Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

10 Οκτ 2012

Σιμόν, Κλοντ, Claude Eugène-Henri Simon,(10 Οκτωβρίου 1913 – 2005)


Ο Κλοντ Σιμόν θεωρείται ένας από τους πρωτεργάτες του 'Νέου Μυθιστορήματος' κι ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς απομνημονευμάτων. Έχει δημοσιεύσει περί τα 20 έργα, εκ των οποίων ξεχωρίζουν «Ο δρόμος της Φλάνδρας», «Τα Γεωργικά», «Η Ακακία».

Πριν το Νόμπελ, για το έργο του «Ο δρόμος της Φλάνδρας», είχε τιμηθεί με το βραβείο του Νέου Κύματος το 1960, ενώ το 1967 είχε κερδίσει το βραβείο Μεντισίς για το ιδιαίτερα δημοφιλές βιβλίο του «Ιστορία», ένα έργο στο οποίο συμπλέκονται η πραγματικότητα, η μνήμη και το όνειρο.

Το έργο του Κλοντ Σιμόν, ιδιαίτερα απαιτητικό στη μορφή του, είναι γερά ριζωμένο στην Ιστορία, προκρίνοντας τα θέματα του πολέμου, της απόλυτης αταξίας των πραγμάτων, της θύμησης.

Ο Κλοντ Σιμόν έχασε τη μητέρα του σε ηλικία 10 ετών κι ανατράφηκε από τη γιαγιά του στο Περπινιάν της νότιας Γαλλίας, ενώ το 1936 τάχθηκε στο πλευρό των Δημοκρατικών στον πόλεμο της Ισπανίας. Το 1939 κατατάχθηκε στο ιππικό και το 1940 δραπέτευσε από γερμανικό στρατόπεδο
αιχμαλώτων, περνώντας στο ελεύθερο τμήμα της Γαλλίας, όπου έγινε αμπελουργός.

Το πρώτο του μυθιστόρημα «Ο απατεώνας», δημοσιεύθηκε το 1946, ενώ το στερνό του έργο «Το τραμ» (2001), αποτελεί ένα συγκινητικό φρέσκο της προσωπικής ζωής του, μία αναπόληση της νιότης και των γηρατιών του.

Πηγή: http://news.pathfinder.gr