Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

18 Οκτ 2010

Τα μαθήματα άρχισαν

Άρχισαν στις 4 Οκτωβρίου τα μαθήματα της ιστορίας της τέχνης στη Χαλκίδα και στο Χαλάνδρι. Το θέμα της φετινής χρονιάς είναι:

Ένα μεγάλο οδοιπορικό στην ιστορία της τέχνης μέσα από τα μουσεία του Βερολίνου

Τη βασική αφορμή για την ενότητα της φετινής χρονιάς αποτελεί η εκδρομή που πραγματοποιήσαμε στο Βερολίνο τον Ιούλιο, Για όσους ήταν παρόντες στην εκδρομή είναι μια πιο προσεκτική και νηφάλια επανεκτίμηση των αισθητικών διαδρομών που βιώσαμε με καταιγιστικό τρόπο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Για όσους δεν ήταν εκεί είναι μια ευκαιρία να βιώσουν κάτι από τη δίνη αυτού του εξαιρετικού ταξιδιού και να γνωρίσουν τον τεράστιο πολιτιστικό, εικαστικό και αρχιτεκτονικό πλούτο του Βερολίνου.

Για όλους, πάντως, είναι μια ευκαιρία να κάνουμε σε αυτό τον οκτάμηνο κύκλο μια ανασκόπηση σε όλη την ιστορία της τέχνης μέσα από τα εκθέματα των μουσείων του Βερολίνου και με αναφορές σε εξαιρετικά έργα που στα μαθήματα μας δεν είχαν, για διάφορους λόγους, τύχει της προσοχής που τους αξίζει..

Τα μαθήματα είναι διαρθρωμένα στις παρακάτω ενότητες:

Αρχαίος κόσμος

Λόγω της ανάπτυξης των κλασικών σπουδών και της αρχαιολογίας στη Γερμανία του 19ου αιώνα οι γερμανικές αρχαιολογικές σχολέ ς συμμετείχαν σε σημαντικές ανασκαφές με αποτέλεσμα κάποια από τα ωραιότερα και σημαντικότερα έργα τέχνης από την Αίγυπτο, τη Μεσοποταμία και την Ελλάδα να βρίσκονται σε μουσεία του Βερολίνου.







Από τον Μεσαίωνα στους Νεώτερους χρόνους

Σε αυτή την ενότητα θα κάνουμε ένα οδοιπορικό σε μια μεγάλη περίοδο από τα μεσαιωνικά χρόνια μέχρι τον 19ο αιώνα με σταθμούς πολύ σημαντικά έργα που έγιναν η βρέθηκαν στα μουσεία του Βερολίνου και της Δρέσδης. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους καλλιτέχνες του Βορρά: Witz, Durer, Cranach, Holbein, Christus, Bruegel, Rubens, Rembrandt, Vermeer και πολλούς άλλους (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα σταθούμε σε εξαιρετικά έργα από το Νότο- Botticelli, Rafael, Caravaggio κ.α.)










Από τη μοντέρνα στη σύγχρονη τέχνη

Μια μεγάλη περιήγηση στις τάσεις και τα κινήματα της μοντέρνας τέχνης όχι μόνο μέσα από κατεξοχήν γερμανικά κινήματα όπως ο εξπρεσιονισμός, η Νέα Αντικειμενικότητα και το Bauhaus, αλλά και με συλλογές που αποτελούνται από μοναδικά έργα (Picasso, Klee, Kandinsky, Kiefer και πολλοί άλλοι)











Βερολίνο 2010-2011: Οι σημαντικότερες περιοδικές εκθέσεις

Την περίοδο 2010-2011 πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο μια σειρά πολύ σημαντικών εκθέσεων. Αξίζει να τις δούμε πιο προσεκτικά. Μεταξύ άλλων: Η εξαιρετική αναδρομική της Frida Kahlo, Double Sexus:οι διευρυμένες και αποκλίνουσες όψεις της σεξουαλικότητας μέσα από το έργο του Hans Bellmer και της Louise Bourgeois, η μεγάλη αναδρομική του Bruce Nauman, οι εγκαταστάσεις των αφρικανών στο Who Knows Tomorrow, τα θαυμάσια κολάζ της Wangechi Mutu, τα εκπληκτικά ζώα του Walton Ford και άλλες.









Βερολίνο: μια μητρόπολη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής

Το Βερολίνο είναι μια πόλη στην οποία ο προβληματισμός για την έκφραση της ιδεολογίας μέσω της πολεοδομίας και της αρχιτεκτονικής βρήκε έδαφος και αναπτύχθηκε με εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Από το μεσοπόλεμο και την λειτουργική αρχιτεκτονική του Bauhaus μέχρι τις ακραίες εφαρμογές της ναζιστικής ιδεολογίας. Μετά την επανένωση η πόλη έγινε πόλος έλξης για εξαιρετικά αρχιτεκτονικά προγράμματα που καθώς υλοποιούνται καθιστούν το Βερολίνο τη σημαντικότερη διεθνή μητρόπολη αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.


Περισσότερα: http://tsavalos.wordpress.com/2010/10/09/lessons-begun-2010/