τροφή συμβάλλει στην πιο εύρυθμη λειτουργία του νευρικού μας συστήματος και έτσι το φαγητό μπορεί να είναι θεραπεία ή αρρώστια.

Ευχαριστώ την Κυριακή Σαββίδη και την Ισαβέλλα Ζαμπετάκη για τη συμμετοχή μου σε αυτή την ολιστική προσέγγιση με τη συμμετοχή:

της Βασιλικής Σγούρα, Ιατρού Μικροβιολόγου,

της Στάλω Μετσάνα Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, Υπεύθυνης του τμήματος διαιτολογίας  & κλινικής άσκησης στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο,

της Κωνσταντίνας Παναγοπούλου, Διαιτολόγου - Διατροφολόγου, απόφοιτης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

και των σεφ Ηλία ΜαμαλάκηΓεωργιάννα ΧιλιαδάκηΓιάννη Λουκάκο, Σταμάτη Τσίλια, Μυρσίνη Λαμπράκη και Ιάκωβο Απέργη.

Η φωτό-"εύρηκα" είναι του Βαγγέλη Ζαβού.

Κυκλοφορεί και ελπίζω να σταθεί αφορμή να επαναπροσδιορίσετε το πώς βλέπετε το φαγητό!