Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

6 Απρ 2018

Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα (ΕΑΓ) από το Νίκο Τομαρά


Λίγα λόγια για τον Dr. Gordon

Ο διαπρεπής ψυχολόγος Dr. Gordon (1918-2002) μαθητής και συνεργάτης του C. Rogers και του A. Maslow, δίδασκε επί είκοσι χρόνια τη μέθοδό του, πριν εκδώσει το βιβλίο στο οποίο την παρουσιάζει αναλυτικά. 

Τιμήθηκε το 1999 με το Χρυσό Μετάλλιο της Ένωσης Αμερικάνων Ψυχολόγων για τη Συνεχή Προσφορά του στην Ψυχολογία, και το 2000 με το Βραβείο Επίτευγμα Ζωής από την Ένωση Ψυχολόγων της Καλιφόρνια, ενώ ήταν ο πρώτος παραλήπτης του Βραβείου Επιτεύγματος Καριέρας από την Αμερικάνικη Ένωση Εκπαιδευτών Ανατροφής των Παιδιών. 

Υπήρξε σύμβουλος στο συνέδριο του Λευκού Οίκου για τα Παιδιά, καθώς και στο πρόγραμμα White House Fellows. Ο Dr Gordon έχει γράψει οκτώ βιβλία, συμπεριλαμβανομένων των Leader Effectiveness Training (L.E.T.) και Teacher Effectiveness Training (T.E.T.) 

Ήταν παντρεμένος με την Λίντα Άνταμς, νυν Πρόεδρο του οργανισμού Gordon Training International, που συνεχίζει το έργο του. 

Ως αναγνώριση της προσφοράς του, προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης το 1997, το 1998 και το 1999.

Gordon Training Int.
Ο Gordon Training International (GTI) είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος οργανισμός που σχετίζεται με τις ανθρώπινες σχέσεις. Η έδρα του βρίσκεται στην Ακτή Solana στην Καλιφόρνια, και ιδρύθηκε το 1962 από τον Dr. Thomas Gordon.

Προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες σε γονείς, δασκάλους και ηγετικά στελέχη σε όλο τον κόσμο (σε 43 συνολικά χώρες).

Η Linda Adams  Διευθύνουσα Σύμβουλος του οργανισμού έχει συγγράψει τα βιβλία «Be Your Best» και «Effectiveness Training for Women», που αναπτύσσουν τις βασικές δεξιότητες για την ανάπτυξη της προσωπικής υπευθυνότητας και τη δημιουργία συντροφικών σχέσεων. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 13 γλώσσες.

Έχει δημιουργήσει μια σειρά προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των: «Γίνε το καλύτερο που είσαι», «Εργαστήριο Αποτελεσματικής Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης», «Εργαστήριο Αποτελεσματικότητας για Γυναίκες», «Εργαστήριο Επίλυσης Συγκρούσεων για ηγέτες και μάνατζερ», «Να είσαι το καλύτερο που μπορείς» (για φοιτητές) και «Επίλυση Συγκρούσεων στο Σχολείο» (για μαθητές γυμνασίου και λυκείου).

Έχει δώσει πολλές ομιλίες, ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε όλη την Ευρώπη, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Κορέα, την Ταϊβάν και τη Μαδαγασκάρη.

Η φιλοσοφία του εργαστηρίου

Στην φιλοσοφία του Dr. Gordon υπάρχει η πεποίθηση πως τα παιδιά δεν είναι κακά ή άτακτα αλλά συμπεριφέρονται με τρόπους που ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Έχουν το δικαίωμα να τις ικανοποιούν όπως και οι γονείς άλλωστε.  Οι σχέσεις γονέων - παιδιών αρχίζουν να αποκτούν προβλήματα τη στιγμή που οι ανάγκες τους συγκρούονται. Ο συνεχής κύκλος των αγώνων εξουσίας για την επιβολή λύσης και η ένταση που προκαλείται έχει σαν αποτέλεσμα να διαβρώνει τη σχέση γονέα-παιδιού.

Το Μοντέλο Gordon με ένα σύνολο δεξιοτήτων επικοινωνίας και επίλυσης συγκρούσεων βοηθά τους γονείς να βελτιώσουν και να ενδυναμώσουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.  

Βασικό στοιχείο του μοντέλου είναι η δεξιότητα που ονομάζεται Ενεργητική Ακρόαση. Όταν το παιδί αντιμετωπίζει πρόβλημα, με τη δεξιότητα αυτή οι γονείς μπορούν να καταλάβουν το συναίσθημα του παιδιού και να το εξερευνήσουν μαζί σε βάθος στηρίζοντας την εύρεση μιας ικανοποιητικής λύσης.

Όταν οι γονείς αντιμετωπίζουν πρόβλημα, με μια άλλη δεξιότητα, το Μήνυμα-Εγώ, εξηγούν στο παιδί τους ότι η συμπεριφορά του, τους προκαλεί πρόβλημα.  Το μη επικριτικό μήνυμα επιτρέπει στο παιδί να αναλογιστεί και τις ανάγκες των γονιών του και να αλλάξει. Χωρίς το φόβο ή την ανταμοιβή διδάσκεται την ενσυναίσθηση που θα το βοηθήσει στη συναισθηματική του ευφυΐα,  ωριμότητα και αυτοπειθαρχία.

Το Μοντέλο Gordon προτείνει για τη λύση των προβλημάτων και των συγκρούσεων τη μέθοδο της Μη-Ήττας. Οι γονείς συζητούν την επίλυση του προβλήματος με έναν συγκεκριμένο τρόπο χωρίς να υπάρχει κανείς δυσαρεστημένος εφαρμόζοντας αμοιβαία αποδεκτές λύσεις.

Πολύ σημαντική είναι επίσης η αναγνώριση του πώς και πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται οι παραπάνω δεξιότητες. Το Παράθυρο Συμπεριφοράς βοηθά τους γονείς να αναγνωρίσουν πότε και ποια δεξιότητα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ώστε να λυθεί το πρόβλημά τους.

Οφέλη εργαστηρίου

  • Οι γονείς μαθαίνουν να επιλύουν συγκρούσεις και να διεκδικούν τις ανάγκες τους.
  • Τα παιδιά νιώθουν ελεύθερα να συζητούν τα προβλήματά τους, αναπτύσσουν αυτοπειθαρχία και την αίσθηση της προσωπικής ευθύνης.
  •  Μειώνονται οι συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια.
  • Όλοι συμμετέχουν στη θέσπιση των κανόνων και όλοι έχουν κίνητρο να συμμορφώνονται με αυτούς.
  •  Μικρότερη δυσαρέσκεια, περισσότερη διασκέδαση.

Διάρκεια

Το εργαστήριο διαρκεί συνολικά 24 ώρες και διεξάγεται σε 8 τρίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις (ή άλλους εναλλακτικούς χρονικούς συνδυασμούς) ανάλογα την ομάδα και το χώρο. 

Τα Εργαστήρια Αποτελεσματικού Γονέα γίνονται σε μικρές ομάδες γονέων και περιλαμβάνουν σύντομες διαλέξεις, επιδείξεις, ομαδικές και ατομικές εργασίες, εγχειρίδιο ασκήσεων, εναλλαγή ρόλων και συζητήσεις.

Σε κάθε συμμετέχοντα δίδεται πλήρες ενημερωτικό υλικό, που περιλαμβάνει το βιβλίο «Τα Μυστικά του Αποτελεσματικού Γονέα», το αντίστοιχο Εγχειρίδιο ασκήσεων, ένα αντίγραφο των Πιστεύω του Dr. Gordon

Με το πέρας των εργαστηρίων, χορηγείται το Πιστοποιητικό συμμετοχής.

Περισσότερες πληροφορίες: info@tomaras.gr